punxhc pisze:Dzięki, ale teraz najistotniejsze pytanie: jaki jest współczynnik kompresji (średnio)?
Idealn test byłby taki:
Nie jest to idealny test, ale przed chwilą sprawdziłem na dwóch małych jpg - "waga" 40-55% oryginału.
O ile db pamiętam, kiedyś to sobie sprawdzałem i wyniki na rożnych obrazkach mieściły się w przedziale 30-70%. To chyba zależy od stopnia kompresji i jakości oryginalnych obrazków.
Ja używam Opery i mam włączoną opcję zapamiętywania treści odwiedzonych stron, co w połączeniu z kompresją Orange (a wczesniej Turbo na Playu) dawało znaczne oszczędności. Dawało mi to nawet ponad 60%, ale to w przypadku kiedy chodzisz w większości po tych samych stronach(ot po prostu stałe, ulubione, często odwiedzane) dzięki wspomnianej opcji w Operze.
Kompresja w Orange jest często strasznie wkurzająca - nie zawsze da się wczytać obrazek w pełnej jakości i jeszcze nie rozgryzłem dlaczego. Przeważnie jest tak, że jako miniaturkę da się wczytać przez SHIFT R, ale otworzony w nowym oknie w pełnych rozmiarach jest nie do ruszenia. Najbardziej przeszkadza to mi np. na Allegro, kiedy po prostu nie mogę zobaczyć sprzedawanego przedmiotu dokładnie. Pod XP dawało radę to obejść zupełnie dzięki programowi Romania Data Acelerator, ale pod 7, mimo że uruchamia się nie może jakoś optymalizować połączenia - czyli po prostu nie chce działać. Są jeszcze dwa skróty SHIFT A - wczytuje wszystkie obrazki na stronie , a CTRL - F5 odświeża całą stronę w pełnej jakości.
Jeśli potrzebujesz często oglądać duże obrazki w pełnej jakości to możesz nawet stracić, bo najpierw pobierasz skompresowny, a póżniej dodatkowo oryginalny(od nowa)