Jaki wybrać modem hsdpa pod usb do ok 170 zł. Mam zamiar używać go w Krakowie, w sieci plus. Używam windows 7 x64 więc chciałbym żeby na nim chodził jak również na linuxie. Ma on działać jako łącze zapasowe w przypadku awarii sieci.
z czego najwięcej jest e156g. Aha, zależy mi przede wszystkim na stabilnej pracy, czyli możliwie najrzadszych rozłączeniach. Bardzo proszę o wskazanie dobrego modelu (niekoniecznie huawei) do ok 170 zł.
Na linuksie w sumie działają wszystkie, tylko trzeba dobrze z nimi się namęczyć. Na początku używam modemu e122, najlepszy modem jaki miałem ma wyjście na antenę jako jeden z nielicznych z prędkością 7,2. A co mnie najbardziej zadziwiło, ma zasięg 2x lepszy bez anteny niż e170, e180 co bardzo się sprawdza. Pozdrawiam.
Witam wszystkich. Dołączam się do pytania, z tym że doradźcie który wybrać, Huawei E122, czy E169? Mam zamiar używać go z laptopem i z niemieckim internetem, E-Plus ,lub o2. Dodam,że jeśli będę miał słaby zasięg to dokupię antene zewnętrzną. pozdrawiam i dzięki za ewentualne rady
To znaczy : Wzmocniona wewnętrzna antena, która pozwala na korzystanie w najtrudniejszych warunkach.
Miałem to na fizyce , ma lepsze działanie od zwykłych anten .
Bynajmniej tak na pisali na tej aukcjii :
( To nie reklama )
szmitz pisze:To znaczy : Wzmocniona wewnętrzna antena, która pozwala na korzystanie w najtrudniejszych warunkach.
Miałem to na fizyce , ma lepsze działanie od zwykłych anten .
Heh przy takich wymiarach modemu nie ma to za bardzo znaczenia... Bo Co z tego że są 2 anteny jak jedna jest na drugiej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
A ja proponuje Option iCON 225 lub inne urządzenie firmy Option.iCON sprawdzam osobiście i bardzo dobrze się sprawuje oprócz nieoczekiwanej ostatniej awari(na dwa lata 1 awaria).Niestety z serwisowaniem jest problem bo jest tylko jeden serwis
Heh przy takich wymiarach modemu nie ma to za bardzo znaczenia... Bo Co z tego że są 2 anteny jak jedna jest na drugiej.
Nie masz racji testowałem na 3 laptopach 3 modele modemów e169 , e180 oraz najnowszego e122 i co zadziwiające modem e169 (2 kreski zasięgu) e180 ( 1 kreska zasięgu) i tu niespodzianka e122 full zasięg - miejsce sprawdzania lublin lecz stara kamienica - bardzo grube mury (zawsze problem z zasięgiem telefonu oraz modemu) dlatego używałem anteny zewnętrznej z modem e169 działało dobrze tylko e122 już nie potrzebuje jej . Więc proszę pisać szczere wiadomości które sie przetestowało . e122 działą na każdym systemie kupiłem od tego użytkownika z allegro co sprzedawał 16 sztuk na linku powyżej i jestem bardzo zadowolony a mam go prawie dwa miesiące.
Pozdrawiam
Witam serdecznie. Nieco odswieze temat. Z gory przepraszam za brak "ogonkow".
Potrzebuje taniego modemu usb do mobilnego internetu glownie na terenie Niemiec (m.in. okolice Bochum). Wspominam o tym, bo nie wiem czy w zakresie UMTS/HSDPA wystarczy skupic sie tylko na czestotliwosci 2100 MHz (np. Huawei E122) czy pozostalych rowniez? Tutaj rowniez pod uwage bralbym sporadyczne uzytkowanie modemu w Polsce. Nie zalezy mi na duzych predkosciach, raczej na stabilnym polaczeniu, dobra antena wewn., mozliwoscia uzytkowania VoIP (o ile to bedzie mozliwe).
Z powyzszych wypowiedzi wnioskuje, ze Huawei E122 ma najlepsza antene wsrod tanich modeli. Czy porownywal go ktos z E176? Ciekaw jestem, czy E176 ma rownie dobra antene wewnetrzna.
Przegladajac alledrogo zauwazylem, ze ostatnio duze wziecie maja modele E156G oraz nowy K3765-HV (z obsluga HSPA+, jednak bez mozliwosci podlaczenia anteny zewnetrznej). Idac tym tropem, zastanawiam sie czy modele z "podwójnym tunerem radiowym RX" i "korektorem sygnału radiowego oraz podwójnym torem anteny" sa tak dobre, ze nie potrzebuja anten zewnetrznych (i dlatego wiekszosc z nich nie ma wyprowadzonego gniazda) i maja tak dobry zasieg jak wspomniany E122?
qubek, z własnych doświadczeń mogę Cię zapewnić, że:
- modem K3765-HV nie ma HSPA+
- K3765 to odpowiednik E176, a to HV jeszcze nie wiem co oznacza
- Robiłem też doświadczenie z E122 i wcale nie łapie lepiej zasięgu od E156g, E160 za to łapie zasięg gorzej od E870, dlatego jak masz zamiar używać modemu tylko w laptopie to proponuję coś na ExpressCard.
Jak już na usb do 170 zł to icon 225 lub icon 431, a jak chcesz z wejściem antenowym to huawei E122 lub tańsze E156 i E160.
rio bravo pisze:qubek, z własnych doświadczeń mogę Cię zapewnić, że:
- modem K3765-HV nie ma HSPA+
Widać, że kol. qubek jest następnym, który uwierzył w kłamstwa sprzedawcy MartiniNeo z Allegro.
Wg tego sprzedawcy, modem K3765 obsługuje HSPA+, a K3565 jest "7,2 Mbps ready".
W takim razie biorę pod uwagę icony. Warto dołożyć ok. 60 zł do 431?
Rozumiem, że jedna częstotliwość do umts/hdspa (2100 MHz) w zupełności wystarczy w Europie (gł. Niemcy i Polska)?
Czy z icona 225 można równie łatwo (i bezpłatnie) ściągnąć simlocka jak z modemów huawei? (icon z plusa)
@rio bravo, express card również wchodzi w grę, jednak nie zauważyłem na alledrogo nic w cenie do ok. 170 zł.
qubek pisze:Rozumiem, że jedna częstotliwość do umts/hdspa (2100 MHz) w zupełności wystarczy w Europie (gł. Niemcy i Polska)?
Plus powoli startuje z umts900 (ale to są niemrawe kroki, ma 6 pozwoleń, być może już zaczął testy) jak to się dalej potoczy nie wiadomo. Polsat ma swoją sieć umts850/900.
qubek pisze:Czy z icona 225 można równie łatwo (i bezpłatnie)
Gdzieś ktoś na forum opisywał bezpłatny sposób właśnie do 225, ale bardzo łatwy to on raczej nie był i nie wiem na ile pewny. Łatwo można płatnie i to niezbyt tanio jest.
A co do modemów expresscard to faktycznie jakaś posucha się na allegro zrobiła.
Swoją drogą, ciekawi mnie, czemu icony tak słabo się sprzedają w porównaniu z huawei
BTW, da się obejść smoka wymienionych w temacie modemach za pomoca tanich adapterow do kart sim (xsim czy turbo sim?) podobnie jak w telefonach? edit
Zdążyłem doczytać, że ściągnięcie locka nie powinno sprawić problemu.
qubek pisze:co ciekawe wg opisu sprzedawcy posiada wszystkie 3 czestotliwosci dla umts/hdspa
Zdaje się, że tak http://www.option.com/en/products/produ ... ons/#start choć czasem u optiona występują różne wersje częstotliwości. Aha i 3 zakresy to nie wszystko co w umsie jest stosowane na świecie, choćby 850MHz brakuje, ale to raczej ameryka i wyjątkowo polska (polsat)
qubek pisze:BTW, da się obejść smoka wymienionych w temacie modemach za pomoca tanich adapterow do kart sim (xsim czy turbo sim?) podobnie jak w telefonach?
Raczej odpada, prawdopodobnie mała stabilność szczególnie na umsie te wynalazki rzadko potrafią działać.
Zdążyłem doczytać, że ściągnięcie locka nie powinno sprawić problemu.
Ale to tylko sposób jest na icon'a 225. Na inne jest tylko generacja kodu na posdtawie imei - płatne (dc-u., kk itp)
Warto, nie ma porównania do huaweiów, a dodatkowo 431 ma też 900 MHz.
qubek pisze:Czy z icona 225 można równie łatwo (i bezpłatnie) ściągnąć simlocka jak z modemów huawei? (icon z plusa)
Można, masz opis na forum, ale icony z plusa simlocka nie mają. Nie trzeba wcale dobrze szukać, żeby znaleźć coś do 170 zł... http://www.allegro.pl/listing.php/showc ... nge_view=1
Faktycznie, szukałem w innej kategorii. Tylko który z nich będzie porównywalnie dobry z icon 431, w cenie ok. 50 zł wyższej czyli do ok. 230 zł? I w czym modem na express card jest lepszy, czy to tylko względy estetyczne i wygoda? Oczywiście nie biore pod uwage minipci, bo laptop (hp dv5) nie ma wbudowanej anteny zdaje sie...
Zdecydowałem się na Option GE0301. Dostałem propozycję używanego bez blokady za 90 zł. Chyba warto. Wg specyfikacji nie działa na win 7 (32/64), ale mnie to nie dotyczy
Dziękuję wszystkim za pomocne wskazówki.
qubek pisze:Wg specyfikacji nie działa na win 7 (32/64), ale mnie to nie dotyczy
Działa na 100% Optiony to nawet 1.8Mb działają pod win7 x64 (sprawdzone osobiście, choć oficjalnie o tym nie wspominają). Wystarczy zajrzeć tu: http://www.option.com/en/support/option ... windows-7/ , żeby zobaczyć że GE301(GlobeTrotter Express HSUPA E) będzie działał, co najwyżej będzie trzeba go zdebrandować jeśli jest to modem od jakiegoś operatora, choć nie zawsze jest to konieczne.