[NEWS] P4 i Centertel wspólnie będą się starać o LTE

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

[NEWS] P4 i Centertel wspólnie będą się starać o LTE

Post autor: Adamusek xD »

Centertel i P4 chcą założyć wspólną firmę, która wystartuje w przetargu na częstotliwości LTE. Na to musi wyrazić zgodę UOKiK, stosowne dokumenty zostały już złożone.
http://telepolis.pl/news.php?id=18350

Zastanawia mnie to jak oni razem tą infrastrukturę będą budować. Będzie straszne zamieszanie pewnie :)

Chyba, że czegoś nie rozumiem...
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 19:13 przez Adamusek xD, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: [NEWS] P4 i Centertel wspólnie będą się starać o LTE

Post autor: ja.michal »

Już wiadomo z jakiej sieci krajowej będzie korzystał Play przy zakończeniu umowy z Polkomtelem.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

ja.michal pisze:Już wiadomo z jakiej sieci krajowej będzie korzystał Play przy zakończeniu umowy z Polkomtelem.
Z tej która da najlepsze stawki , czyli ... dalej Polkomtela :]
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

Pijo pisze:Z tej która da najlepsze stawki , czyli ... dalej Polkomtela :]
A skąd wiesz czy da? Pracujesz w którejś z tych firm ?
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 21:07 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

ja.michal pisze:Już wiadomo z jakiej sieci krajowej będzie korzystał Play przy zakończeniu umowy z Polkomtelem.
Do tego czasu Play może już być sprzedany.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sprzedanie udziałów firmy nie znaczy prowadzenia od nowa negocjacji. Kto wie czy nie ma już jakichś umów przedwstępnych.

A może Hutchison Whampoa Limited zainteresuje się Playem i będzie rebranding do Three i będzie necik w połowie UE. :] Ale to tak tylko walnąłem. ;)
Z informacji, które już były to Południowokoreańskie firmy są zainteresowane, a nie z Hong Kongu.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

alias pisze:Do tego czasu Play może już być sprzedany.
Moze tak sie stac. Ale nie sądzę , zeby UOKIK zezwolił na zakup P4 przez któregoś operatora z W3 , czyli Plus , Vodafone, Orange,FT, T-mobile odpadają.

Roaming krajowy bedzie więc potrzebny , nieważne czy marka Play zostanie na rynku czy tez nie.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-08, 05:36 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-08, 04:36 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze:Z informacji, które już były to Południowokoreańskie firmy są zainteresowane, a nie z Hong Kongu.
A także jeden operator z Indii.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

O ciekawe. Wiesz jaki może?
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Nie potrafię podać nazwy (nie zapamiętałem jej), ale pamiętam że jest powiązany z kapitałem który kupił min. nasze huty stali.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pierwsze słyszę, ale tematu nie śledzę ani jednego (firmy telekomunikacyjne), a tym bardziej drugiego (stal).
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Zaczynają się podchody do przejęcia P4 przez Centka :hyhy: - jakby nie patrzeć, to sojusz bardzo egzotyczny pod każdym względem.
Co Play wniesie do takiej spółki ? Swoje zadłużenie ? :rotfl:
A PTK gotówkę i sieć szkieletową ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Patryk pisze:Co Play wniesie do takiej spółki ? Swoje zadłużenie ?
Nie no play ma jedną bardzo wartościową wręcz bezcenną rzecz, bo niestety już nie do kupienia, każda sieć ma na to chrapkę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nie no play ma jedną bardzo wartościową wręcz bezcenną rzecz, bo niestety już nie do kupienia
Tyle, że ta spółka ma być zawiązana tylko na potrzeby LTE (przynajmniej na razie).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Miałem na myśli raczej co innego. A do takiej spółki to faktycznie play może tylko długi włożyć, a wtedy jak klapa wyjdzie z LTE to jeszcze łatwiej go będzie przejąć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
gebus12
Stały użytkownik forum

Post autor: gebus12 »

Orange i LTE :rotfl:
Najpierw to by wypadało jako tako kraj 3G pokryć.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

gebus12 pisze:Orange i LTE
Najpierw to by wypadało jako tako kraj 3G pokryć.
Orange na tyle na ile im sie to oplacalo pokryło kraj 3G, pewnie wiecej im sie nie oplacalo, zreszta po to maja CDMA. Co do LTE jak sadze pokrycie bedzie jeszcze mniejsze - licze tylko na LTE w dużych i bardzo dużych miastach. U mnie co prawda UMTS/HDSPA jest, ale na LTE za bardzo nie licze, moze byc jak juz to w najbliższej większej miejscowości czyli Rybniku:)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Orange ma też swoje za uszami - przede wszystkim spowolnienie (a właściwie to zatrzymanie :] ) inwestycyjne, zarówno w UMTS, jak i w GSM oraz CDMA (tu nawet harmonogramu UKE nie wypełnili do końca, że o zagęszczaniu sieci nie wspomnę).
A przecież swego czasu PTK budowała sieć 3G w oparciu o zasadę "ciągłości pokrycia", czyli gdy w danym mieście była wiecej niż jedna stacja GSM, to UMTS był dostawiany na wszystkich stacjach, czego praktycznie żaden op nie robił (poza budującym sieć od podstaw Playem).

Teraz to wszystko leży, wystarczy popatrzeć na takie miasta jak Żywiec (tu jest tragedia), Pszczyna (lepiej, ale nadal źle) i np. Żory - hańba - miasto liczące 62 tysiące mieszkańców w dużym okręgu przemysłowym, do dziś bez UMTS.

[ Dodano: 2010-06-09, 21:12 ]
gebus12 pisze:Orange i LTE
Możliwości są, i to ogromne (światłowody TP).
adamos22

Post autor: adamos22 »

Nie dawno przeglądałem mapkę z BTS-ami i Orange z 3G wygląda naprawdę słabo.
Najlepiej wygląda oczywiście Plus, potem Play i ERA, a Orange cieniutko, sporo jest takich małych i średnich miast, gdzie 3G oferuje Plus, Play i Era, a Orange się poddała.

Mają co prawda CDMA, ale to jest praktycznie mało dostępne, raz przez brak wielu terminali i cenę oraz wady tego który jest, a po drugie udostępniają je tylko w najwyższych taryfach.

Co więcej, Plus i Era planują działać z HSPA @900 Mhz, a Orange mówi tylko o CDMA i nieśmiało o HSPA+
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Co więcej, Plus i Era planują działać z HSPA @900 Mhz, a Orange mówi tylko o CDMA i nieśmiało o HSPA+
Orange nie ma możliwości budowy sieci UMTS900 - musieli by zlikwidować GSM900.
adamos22

Post autor: adamos22 »

Orange nie ma możliwości budowy sieci UMTS900 - musieli by zlikwidować GSM900.
No tak, dlatego dziwię się dlaczego tak marnie budują na 2100 - Plus np. już teraz pokrył bardzo dużą część Polski 2100, a Orange jakoś tak nie ma ochoty chyba.

Plany LTE to jeszcze daleka przyszłość, poza tym przecież też całej Polski nie pokryją, jedynie większe miasta.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Re: P4 i Centertel wspólnie będą się starać o LTE

Adamusek xD pisze:Zastanawia mnie to jak oni razem tą infrastrukturę będą budować. Będzie straszne zamieszanie pewnie :)
Chyba, że czegoś nie rozumiem...
Startowanie do przetargu na LTE przez obie firmy razem wcale nie gwarantuje że wygrają ten przetarg. Czyli na razie nie ma czego rozumieć - jak to mówią: pożyjemy zobaczymy. ;)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Interesujące starcie zapowiada się w planowanym przez UKE konkursie na częstotliwości telefonii czwartej generacji (LTE). Niewykluczone, że Orange i Play o częstotliwości powalczą wspólnie z Erą i Plusem.

W poniedziałek komórkowe sieci Play Orange oraz Play poinformowały, że planują utworzyć wspólną spółkę. Oficjalnie, by wystartować w przetargu na pasmo 2,6 GHz, którego ogłoszenie nastąpi w najbliższych tygodniach. Orange i Play nie ukrywają, że wspólny start w konkursie na częstotliwości ma charakter ekonomiczny. - Koszty kupna częstotliwości, a potem budowy sieci są duże stąd warto je podzielić z korzyścią dla obydwu operatorów i naszych klientów - przyznaje Wojciech Jabczyński, rzecznik Grupy TP.

O telefonii LTE nie zapominają także Plus i Era. Jak dowiedziała się Gazeta Wyborcza, Era rozważa różne możliwości w zakresie budowy sieci LTE, w tym współpracę z innymi operatorami. Różne scenariusze rozważa także Plus, jednak ostateczna decyzja zależy od warunków przetargu, które na razie nie są jeszcze znane. O możliwości współpracy wszystkich operatorów przy budowie LTE w Polsce mówiło się już od dawna, od czasów pierwszych informacji na temat planowanego przetargu.

LTE to nowa generacja technologii mobilnej komunikacji, umożliwiająca szybkie przesyłanie ogromnych ilości danych w sposób skuteczny i efektywny kosztowo, dzięki optymalizacji wykorzystania widma częstotliwości. Dzięki większej prędkości sieci i zmniejszeniu opóźnień, konsumenci mogą korzystać z szerokiej gamy aplikacji (internetowych w czasie rzeczywistym, gry online, social media i wideokonferencji) podczas gdy są w ruchu. LTE będzie w stanie w przyszłości sprostać wymogom nowych i ulepszonych aplikacji mobilnych opartych o Internet.
Niewykluczone, że będziemy mieć spółkę POPE (Play, Orange, Plus, Era) budującą wspólnie LTE.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Ale jak wystartuje jedna spółka to UKE unieważni przetarg, więc raczej taki wariant odpada.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

No, ale może Mobyland czy inny z tych mało znanych wystartuje do przetargu.

[ Dodano: 2010-06-10, 13:40 ]
Artykuł o LTE, a dokładniej o jego cenie. http://www.rpkom.pl/index.php?option=co ... =1:artykuy
ODPOWIEDZ