Huawei E156, Play Online i powolny transfer
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E156, Play Online i powolny transfer
Witam!
A więc tak, posiadam modem Huawei E156 (Firmware E160, dotychczas działało bez zarzutu), którym korzystam z oferty playa. Od wczoraj mam bardzo duży problem, albowiem transfer znacznie zwolnił (z ok. 115 kb/s do 2 kb/s) Nie jestem pewien, czym mogło to być spowodowane.
Moje pytanie brzmi : czy modem mógł ulec uszkodzeniu w ten sposób, by tak drastycznie spadł przepływ danych? Dodam, że oprócz tego nie ma żadnej różnicy. Dodatkowo modem bardzo się nagrzewał, co mnie lekko niepokoiło.
Rozważałem też to, że przekroczyłem limit danych, jednak jest to mało możliwe, a jeśli nawet to transfer miał spadać do 30 kb/s, nie 2...
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
A więc tak, posiadam modem Huawei E156 (Firmware E160, dotychczas działało bez zarzutu), którym korzystam z oferty playa. Od wczoraj mam bardzo duży problem, albowiem transfer znacznie zwolnił (z ok. 115 kb/s do 2 kb/s) Nie jestem pewien, czym mogło to być spowodowane.
Moje pytanie brzmi : czy modem mógł ulec uszkodzeniu w ten sposób, by tak drastycznie spadł przepływ danych? Dodam, że oprócz tego nie ma żadnej różnicy. Dodatkowo modem bardzo się nagrzewał, co mnie lekko niepokoiło.
Rozważałem też to, że przekroczyłem limit danych, jednak jest to mało możliwe, a jeśli nawet to transfer miał spadać do 30 kb/s, nie 2...
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei E156, Play Online i powolny transfer
A przypadkiem nie mylisz jednostek ? Zamiast kb/s, to KB/s ? Z tego co wiem, to w Play'u transfer po limicie spada do 16 kb/s, czyli właśnie 2 KB/s, i by się zgadzało.
-
Chodziło mi naturalnie o kilobajty na sekundę, zresztą nigdy nie mogłem zapamiętać jaka wielkość liter przy kilobajtach/bitach.
Poszukam jeszcze, ale dałbym sobie rękę obciąć że przed zakupem wyczytałem 30 kb (KB) /s
Zresztą nie mam na to wglądu, od kiedy zmieniłem firmware program playa się zawiesza od razu po nawiązaniu połączenia.
W każdym razie dziękuję za pomoc!
Poszukam jeszcze, ale dałbym sobie rękę obciąć że przed zakupem wyczytałem 30 kb (KB) /s

Zresztą nie mam na to wglądu, od kiedy zmieniłem firmware program playa się zawiesza od razu po nawiązaniu połączenia.
W każdym razie dziękuję za pomoc!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś były 32 kb/s (kilobity na sekundę), ale od dłuższego czasu jest już 16 kb/s.Jarzynka pisze:30 kb (KB) /s
-
No dobrze, przyznaję się bez bicia, właśnie sprawdziłem i przekroczyłem limit.
Zdawało mi się to niemożliwe, ponieważ użytkowałem komputer tak samo jak wcześniej, zapomniałem tylko o tym, że w wakacje jest więcej wolnego czasu
Dziękuję za pomoc. W sumie dobrze że pokusiłem się o napisanie tego tematu, bo szybciej bym kupił nowy modem niż pomyślał że w takim tempie wykorzystałem 5 GB.
Pozdrawiam
Zdawało mi się to niemożliwe, ponieważ użytkowałem komputer tak samo jak wcześniej, zapomniałem tylko o tym, że w wakacje jest więcej wolnego czasu

Dziękuję za pomoc. W sumie dobrze że pokusiłem się o napisanie tego tematu, bo szybciej bym kupił nowy modem niż pomyślał że w takim tempie wykorzystałem 5 GB.
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Mógłbyś wyjaśnić - czy mam rozumieć, że wgrałeś firmware od modemu e 160(g?) do e156(g?) i działa? Jeśli tak, to jaka to wersja i skąd? Jakaś specjalna ? Skąd taki pomysł?Jarzynka pisze:posiadam modem Huawei E156 (Firmware E160, dotychczas działało bez zarzutu)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To w zasadzie takie same sprzętycolombo pisze:Skąd taki pomysł?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- marcin7911
- Stały użytkownik forum
Dołączam się do pytania: po jakiego grzybka wgrywać E160 do E156 

Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69