zabezpieczenie wifi - kilka pytan
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
zabezpieczenie wifi - kilka pytan
WEP 64/128-bit, 802.1x, WPA, WPA2
witajcie
wkrotce dostane router wifi od operatora i pytanie czy jest sens bawic sie w wifi bo z tego co widze na youtubie sa filmiki jak zlamac wpa / wpa 2.
Ok moge wlaczyc wpa 2, dodac filtrowanie mac ale to niewiele utrudni zadanie wlamywaczowi, zablokowanie rozglaszania ssid tez niewiele pomoze.
Pytanie poczatkujacego:
1 czy zmiana kasla co 2-3 dni utrudni zycie wlamywaczowi czy tylko bedzie go co te 2-3 dni odcinac od netu.
2 ile trwa zlamanie zabezpieczen - bo jak 5 minut to nie ma sensu w ogole klucza zmieniac
3 jakies porady?
router obsluguje WEP 64/128-bit, 802.1x, WPA, WPA2
witajcie
wkrotce dostane router wifi od operatora i pytanie czy jest sens bawic sie w wifi bo z tego co widze na youtubie sa filmiki jak zlamac wpa / wpa 2.
Ok moge wlaczyc wpa 2, dodac filtrowanie mac ale to niewiele utrudni zadanie wlamywaczowi, zablokowanie rozglaszania ssid tez niewiele pomoze.
Pytanie poczatkujacego:
1 czy zmiana kasla co 2-3 dni utrudni zycie wlamywaczowi czy tylko bedzie go co te 2-3 dni odcinac od netu.
2 ile trwa zlamanie zabezpieczen - bo jak 5 minut to nie ma sensu w ogole klucza zmieniac
3 jakies porady?
router obsluguje WEP 64/128-bit, 802.1x, WPA, WPA2
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: zabezpieczenie wifi - kilka pytan
gumm8 pisze:youtubie sa filmiki jak zlamac wpa / wpa 2.

A na YT zapewne można znaleźć film jak zrobić wszystko, ale w czym on pomoże

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
z tego co na yt widac dosc szybko mu to zajmuje i hasla nie zna bo po to sie wlamuje, a wlasciwie nie wlamuje a zdobywa haslo
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A jakie jest to hasło które łamie?
[ Dodano: 2010-06-12, 19:21 ]
Zaktualizowałem odrobinę moją widzę na ten temat i raczej nic się nie zmieniło. Dalej jedyny sposób na atak na wpa to słownik, wystarczy zrobić bezsensowną kombinację znaków i z ataku nici. No chyba że ktoś ma chęć poświęcić parę lat na metodę bruteforce, albo dysponuje tzw super komputerem (jakieś kilka tysięcy procesorów itd)
Podobno jakiś japoniec dobrał się do wpa tkip, ale jakoś potwierdzeń nie widać. Dla bezpieczeństawa można zmienić na wpa(2) aes no i oczywiście mocne hasło koniecznie nie słownikowe.
[ Dodano: 2010-06-12, 19:21 ]
Zaktualizowałem odrobinę moją widzę na ten temat i raczej nic się nie zmieniło. Dalej jedyny sposób na atak na wpa to słownik, wystarczy zrobić bezsensowną kombinację znaków i z ataku nici. No chyba że ktoś ma chęć poświęcić parę lat na metodę bruteforce, albo dysponuje tzw super komputerem (jakieś kilka tysięcy procesorów itd)
Podobno jakiś japoniec dobrał się do wpa tkip, ale jakoś potwierdzeń nie widać. Dla bezpieczeństawa można zmienić na wpa(2) aes no i oczywiście mocne hasło koniecznie nie słownikowe.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wszystko to ataki słownikowe. Nic specjalnego.
-
ok, dzieki za odpowiedzi
w takim razie nie rozumiem tych filmikow na youtubie
haslo to wiadomo ze maksymalna dlugosc i masa znakow specjalnych ale nie dla kazdego to oczywiste
w takim razie nie rozumiem tych filmikow na youtubie

haslo to wiadomo ze maksymalna dlugosc i masa znakow specjalnych ale nie dla kazdego to oczywiste

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ustaw WPA2/AES i dobre haslo i spij spokojnie jeszcze przez pare/parenascie lat 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nic z tego, żadne spokojne parę lat a tylko kilka chwil. Kto był na tegorocznym CONFidence 2010 mógł się naocznie przekonać jak w kilka chwil włamać się do sieci WiFi nawet z WPA2/AES. I nie chodziło to bynajmniej o łamanie szyfru czy zgadywanie hasła a o wady projektowe chipsetów z których zbudowane jest 95% wszystkich AP. Skutecznie oparł się atakowi jedynie jeden z modeli AP od Cisco, cała reszta poległa.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Czy ty myślisz że ktoś z twojego podwórka wie jak to zrobić? Bez przesady. Nikt nie będzie sobie zadawał aż tyle trudu aby włamać się do twojej sieci i korzystać z niej.alias pisze:to był na tegorocznym CONFidence 2010 mógł się naocznie przekonać jak w kilka chwil włamać się do sieci WiFi nawet z WPA2/AES.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No ale chyba mieli do nich fizyczny dostępalias pisze:I nie chodziło to bynajmniej o łamanie szyfru czy zgadywanie hasła a o wady projektowe chipsetów z których zbudowane jest 95% wszystkich AP.

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie, włamanie było realizowane bez fizycznego dostępu - wyłącznie drogą radiową.krystianb pisze:No ale chyba mieli do nich fizyczny dostęp
[ Dodano: 2010-06-13, 00:31 ]
Oczywiście że nie, poruszam ten problem z innego powodu. Wszyscy byliśmy do niedawana pewni że stosując WPA2 z AES możemy spać spokojnie że nikt się do nas nie włamie lub nie przechwyci transmitowanych przez nas danych, a okazało się że siła tego szyfrowania nie ma znaczenia bo lukę znaleziono zupełnie w innym miejscu całej tej technologi. Jasne że dziś nikt z mojego podwórka tego nie zrobi ale kto wie co będzie za rok? Kto zaręczy mi że wtedy byle gówniarz nie przechwyci moich danych?Jaco pisze:Czy ty myślisz że ktoś z twojego podwórka wie jak to zrobić? Bez przesady. Nikt nie będzie sobie zadawał aż tyle trudu aby włamać się do twojej sieci i korzystać z niej.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
alias, masz jakiegoś linka?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Pytanie tylko ile kosztuje sprzęt do tego??alias pisze:Kto był na tegorocznym CONFidence 2010 mógł się naocznie przekonać jak w kilka chwil włamać się do sieci WiFi nawet z WPA2/AES. [...] Skutecznie oparł się atakowi jedynie jeden z modeli AP od Cisco, cała reszta poległa.
Może i masz rację. Ale na dzień dzisiejszy jednak możemy w domu spać spokojnie.alias pisze:Jasne że dziś nikt z mojego podwórka tego nie zrobi ale kto wie co będzie za rok?
Ja też proszę.Jo_gurt pisze:alias, masz jakiegoś linka?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja nie muszę się tego obawiać bo jak już napisał BliSki,alias pisze:Jasne że dziś nikt z mojego podwórka tego nie zrobi ale kto wie co będzie za rok?
W mojej miejscowości jest dostęp drogą radiową poprzez protokół PPPoE. Jak masz chęć to zapraszam i może złamiesz moje hasło i nazwę użytkownika.BliSki pisze:Pytanie tylko ile kosztuje sprzęt do tego??

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.