AP z podziałem pasma ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gringo
Stały użytkownik forum

AP z podziałem pasma ?

Post autor: Gringo »

Witam
Mam TL-WR543G w trybie WISP, potrzebuje do tego podłaczyć AP-eka dla jednego laptopa.
Wymagania dla tego Ap to aby miał możliwość przyciecia pasma na radiu nie musi mieć oddzielnych ustawień dla paru użytkowników bo i tak tylko 1 user ma być.
Co myślicie o modelu TP-LINK TL-WR740N w manualu jego znalazłem takie opcje jak na fotkach także powino być OK ale chce się upewnić przed zakupem, może ktoś miał i się bawił.
Ewentualnie prosze też o inne propozycje modeli do 100zł mogą być używane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziekuje za odpowiedzi. ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: AP z podziałem pasma ?

Post autor: sp6huk »

Gringo pisze:TP-LINK TL-WR740N
To jest router, a nie AP. Jak może być router (a poszukujesz AP :roll:) to lepiej kup sobie Ovislink'a WL-1600GL do którego można wgrać zawsze Tomato. A jeśli chodzi o przycięcie pasma na samym urządzeniu tj. router/AP to QoS w TP-LINK'ach działa zazwyczaj bez najmniejszych problemów. Tylko właśnie będziesz mógł odgórnie dla wszystkich korzystających z AP/router przyciąć pasmo, a nie dla każdego z osobna, co by było możliwe na Tomato.
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

Dzieki za odp.
Czyli jak podłacze do TL-WR543G który jest w trybie (WISP) TL-WR740N(router) to bedzie trybił net radiowo z tego WR740N ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tak przy odpowiedniej konfiguracji, czyli
- odpowiedni adres LAN
- puste gniazdo WAN
- wyłączony serwer DHCP
ODPOWIEDZ