Witam. Mam problem z podziałem radiówki... Nie znam się na tym i nie wiem jak to połączyć aby działało. Mam na dachu antenę która jest połączona kablem z wtyczką RP-SMA do kompa (karta: D-Link AirPlus DWL-520+ Wireless PCI Adapter) I chce to podzielić na 2 kompy, tzn jeden komp i serwer do pobierania plików oraz w przyszłości laptop. Tu pojawia się pytanie - jak? Po przeczytaniu kilku artykułów myślę, że tak powinno działać: Antena -> AP - > Router i tu podział kablem na 2 kompy. Proszę o podanie konkretnych (sprawdzonych) produktów oraz jakich kabli użyć Z góry dzięki
Jako AP Client router o ile nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> może być Tp-Link WR543G i do tego AP Tp-Link WA501G lub urządzenie podwójne Ovislink G.Duo
Ping z Google TTL=54, wp TTL=248 więc tego zabezpieczenia raczej nie ma Myślałem zastosować tego Tp-linka którego podałeś (WR543G) i Ovislinka WL-5460AP V2 z tomato. Tylko dalej nie wiem jak to będzie podłączone Kabel od anteny do Ovisa i potem kablem rj45 do tp-linka ? Ten rj45 to zwykły czy skrętka? Jak coś źle to proszę mnie poprawić.
Boru C pisze:Głównie chodziło mi jak podzielić neta
Przecież napisałem. WR543G jako AP Client Router i już masz internet podzielony po kablu. Jak chcesz dodatkowo po WiFi to dokładasz dowolny AP i masz po WiFi.
Ovislink G.Duo to podwójny AP z funkcjonalnością routera czyli masz jeden zasilacz i jedno pudełko a nie 2 jak we wcześniejszym rozwiązaniu.
Pytałem bo więcej jest tych Ovisów na All... i jakoś tak lepiej mi wpadł w oko. Dziękuje wszystkim, którzy mnie oświecili Gdybym miał problemy ze skonfigurowaniem to jeszcze Was pomęcze...
P.S. Kupuje jako AP Ovislink AirLive WL-5460AP v2 i router Tp-Link WR543G.