Neostrada dla sąsiada , pytanie jak ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Neostrada dla sąsiada , pytanie jak ?
Witam i proszę o poradę.
Mieszkam w bloku i chciałem sąsiadowi z innej klatki udostępnic internet.
Ja posiadam Neo-6MB/s oraz router Edimax AR-7084ga ,
który do mojego komputera stacjonarnego jest podłaczony kablem Ethernet,
a przez Wi-Fi wysyła mi po domu sygnał do notebooka bezprzewodowo.
Sąsiad chciałby mieć odemnie internet po kablu na swój stacjonarny komp. i dodatkowo żeby
mógł u siebie w mieszkaniu przez Wi-Fi rozsyłac na swojego laptopa sygnał odemnie
Pytanie moje brzmi : czy jak kupi taki sam router dla siebie i z tym moim routerkiem podłaczymy je
kabelkiem( napiszcie jakim najlepiej) to taka siec bedzie działac tak jak chcemy ? co trzeba bedzie
ustawic na obydwu routerach aby internet hulał u mnie i u niego bez zakłóceń ?
Ewentualnie każde inne rozwiązanie jakie polecicie dla nas ???
Mieszkam w bloku i chciałem sąsiadowi z innej klatki udostępnic internet.
Ja posiadam Neo-6MB/s oraz router Edimax AR-7084ga ,
który do mojego komputera stacjonarnego jest podłaczony kablem Ethernet,
a przez Wi-Fi wysyła mi po domu sygnał do notebooka bezprzewodowo.
Sąsiad chciałby mieć odemnie internet po kablu na swój stacjonarny komp. i dodatkowo żeby
mógł u siebie w mieszkaniu przez Wi-Fi rozsyłac na swojego laptopa sygnał odemnie
Pytanie moje brzmi : czy jak kupi taki sam router dla siebie i z tym moim routerkiem podłaczymy je
kabelkiem( napiszcie jakim najlepiej) to taka siec bedzie działac tak jak chcemy ? co trzeba bedzie
ustawic na obydwu routerach aby internet hulał u mnie i u niego bez zakłóceń ?
Ewentualnie każde inne rozwiązanie jakie polecicie dla nas ???
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Neostrada dla sąsiada , pytanie jak ?
Neostrady nie wolno dzielić poza lokal,werters pisze:Mieszkam w bloku i chciałem sąsiadowi z innej klatki udostępnic internet.
Jak już to 6 Mb/s,werters pisze:Ja posiadam Neo-6MB/s
No to ciągniesz od siebie do sąsiada jakąś dobrą (ekranowaną) skrętkę, długość max. 100 metrów. U sąsiada stawiasz np. Ovislinka WL-1600GL dajesz na niego Tomato, i możesz np. przydzielić sąsiadowi transfer, itp.werters pisze:Sąsiad chciałby mieć odemnie internet po kablu na swój stacjonarny komp. i dodatkowo żeby

Piszesz, że sąsiad miałby mieć WiFi z twojego routera, tylko wątpliwe jest to czy miałby od Ciebie wystarczająco dobry sygnał, więc to rozwiązanie nie jest zbyt dobre. W takim razie nie potrzebowałby routera, tylko pociągnąłbyś do niego skrętkę do kompa którego chce podłączyć kablem. Ale lepiej niech sąsiad sobie też kupi routerek, będzie to lepsze rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 19:39 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Niech sobie sąsiad założy Neostradę - w bloku to żaden problemwerters pisze:Mieszkam w bloku i chciałem sąsiadowi z innej klatki udostępnic internet.
Ja posiadam Neo-6MB/s
![:]](./images/smilies/splash.gif)
W łamaniu regulaminów i to w dodatku w taki bezczelny sposób nie mamy zamiaru pomagać.
-
- Stały użytkownik forum
Co do bezczelności
Dzielenie się z kimś nie jest bezczelnością daje część tego za co płaci nie daje więcej. Nic nie kradnie ?????
Co do regulaminu też są zapisy takie co bym nazwał bezczelne !!!
np internet do 20mega a dostajesz 13 to jest bezczelność
Pozdrawiam
Co do regulaminu też są zapisy takie co bym nazwał bezczelne !!!
np internet do 20mega a dostajesz 13 to jest bezczelność
Pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Co do bezczelności
To ja mogę powiedzieć, że beszczelni są też operatorzy internetu mobilnego - "Gdzie to moje 7,2 Mb/s, no gdzie"Reset pisze:np internet do 20mega a dostajesz 13 to jest bezczelność

- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Niepodoba sie regulamin, nie podpisujcie umowy.
Ten zapis jest calkowicie zrozumialy, gdyby nie on to zapewne ceny wyzszych neostrad bylyby bardziej wprost proporcjonalne do prdkosci.A tak nie jest i za niewiele wieksza kase mozesz sie cieszyc 6Mbitami zamiat 2.
Reset, bezczelne to jest nierozumienie zapisu("do") oraz to ze to najczesciej wina odleglosci od centrali.Zreszta co bys wolal "do 6Mbit" z pelna predkoscia czy "do 20Mbit" ktore dziala tylko do 13Mbit ?
Ten zapis jest calkowicie zrozumialy, gdyby nie on to zapewne ceny wyzszych neostrad bylyby bardziej wprost proporcjonalne do prdkosci.A tak nie jest i za niewiele wieksza kase mozesz sie cieszyc 6Mbitami zamiat 2.
Reset, bezczelne to jest nierozumienie zapisu("do") oraz to ze to najczesciej wina odleglosci od centrali.Zreszta co bys wolal "do 6Mbit" z pelna predkoscia czy "do 20Mbit" ktore dziala tylko do 13Mbit ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No i przecież jest 10Mbps. Akurat na taką synchronizacje i żeby nie płacić za więcej.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale łamiesz zapis w regulaminie usługi (jak się nie podoba, to trzeba wziąć np. "Internet DSL", gdzie nie ma takich obwarowań), który z oczywistych względów jest tam umieszczony.Reset pisze:daje część tego za co płaci nie daje więcej.
Osobiście nie wierzę w udostępnianie łącza sąsiadowi za darmo (co jeszcze było by moralnie do przełknięcia) - dzieli się dla konkretnych zysków, a to już stanowczo nie jest fair nie tylko wobec operatora, ale i uczciwych użytkowników tego rodzaju usług
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Poza tym...z takich "sieci sąsiedzkich" coraz częsciej wykluwają się uryny.
- krzywyzzz
W sumie to robi się nie na temat. Ale jestem bardzo ciekawy w jaki sposób można sprawdzić technicznie czy rozdziela się łącze sąsiadowi. Prawie w każdym domu jest router który rozdziela internet za pomocą sieci Wifi. Ktoś może słyszał żeby kogoś ukarali ? Jak dla mnie to jest martwy punk w regulaminie usługi Neostrada którego nie może wyegzekwować.
-
- Stały użytkownik forum
Ciekawe
Co do regulaminu to jest kwestia interpretacji przepisów bo abonament tyczy się 1 lokalu, można udać głupiego i jak by ktoś nawet sprawdził to przecież blok jest jak 1 tylko że wielki lokal.
Po za tym nie ma fizycznej możliwości sprawdzenia czy ktoś rozdziela internet pomiędzy sąsiadów jest to fizycznie niemożliwe.
Dzielenie internetu nie musi być złe bo daje też korzyści np : sąsiada nie stać na zapłacenie abonamentu nie wszystkim się w życiu udało a tu ma okazję za grosze albo za darmo jak w tym przypadku pewnie to ma miejsce mieć dostęp do kultury, sztuki, muzyki nie koniecznie pirackiej. W telewizji czasem gadają żeby się rozwijać w wielu dziedzinach nie możemy nikomu bronić:-)
Co do brania kasy dużo jej nie nazbiera bo co to jest kilka mega???? Pewnie suma zebrana nie przekroczy sumy wolnej od podatku i ile kosztuje na sprzęt trzeba wydać.
Ja bym na takie drobnostki przymykał oko.
Dla następnych chcących pomocy po prostu nie piszcie o sąsiedzie tylko o punktach A i B nikt się nie będzie się czepiał a wszyscy na forum będą mieli czyste sumienie... :-) Pozdrawiam
Po za tym nie ma fizycznej możliwości sprawdzenia czy ktoś rozdziela internet pomiędzy sąsiadów jest to fizycznie niemożliwe.
Dzielenie internetu nie musi być złe bo daje też korzyści np : sąsiada nie stać na zapłacenie abonamentu nie wszystkim się w życiu udało a tu ma okazję za grosze albo za darmo jak w tym przypadku pewnie to ma miejsce mieć dostęp do kultury, sztuki, muzyki nie koniecznie pirackiej. W telewizji czasem gadają żeby się rozwijać w wielu dziedzinach nie możemy nikomu bronić:-)
Co do brania kasy dużo jej nie nazbiera bo co to jest kilka mega???? Pewnie suma zebrana nie przekroczy sumy wolnej od podatku i ile kosztuje na sprzęt trzeba wydać.
Ja bym na takie drobnostki przymykał oko.
Dla następnych chcących pomocy po prostu nie piszcie o sąsiedzie tylko o punktach A i B nikt się nie będzie się czepiał a wszyscy na forum będą mieli czyste sumienie... :-) Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nic podobnego. To akurat jest jasno określone. A nawet tych co nie muszą udawać, że są głupi, przepisy obowiązują tak samo.Co do regulaminu to jest kwestia interpretacji przepisów bo abonament tyczy się 1 lokalu, można udać głupiego i jak by ktoś nawet sprawdził to przecież blok jest jak 1 tylko że wielki lokal.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ręce opadają...tyle powiemReset pisze:można udać głupiego i jak by ktoś nawet sprawdził to przecież blok jest jak 1 tylko że wielki lokal.

- baxxxio
To jest polska czyli co ? Bogatszego mozna okradac tak ?
Ciekawe czy jak do czegos wlasnego dojdziesz w zyciu to bedziesz szczesliwy jak ktos cie bedzie okradal z twojej wlasnosci np.intelektualnej ?
Widzicie wplywy z abonamentow, a nie zdajecie sie jakie sa koszty utrzymania sieci, jej rozbudowy oraz rekonstrukcji. To nie sa instytucje charytatywne...
Ciekawe czy jak do czegos wlasnego dojdziesz w zyciu to bedziesz szczesliwy jak ktos cie bedzie okradal z twojej wlasnosci np.intelektualnej ?
Widzicie wplywy z abonamentow, a nie zdajecie sie jakie sa koszty utrzymania sieci, jej rozbudowy oraz rekonstrukcji. To nie sa instytucje charytatywne...
-
- Stały użytkownik forum
Ciekawe
Dobre a gdzie tu widać rozbudowę ????
I kto tu kogo okrada przecież płaci za to co ma. ?
Poza tym ciekawy jestem bardzo jak już wchodzimy na te tematy na moje oko nie potrzebne.
Czy miałeś kiedyś piracki utwór albo film ostatecznie program na pewno tak i czy nie martwiłeś się wtedy własnością np.intelektualnej jak to sam ładnie nazwałeś.
I kto tu kogo okrada przecież płaci za to co ma. ?
Poza tym ciekawy jestem bardzo jak już wchodzimy na te tematy na moje oko nie potrzebne.
Czy miałeś kiedyś piracki utwór albo film ostatecznie program na pewno tak i czy nie martwiłeś się wtedy własnością np.intelektualnej jak to sam ładnie nazwałeś.
- baxxxio
Wyobraz sobie ze nie.
I nie oceniaj wszystkich swoja miara, "wszyscy kradna" to ulubione haslo zlodziei
I nie oceniaj wszystkich swoja miara, "wszyscy kradna" to ulubione haslo zlodziei

-
- Stały użytkownik forum
Można sobie pogadać
Nom kurcze dobre.
Nigdy nie miałem pirackiego programu ani żadnej muzyki lub filmu chronionego prawem autorskim a to dobre.
Pewnie hehe
Dobra prosił bym o zamknięcie tematu bo odpowiedz na główne pytanie już padła. I co nie którzy zaczynają wymyślać.
Dalsza debata jest już niepotrzebna. Bo żadni ze stron raczej się nie przekona.
Nigdy nie miałem pirackiego programu ani żadnej muzyki lub filmu chronionego prawem autorskim a to dobre.
Pewnie hehe
Dobra prosił bym o zamknięcie tematu bo odpowiedz na główne pytanie już padła. I co nie którzy zaczynają wymyślać.
Dalsza debata jest już niepotrzebna. Bo żadni ze stron raczej się nie przekona.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Faktycznie wątek już się rozjechał na dywgacje od dywagowania. Zamykam.