Witam,
jestem: 6 km odległości od nadajnika / TA 10 /- od nadajników trójki: Era, Plus, Orange. Cała trójka ma GSM, DCS i UMTS (niestety nic więcej).
Jaki modem na USB z wejściem antenowym kupić i jakie anteny do tego ?
Potrzebuję dwie anteny:
- jedną małą, mobilną do domu (Warszawa) i do samochodu, itd... Taki zestaw mobilny. - pod HDSPA i HSUPA (bo głównie w Warszawie będę wykorzystywał).
- drugą mocną, stacjonarną, która ściągnie UMTS z odległości 6-7 km. Bedzie na stałe w domku (działka). - pod UMTS.
Modem do 200-250 zł, Obie anteny razem do 150-170- zł. NIe chce przekroczyć 400 zł za komplet
Jeszcze dodatkowe pytanie: Czy antena (ta do"domowa", stacjonarna) do UMTS może być w domu, na strychu, pod dachem (dachówka ceramiczna, folia i płyty G-K)? Czy musi być na zewnątrz? (boje się że mi gwizną ją).
Proszę o rekomendacje. Dziękuje.
Jaki modem / Jaka antena dla Era/Plus lub Orange pod UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Jaki modem / Jaka antena dla Era/Plus lub Orange pod UMTS
W tej cenie (z tego co się orientuje, a modemu szukam od 2 dni) to chyba tylko HUAWEI E176 - około 250 zł na Alledrogo
-
- Użytkownik forum
Na allegro także znajdziesz anteny.
Ta mocna, czyli panelowa kosztuje jakieś 120 z przesyłką. Ja mam z allegro panelową 15dB i łapie internet z odległości 10km. Wyniki to 32%-38%.
Ta mocna, czyli panelowa kosztuje jakieś 120 z przesyłką. Ja mam z allegro panelową 15dB i łapie internet z odległości 10km. Wyniki to 32%-38%.
-
- Stały użytkownik forum
Panelowa to chyba tylko do użytku stacjonarnego, też szukałem anten "mobilnych" ale chyba coś takiego trudno nabyć (są tylko pod Wi-Fi)