Problem z Huawei E172 od Vodafone

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
simao
Początkujący użytkownik forum

Problem z Huawei E172 od Vodafone

Post autor: simao »

Jako, że jestem tutaj nowy chciałbym się przywitać.
Witam wszystkich!
Opiszę pokrótce mój problem. Na samym początku chciałbym jednak zaznaczyć, że w sprawach modemów jestem kompletnie zielony, więc proszę o wyrozumiałość. Wracając do tematu zakupiłem niedawno na Allegro modem Huawei E172 od Vodafone podobno bez simlocka (nie wiem jak to sprawdzić - na razie nie posiadam żadnej karty Sim, docelowo ma być iPlus). Chciałem zaktualizować oprogramowanie na niebrandowane, aby pozbyć się oprogramowania Vodafone i nie potrafię sobie z tym poradzić. Otóż po włożeniu po raz pierwszy modemu w port usb, modem automatycznie został wykryty przez system i zainstalowany jako stacja dysków CD (G:) VMC Lite. Niestety przy próbie aktualizacji czy to firmware czy dashboard program aktualizacyjny nie potrafi wykryć modemu. Program wyświetla taki oto komunikat:

The data card can't be found. Error Code: 2
One of the following reasons may cause the error:
a.The data card is not properly connected to PC
b.Other program is using the data card
c.You do not have autority od the administrator

Wersja firmware na jaką chciałem zaktualizować to E17XUpdate_11.415.05.03.00.B409, a dashboard E172_Dashboard_WIN_UTPS11.030.01.04.03.B409

Proszę o jakąś podpowiedź w czym może tkwić problem.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z Huawei E172 od Vodafone

Post autor: rio bravo »

Przed aktualizacją zakończ w menadżeże zadań 2 procesy związane z oprogramowaniem vodafone.
marcin7904
Użytkownik forum

Post autor: marcin7904 »

Witam,
mam podobny problem tylko że z modemem Huawei-Vodafone K3765
Przy próbie wgrania firmware czy dashboard program aktualizacyjny wyświetla ten sam komunikat:

The data card can't be found. Error Code: 2
One of the following reasons may cause the error:
a.The data card is not properly connected to PC
b.Other program is using the data card
c.You do not have autority od the administrator

czy jest na to jakiś sposób?

Próbowałem z zakończeniem procesów ale nic nie pomogło.
Top_NETinfo niby łączy się z internetem ale to nie dla mnie modem i osoba która będzie z niego korzystała nie za bardzo orientuje się w programie Top_NETinfo i wolała by standardowy menadżer od Huawei.
jakrzys
Użytkownik forum

Post autor: jakrzys »

Drobna uwagaL
W K3765 nie wgrywa sie innego poza oryginalnym dashboardem vodafonem bo beda problemy.
marcin7904
Użytkownik forum

Post autor: marcin7904 »

jakrzys pisze:Drobna uwagaL
W K3765 nie wgrywa sie innego poza oryginalnym dashboardem vodafonem bo beda problemy.
No dobra to co mam zrobić żeby mi ten modem działał z polskimi sieciami na oprogramowaniu z Vodafone?

[ Dodano: 2010-06-18, 17:40 ]
Problem rozwiązany :)
Zapraszam do tego wątku: Debranding Vodafone K3765 działa ze wszystkimi sieciami
ODPOWIEDZ