Modem wewnetrzny za i przeciw...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
baton
Stały użytkownik forum

Modem wewnetrzny za i przeciw...

Post autor: baton »

W przeciagu kilku dni stane sie szczesliwym (a moze i nie :P posiadaczem nowego della latitude E6500.

Zastanawiam sie nad wyposazeniem go w modem 3G.

Pytanie czy warto i w jaki?

Posiadam juz niezly modem w formie pendriva (Sierra Compass 885). Generalnie jestem z niego bardzo zadowolony, poza malym ale: wystaje z kompa i trzeba uwazac aby go nie uszkodzic, a ze bardzo czesto sie przemieszczam (pociagi, samochod, etc.) tak wiec eksponowany jest na uszkodzenie...

Podobno wbudowany modem zaoferuje lepszy zasieg (wbudowana antena)... ale nie wiem czy to prawda czy mit. Minusem bedzie zapewne trudnosc w zmianie kart sim, a to tez czesto praktykuje...

Co o tym wszystkim myslicie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Modem wewnetrzny za i przeciw...

Post autor: Jo_gurt »

baton, a gniazdo na sim w Latittude nie jest pod baterią? Tzn fakt, trzeba wyłączyć kompa, ale aż taka tragedia to nie jest?
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Jeśli rzeczywiscie jest tak jak napisał kolega wyżej to lepiej zostac już przy sierra compas 885 i kupic sobie przedłużkę usb i wtedy bedzies mógł sobie manewrować modemem i juz nie bedzie tak podatny na uszkodzenie
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
baton
Stały użytkownik forum

baton, a gniazdo na sim w Latittude nie jest pod baterią? Tzn fakt, trzeba wyłączyć kompa, ale aż taka tragedia to nie jest?
Szczerze piszac to nie wiem gdzie jest, ale dell chwali sie ze wymiana baterii moze nastapic bez wylaczania kompa, ale jak to dziala sam nie wiem... :cwaniak:

Tak sie chwala: 'Latitude Notebooks allow swapping the battery without the need to shut down the system'
Jeśli rzeczywiscie jest tak jak napisał kolega wyżej to lepiej zostac już przy sierra compas 885 i kupic sobie przedłużkę usb i wtedy bedzies mógł sobie manewrować modemem i juz nie bedzie tak podatny na uszkodzenie
Rzeczywiscie jest i przedlluzka... zapomnialem, chociaz platanina kabli troche mnie odstrasza... no i ta przedluzka cos nie dziala na moim acerze, albo ona lewa, albo porty usb :zdziwko:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

baton pisze:Szczerze piszac to nie wiem gdzie jest,
Gniazdo sim pod baterią, 2 antenki w porcie wwan czekające jak pisał canidy na dowolny modem minipci-E, nie tylko dell'a. Link do obrazków http://www.notebookcheck.net/Review-Del ... 958.0.html . Czekamy na jakąś recenzję, bo sprzęt najwyższej klasy, sam jestem ciekaw jak takie cacko wygląda od strony użytkownika.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
baton
Stały użytkownik forum

Panowie: mam juz tego della... po prostu full wypas... pozniej cos 'skrobne'... Niemniej jedank zalaczone oprogamowanie do zarzadzania lacznoscia 3G jest o kant ....

Co polecicie do obslugi Dell Wireless 5530 HSPA ??? To jest afaik modem SE ... szukam 'lekkiego' niezawodnego programiku...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> + same stery nie da rady?
baton
Stały użytkownik forum

»Top NetInfo« + same stery nie da rady?
Szukam raczej czegos 'lekkiego' pozatym nie wiem czy ten programik poradzi sobie z obsluga wbudowanego modemu... sprobuje, ale nie jestem zbyt wytrwaly :(

Gdyby ktos pomogl w konfiguracji, zapewniam ze sie zrewanzuje...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

baton pisze:Gdyby ktos pomogl w konfiguracji, zapewniam ze sie zrewanzuje...
Czego nie wiesz? Po ściągnieciu trzeba wejść w ustawienia i wybrać właściwy port com do komunikacji i aktywować wyświetlanie informacji (zakładka komendy at i pin). Utworzyć połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> bez koniecznośći dopisywania APN, to w zakładce połączenia potem wybrać nowe połączenie. (bo raczej jan nawet ten modem ma NDIS to pewnie TNI zgodne nie będzie)

Z niecierpliowścią czekam na recke :D ile jest w całek obudowie plastiku, bo chyba łatwie częśći z tworzyw wymienić niż z metalu.
baton
Stały użytkownik forum

Program dziala ok i rzeczywiscie nie bylo problemow z instalacja, ale zauwazylem ciekawa i denerwujaca przypadlosc... a mienowicie: od czasu do czasu nastepuje zerwanie polaczenia... W tych samych lokalizacjach i korzystajac z uslug tych samych operatowrow korzystalem z modemu Sierra Compass 885 i nie bylo takich 'kwiatow'...

Podejrzewam iz taka sytuacja ma miejsce podczas zmiany btsa... zasieg 3g jest slaby i czasem sam przeskakuje na edge. Wymuszanie 3g rozwiaze ten problem czy tez moze on miec inna przyczyne?

Dodam iz identyczne objawy podczas korzystania z Topneta jak i zainstalowanego dellowskeigo softu do obslugi modemu...

Gorzej jesli przyczyna lezy po stronie sprzetu, ale to chyba malo prawdopodobne? :hyhy:

BTW: podczas zaznaczania opcji 'komunikacja AT' pojawia sie komuniat "nie otrzymano prawidlowej odppowiedzi z portu" - jak to 'ugrysc'?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

baton pisze:W tych samych lokalizacjach i korzystajac z uslug tych samych operatowrow korzystalem z modemu Sierra Compass 885 i nie bylo takich 'kwiatow'...
Coż sprzęt ericssona do najlepszych nie należy, do tego jak jeszcze dell swoim firmware miesza to już całkiem. Znaczy się o tych nieszczęsnych firmware pisał z tego co pamiętam canidy

Co do braku odpowiedzi to albo jest wyrbany nie ten port com co trzeba, albo modem jakieś niestandardowe komendy ma.
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

baton pisze:" ciekawa i denerwująca przypadłość... a mianowicie: od czasu do czasu następuje zerwanie połączenia... Korzystając z usług tych samych operatorów korzystałem z modemu Sierra Compass 885"
Podobny problem miałem dwa dni temu. Kilkakrotnie po rożnym czasie pracy modemu Sierra Compass 885 następowało zawieszenie aktualnej oglądanej strony. Pomimo, że TopNetinfo wskazywał połączenie nie można było rozłączyć połączenia. Przełożyłem z innego modemu micro SD bo poprzednio używałem bez micro SD. Nie wiem czy to miało coś wspólnego? Czy też jakieś prace operatora?ale jak na razie jest dobrze.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

viktor byś najpierw dokładnie przeczytał o co chodzi... (tutaj mamy doczynienia z przesiadką ze sierry na inny modem)
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

krystianb pisze:viktor byś najpierw dokładnie przeczytał o co chodzi... (tutaj mamy doczynienia z przesiadką ze sierry na inny modem)
Staram się czytać dokładnie akurat tutaj nie przeczytałem dokładnie. Masz rację ale często dalsze dopisane informacje zacierają temat główny. Zmęczenie czas odpocząć. Przepraszam za popełniony mój błąd :padam:
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
atanor
Stały użytkownik forum

Post autor: atanor »

Czy modem WWAN DELL 5530 posiada HSUPA?
Google podaje sprzeczne info.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

7.2/2.0
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

atanor pisze:Czy modem WWAN DELL 5530 posiada HSUPA?
Tak, posiada HSUPA.
atanor
Stały użytkownik forum

Post autor: atanor »

Jakie typ złącza antenowego posiadają wewnętrzne modemy?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

atanor pisze:Jakie typ złącza antenowego posiadają wewnętrzne modemy?
Zazwyczaj powinny mieć pigtail bo nic większego nie da rady tam włożyć.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

atanor pisze:Jakie typ złącza antenowego posiadają wewnętrzne modemy?
U.FL
der1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: der1 »

Kumpel ma modem w laptopie DELL - piękna sprawa (modem i sam laptop ;) ), kosztuje to około 350 zł i działa rewelacyjnie, żadnych problemów (softwarowo - sprzetowych).

[ Dodano: 2010-06-15, 10:50 ]
atanor pisze:Czy modem WWAN DELL 5530 posiada HSUPA?
Posiada, teraz te modemy wkładają nawet do netbooków DELL-a:

http://kuplaptopa.pl/index.php/cPath/87_1100_304 ( do niektórych nawet bez dopłaty :) ).
ODPOWIEDZ