zrywanie połączenia / słaby sygnał
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
zrywanie połączenia / słaby sygnał
antena parabola na dachu kabelkiem h155 do routera - słaby odbierany sygnał signal 9-15%
przy niskim poziomie zrywanie połącznia z bazą odnaloną o ok. 500m. brak wizualnej widoczności. z danej bazy korzysta ok. 10 osób.
wszyscy jestesmy na zewnetrznym wspólnym ip. 83.x.x.x potem serwer dhcp np. 10.0.1.1 i każdy ma przydzielone stałe ip wewnętrzne.
połączenie testowane na innych routerkach fakt tej smej firmy ale... problem ten sam zbyt słaby poziomu sciaganego poziomu signal.
chodzi o słaby sygnał miedzy nadajnikiem stacja bazowa a antena kliencką która łaczy się po kablu h155 z routerkiem.
proszę o porady co moze być przyczyną i co by mozna poradzić by rozwiązać problem?
przy niskim poziomie zrywanie połącznia z bazą odnaloną o ok. 500m. brak wizualnej widoczności. z danej bazy korzysta ok. 10 osób.
wszyscy jestesmy na zewnetrznym wspólnym ip. 83.x.x.x potem serwer dhcp np. 10.0.1.1 i każdy ma przydzielone stałe ip wewnętrzne.
połączenie testowane na innych routerkach fakt tej smej firmy ale... problem ten sam zbyt słaby poziomu sciaganego poziomu signal.
chodzi o słaby sygnał miedzy nadajnikiem stacja bazowa a antena kliencką która łaczy się po kablu h155 z routerkiem.
proszę o porady co moze być przyczyną i co by mozna poradzić by rozwiązać problem?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: zrywanie połączenia / słaby sygnał
1. Źle ustawiona antenaNOTTI80 pisze:co moze być przyczyną i co by mozna poradzić by rozwiązać problem?
2. Uszkodzona antena
3. Uszkodzony kabel antenowy
Nie pomagam na PW!
-
Odp.1 hmmm wybrałem już najbardziej możliwe ustawienie.wojteks pisze:1. Źle ustawiona antenaNOTTI80 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
2. Uszkodzona antena
3. Uszkodzony kabel antenowy
Odp.2 antena parabolka ma już swoje latka tj. 6 latek moze i się wyslużyła, wiadomo odziałujace warunki robią swoje.
Odp.3 kabel h155 wiem kabel nie za dobre rozwiązanie, strata sygnału po kablu, ponato moze tez już się rozłożył też 6 latek.
Ogólnie cały sprzet ma 6 latek, ale do tej pory działało wszystko ok. A problemy pojawiły się z początkiem tego miesiąca.
Moze jeszcze jakieś sugestie i porady. Chcę wykorzystać i sprwawdzić co się da, bez koniecności nie inwestować w wymiane, chyba ze bedzie konieczność.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-13, 22:52 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-13, 21:52 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
NOTTI80 pisze:brak wizualnej widoczności.
Zmień dostawcę. Czary-mary nie będzie.NOTTI80 pisze:moze jeszcze jakieś sugestie i porady.
-
Ta opcja odpada. Jako dostawca/operator jest wporzaku. Także uslugi jakie świadczy są korzystne. Tylko coś się ostatnio coś dziwnego dzieje, jakieś zakłócenia, bądź coś innego na drodzę od bazy do mej anteny klienckiej.Jo_gurt pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Zmień dostawcę. Czary-mary nie będzie.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-06-14, 07:42 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 06:41 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie działa, bo nie ma widoczności optycznej.
-
Większości uzytkowników w sieci nie ma widoczności optycznej, a działa. zawsze coś jest na przeszkodzie drzewo, nierówności terenu, budowla, bądź linie energetyczne, bądź zakłócenia innych fal radiowych działających w okolicy.Jo_gurt pisze:Nie działa, bo nie ma widoczności optycznej.
ja brak 100% widoczności optycznej tą opcję wyklucam, bo jak by tak miało być to czemu np. teraz jest gdy piszę ten post. np. signal 25% a wieczorem nagle spadnie do ponizej signal 10 i następuje rozłańczanie z bazą?
proszę o naprawdę jakieś mądre szugestie i porady a nie mówienie o tym co już napiszałem, bo tyle to ja wiem.
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 09:36 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu urynanet na całego w takim razie.NOTTI80 pisze:Większości uzytkowników w sieci nie ma widoczności optycznej
Na 500m parabola to .... ech szkoda pisać co.NOTTI80 pisze:proszę o naprawdę jakieś mądre szugestie i porady
Musisz przenieść antenę w takie miejsce gdzie będzie widoczność optyczna z bazą a żeby kabel antenowy był krótki to zastosować do posiadanego routera zasilanie PoE.
Nie pomagam na PW!
-
co do urynanet sprzęt był jest zgodnie ze standardem zainstalowany. fakt 6-cio letni, 3 latka wcześniej na tej właśnie paraboli ciągnąłem neta od konkurencji na odległość 1,5km. wynik bezpośrednio na karcie bezprzewodowej 75-80%. takie zastosowanie było na dłuższych odległościach, a ze miałem sprzęt do go wykorzystałem i jakoś przetrwałem 3 latka bez narzekań u ówczesnego operatora az do chwili obecznej gdzie sie pojawiły dziwne objawy.wojteks pisze:Tu urynanet na całego w takim razie.NOTTI80 pisze:Większości uzytkowników w sieci nie ma widoczności optycznej
Na 500m parabola to .... ech szkoda pisać co.NOTTI80 pisze:proszę o naprawdę jakieś mądre szugestie i porady
Musisz przenieść antenę w takie miejsce gdzie będzie widoczność optyczna z bazą a żeby kabel antenowy był krótki to zastosować do posiadanego routera zasilanie PoE.
wiem ze parabola zastosowanie jej na odległości 500m to nie zbyt ciekawe rozwiazanie, do tego kabel h155 troszkę go jest z dachu jakies 5-6m kabla.
[ Dodano: 2010-06-14, 12:07 ]
to kolego wytłumacz mi coś teraz; podłączam tą ow antene to routerka i odczytuje na nim moc odbieranego sygnału 15%, podłączam teraz ów antene bezpośrednio do karty bezprzewodowej tak dla sprawdzenia i tu moc odbieranego sygnału 65%. co mam przez to rozumiec i jak to odcztywac?
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 11:17 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Np tak, że inaczej sobie te dwa urządzenia liczą procenty.NOTTI80 pisze:co mam przez to rozumiec i jak to odcztywac?
Podłącz pod kartę i odpal NetStumbler lub inSSIDer i odczytaj wartości w dBm.
-
odczytaj wartości w dBm? hmmm... a gdzie ty widzisz tą wartość to widzisz np. w NetStubler. moze jakiś rzut ekranu dla pokazania prosiłbym jak to nie sprawi problemu.Jo_gurt pisze:Np tak, że inaczej sobie te dwa urządzenia liczą procenty.NOTTI80 pisze:co mam przez to rozumiec i jak to odcztywac?
Podłącz pod kartę i odpal NetStumbler lub inSSIDer i odczytaj wartości w dBm.
[ Dodano: 2010-06-14, 13:27 ]
hmmm karta bezprzewodowa D-LINK AirPlus DWL-520+ Wirelless PCI Adapter: strenght 62
NetStumbler Signal+ 62 SNR+ 62 nie wiem czy o to chodziło ale jak coś to się dopiszę...
natomiast router odczyt 15
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
NOTTI80 prosze odczytaj PW.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
signal+ 62 a signal mruga 60 - 61 - 62
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 14:56 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Siła sygnału znośna.
PS. Napisz choć jednego posta bez błędu ortograficznego...
PS. Napisz choć jednego posta bez błędu ortograficznego...
-
Siła sygnału znośna, ale dla karty bezprzewodowej "signal 62" czy dla routerka "signal 15" ? Nadal tego nie rozumiem co brać pod uwagę? Operator powiedział ze sygnał mam słabiutki.
[ Dodano: 2010-06-14, 17:31 ]
własnie operator mi powiedział, bym się nie sugerował pomiarami i odczytami sygnału na róźnych urządzeniach, bo jest to mylące.
[ Dodano: 2010-06-14, 17:31 ]
własnie operator mi powiedział, bym się nie sugerował pomiarami i odczytami sygnału na róźnych urządzeniach, bo jest to mylące.
- wojteks
- *** Administrator ***
I dobrze Ci powiedział. Skoro przedtem było dobrze to na testy potrzebujesz taki sam (podobny) router bo może jest uszkodzony.NOTTI80 pisze:własnie operator mi powiedział, bym się nie sugerował pomiarami i odczytami sygnału na róźnych urządzeniach, bo jest to mylące.
Nie pomagam na PW!
-
Właśnie mam na podmiane i jakoś nie ma zasadniczej róznicy.wojteks pisze:...potrzebujesz taki sam (podobny) router bo może jest uszkodzony.
- wojteks
- *** Administrator ***
W WiFi widoczność anten bazy i klienta to podstawa, może jakieś dodatkowe gałęzie wyrosły albo antena się poruszyła. Można gdybać ponieważ brak widoczności=brak połączenia.NOTTI80 pisze:Właśnie mam na podmiane i jakoś nie ma zasadniczej róznicy.
Nie pomagam na PW!
-
A jakby zastosować jakąś dobrą aktywną antenę z AP i zasilanie po skrętce do Routera, i podnieść ją na maszcie z 1-2m?
Ostatnio zmieniony 2010-06-15, 06:54 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie będzie widoczności antena - antena bazy to może nie działać.NOTTI80 pisze:A jakby zastosować jakąś dobrą aktywną antenę z AP i zasilanie po skrętce do Routera, i podnieść ją na maszcie z 1-2m?
Nie pomagam na PW!
-
nie pocieszyłeś mnie, tą odpowiedzią...
czyli co nie ma realnego rozwiązania na trudne warunki?
pingowanie do bazy wczasie problemu z 75% strat
1ms-4000ms
upłynął limit czasu rządania
potem jakiś czas spokoju, stabilnie 0% strat
2ms
czyli co nie ma realnego rozwiązania na trudne warunki?
pingowanie do bazy wczasie problemu z 75% strat
1ms-4000ms
upłynął limit czasu rządania
potem jakiś czas spokoju, stabilnie 0% strat
2ms
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie.NOTTI80 pisze:czyli co nie ma realnego rozwiązania na trudne warunki?
Skoro tak czasem bywa to stawiam na przeciążenie bazy dostawcy o ile nie ma wdrożonych jakichś sensownych limitów na klienta, szczególnie ilości pakietów itp.NOTTI80 pisze:potem jakiś czas spokoju, stabilnie 0% strat
2ms
Bez dogadania się z dostawcą niewiele wymyślisz.
Nie pomagam na PW!
-
teraz to dopiero koszmar!
upłynął limit czasu żądania
998ms
3ms
2052ms
-------------25% strat
Qrcze ja już nie wiem, wyczerpałem wszystkie możliwości; sprawdziłem ustawienie anteny, dokonałem przeglądu kabla i złączek. sprawdziłem połączenia na 2 innych router-ach.
chyba ze podmiana antenke... trzeba zapożyczyć antenkę.
[ Dodano: 2010-06-15, 20:16 ]
!Przepraszam! Widzę ze dostałem już ostrzeżenie, postaram się już nie naginać przepisów, ale zaznaczam, iż nie robię tego świadomie. Kurcze, podziwiam Pana Administratora, Moderatora, za cierpliwość i pilnowanie takich rzeczy, może i z drugiej strony to dobrze. Proszę wiec o usunięcie tego ostrzeżenia z pod mego Nicka. Thx.
[ Dodano: 2010-06-15, 20:24 ]
Wyczytałem gdzieś na tym naszym forum:
-"przeciążenie bazy dostawcy",
-„przeciążenie łącza”,
- „inna sieć na tym samym kanale” ,
-„kamery, video-sendery działające na paśmie 2,4Ghz na tym samym kanale” Wedle przedmówcy owych kamer, video-senderów nie da się wykryć, dla wi-fi one generują szum, który zakłóca wszystko w okolicy.
Proszę o wyjaśnienie tych pojęć., bym nie był ciemny podczas rozmowy z operatorem.
upłynął limit czasu żądania
998ms
3ms
2052ms
-------------25% strat
Qrcze ja już nie wiem, wyczerpałem wszystkie możliwości; sprawdziłem ustawienie anteny, dokonałem przeglądu kabla i złączek. sprawdziłem połączenia na 2 innych router-ach.
chyba ze podmiana antenke... trzeba zapożyczyć antenkę.
[ Dodano: 2010-06-15, 20:16 ]
!Przepraszam! Widzę ze dostałem już ostrzeżenie, postaram się już nie naginać przepisów, ale zaznaczam, iż nie robię tego świadomie. Kurcze, podziwiam Pana Administratora, Moderatora, za cierpliwość i pilnowanie takich rzeczy, może i z drugiej strony to dobrze. Proszę wiec o usunięcie tego ostrzeżenia z pod mego Nicka. Thx.
[ Dodano: 2010-06-15, 20:24 ]
Wyczytałem gdzieś na tym naszym forum:
-"przeciążenie bazy dostawcy",
-„przeciążenie łącza”,
- „inna sieć na tym samym kanale” ,
-„kamery, video-sendery działające na paśmie 2,4Ghz na tym samym kanale” Wedle przedmówcy owych kamer, video-senderów nie da się wykryć, dla wi-fi one generują szum, który zakłóca wszystko w okolicy.
Proszę o wyjaśnienie tych pojęć., bym nie był ciemny podczas rozmowy z operatorem.
-
Zastasowałem takie rozwiążanie...
Antena Yagi 19dBi + 0,5m kabla H155 + RP-SMA + AP/Router Black Box Smart + rj45 kabel 10m. rj45 zasilanie po kablu.
Testuje zobaczymy co będzie...
Mam pytanie. Skoro mam doprowadzony kabel zakończony rj45, jak teraz mogę rozbić sygnał na dwa komputery?
Antena Yagi 19dBi + 0,5m kabla H155 + RP-SMA + AP/Router Black Box Smart + rj45 kabel 10m. rj45 zasilanie po kablu.
Testuje zobaczymy co będzie...
Mam pytanie. Skoro mam doprowadzony kabel zakończony rj45, jak teraz mogę rozbić sygnał na dwa komputery?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli BB pracuje jako AP Client router (WISP) to do rozdzielenia internetu po kablu potrzebujesz switch albo pociągnąć od BB drugi kabel.jak teraz mogę rozbić sygnał na dwa komputery?
Nie pomagam na PW!
-
Tak AP Client łącze się z bazą, a rutoter rozdziela dalej sygnał.wojteks pisze: Jeżeli BB pracuje jako AP Client router (WISP)
A jak bym dał teraz rozgałeżnik modulowany RJ45? zda to egzamin?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, musi być switch/hub albo dodatkowy kabel ethernet.NOTTI80 pisze:A jak bym dał teraz rozgałeżnik modulowany RJ45? zda to egzamin?
Nie pomagam na PW!
-
Hmmm... a dlaczego rozgałęźnik rj45 nie wchodzi w grę?, przecież sygnał, który idzie po kablu rozdzielę rozgałęźnikiem rj45 i mam wtedy dwa wyjścia rj45. Moze coś źle rozumuje to wytłumacz proszę co nie tak jest z takim rozwiązaniem. Nie korzystam z dwóch komputerów jednocześnie. Chodzi mi przede wszystkim aby nie kombinować z przekładaniem kabla to PC stacjonarnego i do AP i tak w kółko zależnie z którego komputera korzystam?wojteks pisze:Nie, musi być switch/hub albo dodatkowy kabel ethernet.
Pomijając to i biorąc proponowane rozwiązanie przez ciebie, które lepiej zastosować?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli nie korzystasz z internetu na raz, na dwóch komputerach to by zadziałało, ale to jest lamerskie rozwiązanie - nie polecam,NOTTI80 pisze:Hmmm... a dlaczego rozgałęźnik rj45 nie wchodzi w grę?, przecież sygnał, który idzie po kablu rozdzielę rozgałęźnikiem rj45 i mam wtedy dwa wyjścia rj45. Moze coś źle rozumuje to wytłumacz proszę co nie tak jest z takim rozwiązaniem. Nie korzystam z dwóch komputerów jednocześnie
To masz dwie opcje. Jak masz w BB więcej jak 1 port lan, to pociągnij sobie skrętkę do dwóch kompów. Lub do tej skrętki, którą masz już pociągniętą, podłącz switcha - najtańszy kosztuje ok. ~25 zł, wtedy będziesz mógł nawet na 2 komputerach na raz korzystać z internetu.NOTTI80 pisze:Chodzi mi przede wszystkim aby nie kombinować z przekładaniem kabla to PC stacjonarnego i do AP i tak w kółko zależnie z którego komputera korzystam?