Modem Huawei e 169 proszę o radę,uszkodzone gniazdo antenowe

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miky
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei e 169 proszę o radę,uszkodzone gniazdo antenowe

Post autor: miky »

Witam
Posiadam modem huawei e 169 który otrzymałem wraz z usługą iplus.Modem zostałuszkodzony,a właściwie gniazdo antenowe(córka pociągneła za kabel)
Bez podłączenia anteny (polecana na forum Bespartner) nie mam dostępu do internetu.
Proszę o radę ,jaki modem innej firmy lub huawei moge zastosować do tej anteny,chodzi o to by gniazdo było takie samo.Lub gdzie mogę kupić taki sam modem(na allegro brak) :cry:
Z gory dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 2010-06-13, 15:10 przez miky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Modem Huawei e 169 proszę o radę,uszkodzone gniazdo antenowe

Post autor: Jaco »

miky, a nie da się tego naprawić?
Awatar użytkownika
miky

Jest na gwarancji,ale pewnie nie uznają bo to mechaniczne uszkodzenie,zawiozę do salonu plusa,ale znam temat z autopsji będe czekał dwa tygodnie każą słono zapłacić , jak za nowy
a pewnie nie bedzie działało.Wolałbym coś szybko kupić,i mieć to z głowy,ale serwis to ostatnia deska ratunku.Ajesli chodzi Ci o samodzielną naprawe to nie ma szans,
Awatar użytkownika
Jaco

miky pisze:każą słono zapłacić ,
Gdy będziesz chciał go naprawić. Nie mają prawa naprawiać bez twojej zgody jeśli okaże się naprawa płatna.
miky pisze:Ajesli chodzi Ci o samodzielną naprawe to nie ma szans,
Aż tak bym tego nie obstawiał. Można by się pokusić o wlutowanie na stałe konektora. Może masz znajomego elektronika ( serwisanta GSM) który zapewne bez problemu mógłby to zrobić i kosztowało to będzie mniej niż zakup modemu.
Awatar użytkownika
miky

Tak, masz rację,naprawa płatna tylko za moją zgodą.Co do naprawy we własnym zakresie to chyba też dobry pomysł,ale ja skłaniałbym się raczej do kupna modemu.Uszkodzonego pewnie i tak naprawię i będzie na przysołwiowe zaś,ale po kilku wkurzających przejściach z huweiem wolałbym go zamienić na inny.Nawet nowy sprawia łmi wiele kłopotów a szczególnie mocowanie nieszczęsnego wtyka antenowego ,który cały czas samoistnie wypadał.Nie bez znaczenia jest też czas, zakup pewnie byłby szybszy niż naprawa.
Awatar użytkownika
Jaco

miky pisze:zakup pewnie byłby szybszy niż naprawa.
Zatem szukaj http://www.allegro.pl/listing.php/searc ... nge_view=1

Ja bym jednak go naprawił szybciej. Zapewne masz do niego taki konektor: http://www.allegro.pl/item1064113738_ko ... _e630.html w którym należało by uciąć końcówkę wtyku który wkładasz do modemu. Otworzyć bezpiecznie aby nie połamać modem i odszukać miejsce gdzie można przylutować resztę konektora.
Zobacz jak było to zrobione na modemie który nie posiada gniazda antenowego: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10331&start=0
Awatar użytkownika
miky

Dziękuję Ci bardzo :zdrowko: szczególnie za link do allegro ,jak to się stało ,że nie mogłem tego wyszukać ,to tylko chyba ja wiem.Co do naprawy, to wydaję się to proste,ale to się dopiero okaże.Przeprowadziłem wstępne testy modemu.Przede wszystkim podjechałem z laptopem i modemem pod mój BTS ,śmiga aż miło, full zasieg. w domu bez anteny, Edge z innego bts-a, moc sygnału -101 dBm,19% ,CSQ 6.rozkręciłem modem i włożyłem antene w szczątki gniazda parametr połączenia zmienił się na umts moc sygnału -101 dBm ,19 % CSQ 6
a bts CID 38063 to ten co wcześniej łapałem 3g.Dioda pokazuje jednak gprs, to znaczy mruga na zielono i brak połączenia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

miky, jeśli jakoś i tak Ci się nie spieszy z tym modemem to można poszukać gniazda na płytę. To jest CRC9 więc może się znajdzie gdzieś na świecie i da radę zamówić.
Wtyk znalazłem do zaciśnięcia na kabel, ale nie mogę znaleźć gniazda.
Awatar użytkownika
Jaco

miky pisze:.rozkręciłem modem i włożyłem antene w szczątki gniazda
To musi być umocowane na stałe aby nie wykonywało zbędnych ruchów. Pomyśl o naprawie zamiast wywalić pieniądze i jak pisałeś
miky pisze:(córka pociągneła za kabel)
ona znów zrobi swój ruch :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

miky, wysłałem maila do gościa, który sprzedaje różnie końcówki i konektory. Jak się możesz wstrzymać to może uda się dorwać gniazdo to co masz teraz na płytce w modemie.
Awatar użytkownika
miky

Niezła myśl z całym gniazdem do wymiany,mniej dłubaniny i zachodu niż z wlutowywaniem konektora itp.warto poszperać w sieci,nie takie rzeczy można znależć.Zasadniczo jednak najpierw kupię nowy modem ,a dopiero póżniej będę grzebał przy starym.Już oswoiłem żonę z tak niezbędnym wydatkiem.Tak poprowadziłem rozmowę ,że to ona kazała kupić nowy modem i uważa,że od niej zależy domowy budżet,oczywiście nie wyprowadzam jej z błędu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To kup Sierre jak żona oswojona. :hyhy:

[ Dodano: 2010-06-13, 19:43 ]
No i skoro czas jest to dam Ci znać czy da radę coś z gniazdem załatwić bo na razie tam mają 2 w nocy. :]
Awatar użytkownika
Jaco

miky pisze:Zasadniczo jednak najpierw kupię nowy modem ,a dopiero póżniej będę grzebał przy starym.Już oswoiłem żonę z tak niezbędnym wydatkiem.
Skoro tak to dałem ci linka i wyszukaj sobie odpowiedni. Nie korzystam już z dóbr internetu GSM więc nie będę doradzał co wybrać. Są na tym forum dobrzy fachowcy w tej dziedzinie. Gdy już mam użyć neta via GSM to robię używając telefonu jako modem.
Awatar użytkownika
miky

Jesli byłoby takie gniazdo to ja bardzo chętnie,a co do modemu firmy Sierra , to czy będzie mój wtyczek pasować i co to za model ,powiedz proszę ,abym mógł go wyszukać.Ledwo się mi strona otwiera w gprs a już przekopanie allegro czy ceneo to syzyfowa praca.Przy wczytywaniu strony opera pokazuje ok 200 - 500 B/s

[ Dodano: 2010-06-13, 20:00 ]
Jaco pisze:Gdy już mam użyć neta via GSM to robię używając telefonu jako modem.
Były czasy ,że też tak łączyłem się z siecią,telefon na parapecie itd.Ale mieszkam wysokoi w górach i edge na mojej omni w najlepszym miejscu to 2 kreski,apóżniej plus włączył 3g więc wysoki maszt na dach 20 metrów kabla i było dobrze ,do dziś.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

miky pisze:Jesli byłoby takie gniazdo to ja bardzo chętnie,a co do modemu firmy Sierra , to czy będzie mój wtyczek pasować i co to za model ,powiedz proszę ,abym mógł go wyszukać.
Niestety Sierry mają inny wtyk. Zazwyczaj TS9. Taki sam mają modemy AnyData.

Co do modemów Sierry to zależy co Ci potrzebne. Czy już HSPA+ czy samo HSPA, czy PCMCIA czy jednak USB.
Awatar użytkownika
miky

ja.michal pisze:Niestety Sierry mają inny wtyk. Zazwyczaj TS9. Taki sam mają modemy AnyData.

Co do modemów Sierry to zależy co Ci potrzebne. Czy już HSPA+ czy samo HSPA, czy PCMCIA czy jednak USB.
Zdążyłem już przejrzeć sierry na allegro ,fajna sprawa ale to dla mnie melodia przyszłosci,kwota około 500 zł to dopiero po wakacjach,teraz trzeba kupowac dolary bo kurde zdrożały.Tak więc pewnie kupię taki sam jak miałem a uszkodzony do naprawy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Odpisał sprzedawca. Niestety nie mają złącz do lutowania. Tylko wtyki na kabel co nas nie interesuje. Ma jednak informować jeśli się pojawią - czyli nie wiadomo czy w ogóle. :]
Awatar użytkownika
miky

ja.michal pisze:Odpisał sprzedawca. Niestety nie mają złącz do lutowania. Tylko wtyki na kabel co nas nie interesuje. Ma jednak informować jeśli się pojawią - czyli nie wiadomo czy w ogóle. :]
D ziękuje ci za fatyge i pomoc.Mój znajomy spec elektronik wział właśnie modem do naprawy.Obiecał, że da radę naprawić,a jeśli nie to do serwisu.Na razie mam neta z omni i chociaz to zaledwie edge to powoli się przyzwyczajam.
Pozdrawiam :padam: :padam:
ODPOWIEDZ