Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem kompletnie zielony w temacie wifi itp. Zanim napisałem ten temat trochę próbowałem poczytać ale niestety tylko uświadomiło mi to jak niewiele wiem, więc postanowiłem zapytać i mam nadzieję, że znajdzie się jakiś bohater co mi to łopatologicznie wyjaśni, bo ja tu już wpadam w pasję z tym wifi ;]
To zaczynając od początku, mam jakiś tam pakiet w UPC tv, telefon i neta. Dostałem jakąś tam puszkę (modem jakiś Webstar) do tego mam podłączony telefon i internet. Jak miałem podłączone do PC czy to na usb czy to na ethernet to wszystko fajnie elegancko działało i telefon i internet na PC.
Problem zaczyna się jak zachciało mi się PS3 podłączyć do neta przez wifi (drugi pokój). Zrobiłem więc tak:
Kupiłem router D-Linka DIR-300 i zacząłem działać, tj. do modemu Webstar idzie internet i telefon, z modemu idzie kabelek Ethernet do D-Linka (w wejście z napisem "INTERNET"), a z D-Linka do PC idzie drugi kabelek Ethernet, żeby mieć internet po kablu (nie mam karty wifi w PC i nie chce mieć ;p), jakoś tam skonfigurowałem, sklonowałem Maca i uruchomiłem wifi...
Wszystko fajnie, działa i jest w ogóle elegancko, brat pyka sobie online na PC, a ja online na PS3, nikt nie narzeka, aż tu nagle wpada ojciec i mówi, że się nie da do nas dodzwonić na domowy (jak się dzwoni to babeczka w słuchawce mówi "Skrzynka jest pełna" czy coś w tym stylu) i czar prysł. Parę razy zresetowałem, odłączyłem kabelki, podłączyłem i działało, tzn. PS3 online hula, PC online hula i telefon hula, po 2-3 dniach telefon nie hula ale tylko wtedy jak na wifi podłączyłem PS3. Myślałem, że to był taki problem, że telefon nie hula tylko wtedy gdy na wifi jest podłączony PS3, a tu dzisiaj psikus, ponieważ PS3 nie był włączony a telefon nie działał.
Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem i, że da się coś z tego wywnioskować no i najważniejsze, mam nadzieję, że da się jakoś to ogarnąć ;]
PS. W tej chwili wróciłem z podłączeniem takim jak przed wifi, tzn. router leży odłogiem, a do modemu idzie fon, net i od modemu net do pc i działa i fon i net ale... po coś ten router kupowałem i chciałbym jednak móc sobie z tego korzystać bez problemu. Dużo chyba nie wymagam, nie?