Router/Ap Tp-link TL-WR543G konfiguracja problem.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router/Ap Tp-link TL-WR543G konfiguracja problem.
Witam!
Otóż sytuacja u mnie wygląda następująco:
System Win XP, internet mam radiowy, w komputerze mam kartę bezprzewodową i przewodową wbudowaną sieciówkę, i właśnie ten router co w temacie. Chcę udostępnić mój internet z PC na ten router który w tym momencie jest przełączony na AP. I w żaden sposób nie mogę tego zrobić a męczę się od wczoraj. Działa mi to tylko w taki sposób że jak zmostkuje w PC "Połączenie sieci bezp." i "Połączenie lokalne" to mam internet radiowy z tego AP ale nie mam na PC.
Internet z tego AP jest mi potrzebny do telefonu z wifi (Htc Magic)
Bardzo proszę o pomoc.
Otóż sytuacja u mnie wygląda następująco:
System Win XP, internet mam radiowy, w komputerze mam kartę bezprzewodową i przewodową wbudowaną sieciówkę, i właśnie ten router co w temacie. Chcę udostępnić mój internet z PC na ten router który w tym momencie jest przełączony na AP. I w żaden sposób nie mogę tego zrobić a męczę się od wczoraj. Działa mi to tylko w taki sposób że jak zmostkuje w PC "Połączenie sieci bezp." i "Połączenie lokalne" to mam internet radiowy z tego AP ale nie mam na PC.
Internet z tego AP jest mi potrzebny do telefonu z wifi (Htc Magic)
Bardzo proszę o pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router/Ap Tp-link TL-WR543G konfiguracja problem.
Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> bo to musisz w tym PC skonfigurować. Oczywiście jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>bodziobsz pisze:Działa mi to tylko w taki sposób że jak zmostkuje w PC "Połączenie sieci bezp." i "Połączenie lokalne" to mam internet radiowy z tego AP ale nie mam na PC.
Nie pomagam na PW!
-
Niestety próbowałem już wszedzie wpisywać wszystkie adresy i dalej nic. Nie chce mi udostępnić internetu na AP, dopiero jak zmostkuje połączenia na PC to net mam na AP ale w kompie już nie. 
Edit: Sprawdzałem tego zaezpiczenia raczej nie ma bo po każdym pingu na różne strony ttl mam inne wp.pl 244, onet 54 itd.

Edit: Sprawdzałem tego zaezpiczenia raczej nie ma bo po każdym pingu na różne strony ttl mam inne wp.pl 244, onet 54 itd.
- wojteks
- *** Administrator ***
A czy włączasz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> a to dodatkowo wymaga wyłączenia DHCP na routerze albo ręcznej konfiguracji HTC. Druga sprawa to to, że router nie może mieć adresu 192.168.0.1 tylko dowolny inny, powiedzmy 192.168.0.100.bodziobsz pisze:próbowałem już wszedzie wpisywać wszystkie adresy
Nie pomagam na PW!
-
No i nie działa mi to.
Napiszę może jak to mam poustawiane:
PC: Karta sieciowa radiowa jest DHCP. Przydziela jej adres aut. i mam:
94.cos tam (Ta od internetu) i na niej włączone udostępnianie internetu.
- Karta przewodowa: wpisuje
IP: 192.168.1.1
maska: 255.255.255.0
I router: ustawiam operation mode na AP Router ustawiam w zakładkach Network / WAN:
(Kabel od sieciówki w gniazdko WAN)
WAN Connection Type: Static IP
IP Address: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1
MTU Size (in bytes): (The default is 1500, do not change unless necessary.)
Primary DNS: 192.168.1.1
Secondary DNS: (Optional)
W opcjach LAN mogę tylko ustawić IP i maske. ale tak też próbowałem i też nie działa.
I jak dam DHCP wył to wtedy Telefon mi znajduje sieć, ale już się wiesza na pozyskuje adres ip. A jak w telefonie ustawie takie numery jak na AP to łączy się z siecią ale netu nadal nie ma.
Napiszę może jak to mam poustawiane:
PC: Karta sieciowa radiowa jest DHCP. Przydziela jej adres aut. i mam:
94.cos tam (Ta od internetu) i na niej włączone udostępnianie internetu.
- Karta przewodowa: wpisuje
IP: 192.168.1.1
maska: 255.255.255.0
I router: ustawiam operation mode na AP Router ustawiam w zakładkach Network / WAN:
(Kabel od sieciówki w gniazdko WAN)
WAN Connection Type: Static IP
IP Address: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1
MTU Size (in bytes): (The default is 1500, do not change unless necessary.)
Primary DNS: 192.168.1.1
Secondary DNS: (Optional)
W opcjach LAN mogę tylko ustawić IP i maske. ale tak też próbowałem i też nie działa.
I jak dam DHCP wył to wtedy Telefon mi znajduje sieć, ale już się wiesza na pozyskuje adres ip. A jak w telefonie ustawie takie numery jak na AP to łączy się z siecią ale netu nadal nie ma.
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro masz właczone udstępnianie internetu to IP powinno być 192.168.0.1 i się samo wpisać przy włączeniu ICS.bodziobsz pisze:i na niej włączone udostępnianie internetu.
Nie pomagam na PW!
-
No bo tak jest. ale przestawiam na 192.168.1.1 lecz na tych orginalnych też próbowałem i nic z tego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Więc tak zostaw, nic nie przestawiaj. W telefonie ustaw 192.168.0.2, maska 255.255.255.0, brama 192.168.0.1, DNS 208.67.222.222.bodziobsz pisze:No bo tak jest.
Wyłącz w routerze DHCP, podepnij kabel do portu LAN (WAN pusty), ustaw IP po stronie LAN na 192.168.0.100 (teraz na to IP będziesz się logował).
Nie pomagam na PW!
-
Dokładnie tak mam ustawione i dalej nic. PC karta na 192.168.0.1 Router Lan na 192.168.0.100 (i na ten IP teraz się loguje) i telefon na 192.168.0.2
Dodam tylko że <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> w jednym przypadku mam internet na tej sieci utworzonej prze ze mnie: Mac ustawiony na routerze taki jak na karcie bezprzewodowej (filtracja przez MAC umnie w sieci), kabel od sieciówki do portu WAN, DHCP włączone. i zmostkowane połączenia w PC.
Dodam tylko że <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> w jednym przypadku mam internet na tej sieci utworzonej prze ze mnie: Mac ustawiony na routerze taki jak na karcie bezprzewodowej (filtracja przez MAC umnie w sieci), kabel od sieciówki do portu WAN, DHCP włączone. i zmostkowane połączenia w PC.