czy da się zmienić blueconnecta na coś lepszego?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MarQ
Początkujący użytkownik forum

czy da się zmienić blueconnecta na coś lepszego?

Post autor: MarQ »

Witam!

jestem nowy na forum i na wejściu chiałbym się zapytać, czy ktoś z was mieszka na wsi i ma dobry internet?

Ja mieszkam w bardzo małej wsi (100+ osób) i jedynym internetem jaki mam blueconnect (EDGE), ale niezbt mnie zadowala... Mam także telefon domowy z TP (ale jest on połączony, jak to powiedzieć, przez bezprzewodową skrzynkę, a nie kablem) czy jest możliwość skombinowania jakiegoś szybszego neta od blueconnecta (np. neostrady)?

Na blueconnect download mam około 20kb/s :/
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: czy da się zmienić blueconnecta na coś lepszego?

Post autor: adamos22 »

Jeśli nie masz kablowej linii TP, to niestety o Neostradzie i innych ADSLach można zapomnieć. Jedyna opcja, to internet bezprzewodowy. Z opisu wynika, że łączysz się przez GPRS, czyli w najwolniejszej technologii (chyba, że mylisz jednostki kb z KB). Najlepiej jakbyś podał swoją lokalizację, być może w okolicy są jakieś przekaźniki Node-b któregoś z operatorów, które np. po zainstalowaniu dobrej anteny pozwolą korzystać z technologii UMTS/HSDPA, która znacznie polepszyłaby prędkość transferu i komfort korzystania z sieci.
MarQ

Loakalizacja: Uniemino

Szkoda że z neostradą nie pyknie, może i masz rację, że mylę jednostki, ale geniuszem internetowym nie jestem :P
adamos22

W Twoim przypadku chyba najlepszym rozwiązaniem będzie Orange z technologią CDMA, powinieneś mieć dobry sygnał.
CDMA działa w ofertach Orange freedom pro (jako rozwiązanie stacjonarne, 3GB limitu):
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 6439163307
oraz Orange free Optimum, Premium i Platinum -więcej o ofercie znajdziesz na stronie:
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4103855

Prędkość to max. 1Mb/s, na pewno będzie dużo szybsze od tego co masz Teraz.

Najbliższa stacja UMTS sieci Plus jest oddalona o ok. 8-9 KM, więc dość daleko, szczególnie przy zalesionej okolicy i raczej nic z tego nie będzie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Uniemino, znam dobrze te tereny :) Ale niestety żaden operator nie ma tu UMTS :( Jedyna rozsądna opcja to wzięcie CDMA od Orange - zasięg jest.
adamos22 pisze:Najbliższa stacja UMTS sieci Plus jest oddalona o ok. 8-9 KM
Może ja jestem ślepy, ale najbliższy node B Plusa widzę w Szczecinku :roll:
adamos22

@sp6huk: Mam na myśli ten: Łubowo, Tadeusza Kościuszki 76.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:@sp6huk: Mam na myśli ten: Łubowo, Tadeusza Kościuszki 76.
Yhym...tylko, że tam jest tylko EDGE :)
adamos22

Nie wiem jak jest w rzeczywistości, nie byłem tam nigdy ale wg. mapy btsearch.pl jest i jedno i drugie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Nie wiem jak jest w rzeczywistości, nie byłem tam nigdy ale wg. mapy btsearch.pl jest i jedno i drugie.
No a jednak jest tylko jedno, mapa btsearch nie przedstawia aktualnie działających node B ani BTS. A wracając do tematu - jeżeli chodzi o Uniemino to dobrze, że wziąłeś Blueconnecta, bo Plus i Orange to nie najlepiej stoją tu z zasięgiem. Plus jeszcze jakoś ujdzie, ale o Orange to lepiej nie mówić :dobani:
adamos22

sp6huk pisze:No a jednak jest tylko jedno, mapa btsearch nie przedstawia aktualnie działających node B ani BTS.
OK, ale pisałem na podstawie tego co widzę, jak wspomniałem nie byłem tam i to jedyne rozsądne źródło informacji , aczkolwiek w ok.99% przypadków dane się pokrywają z rzeczywistością, tak czy inaczej nawet gdyby tam był, pewnie nie udało by się uzyskać połączenia.
MarQ

ok wielkie dzięki, chyba wezmę CDMA w Orange :D
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

MarQ pisze:ok wielkie dzięki, chyba wezmę Orange :D
Tylko weź CDMA Orange, lub hybrydę, bo nie życzę nikomu tam korzystać z Pomarańczowego EDGE'a - jak dobije do 60-70 kb/s to luksus - jest to też sprawka słabego zasięgu w tych okolicach.

PS. A ty zapewne pomyliłeś jednostki, zamiast KB/s napisałeś kb/s, czyli 20 KB/s = 160 kb/s, a jestem tego pewien, bo Era nie ma tam GPRS'a.
MarQ

sp6huk pewnie masz rację, ale nigdy nie sądziłem że jest jakaś różnica między KB/s a kb/s ...

[ Dodano: 2010-06-13, 17:02 ]
adamos22 pisze:W Twoim przypadku chyba najlepszym rozwiązaniem będzie Orange z technologią CDMA, powinieneś mieć dobry sygnał.
CDMA działa w ofertach Orange freedom pro (jako rozwiązanie stacjonarne, 3GB limitu):
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 6439163307
oraz Orange free Optimum, Premium i Platinum -więcej o ofercie znajdziesz na stronie:
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4103855

Prędkość to max. 1Mb/s, na pewno będzie dużo szybsze od tego co masz Teraz.

Najbliższa stacja UMTS sieci Plus jest oddalona o ok. 8-9 KM, więc dość daleko, szczególnie przy zalesionej okolicy i raczej nic z tego nie będzie.
od razu się jeszce zapytam czym się różni Orange freedom PRO od Optium/Premium/Platinum i, które się bardziej opłaca?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

MarQ pisze: nigdy nie sądziłem że jest jakaś różnica między KB/s a kb/s ...
Jest różnica - dokładnie ośmiokrotna.

1 KB/s = 8 kb/s.

[ Dodano: 2010-06-13, 17:10 ]
MarQ pisze:od razu się jeszce zapytam czym się różni Orange freedom PRO od Optium/Premium/Platinum i, które się bardziej opłaca?
Różni się tym, że w Orange Freedom Pro masz tylko jedną taryfę czyli 3GB za 49 zł, i możesz działać tylko w technologii CDMA, a w Orange Free masz do wyboru 3 taryfy w których działa CDMA czyli Optimum, Premium i Platinum - dodatkowo możesz działać w technologii GPRS/EDGE i UMTS/HSxPA, dlatego, że w tej ofercie "dostajesz" modem hybrydowy/dualny działający we wszystkich technologiach oferowanych przez Orange. Co się bardziej opłaca pytasz - to już zależy od twoich potrzeb, tzn. ile miesięcznie zużywasz transferu ? Na dzień dzisiejszy modem dualny i tak Ci się nie przyda z tego względu, że u Ciebie jest dostępne tylko EDGE - UMTS nie ma, więc i tak będziesz korzystał z CDMA. Dodatkowo między OFP a OF jest ta różnica, że w OFP masz do wyboru modem i router, tj. Axesstel MV410R i AnyData ADU-500A, a w OFP masz tylko jeden modem AnyData ADU-635WA - więcej różnic raczej nie ma, poza szczególnymi opłatami oczywiście.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

MarQ pisze:od razu się jeszce zapytam czym się różni Orange freedom PRO od Optium/Premium/Platinum i, które się bardziej opłaca?
Teoretycznie Freedom PRO jest internetem stacjonarnym. Możesz łączyć się tylko w sieci CDMA. Do tego jest limit 3GB.
Optium/Premium/Platinum to internet hybrydowy GSM/HSPA/CDMA. Przy wyborze ADU-635WA masz GSM/HSDPA i CDMA w jednym modemie. HSDPA będzie szybsze i w miastach je złapiesz, a CDMA może nie być. Do tego masz odpowiednio dla Optium/Premium/Platinum limit 7/20/35GB.

[ Dodano: 2010-06-13, 17:13 ]
sp6huk i się zdublowaliśmy. ;)
MarQ

ok to wezmę orange freedom pro (tańszę i opłacalniejsze) wielkie dzięki wszystkim... :]
ODPOWIEDZ