Witam
Mam taki oto problem z netem. Wczoraj zwiększyłem szybkość mojego internetu w UPC do 25 Mb/s, mam stndardowy modem (Atlanta) bez wi-fi oraz router Tp link WR340G. Wszystko działa bez zarzutu oprócz tego, że router zapewnia prędkośc pobierania po wifi maksymalnie 16Mb/s (pomiar na http://speedtest.net), zaznaczam że pomiar robię w bezpośrednim sąsiedztwie routera. Na kablu nie ma żadnego problemu i pokazuje mi bez problemu 25 Mb/s. Zastanawiam się, czy nie zmienić modemu UPC na modem Thomson z wifi TWG850-4U bo poczytałem że UPC gwarantuje szybkość po Wi-fi taką jak po kablu. Obawiam się jednak czy nie przysporzy to mi innych problemów typu zrywanie połączeń itp
Szybki transfer jest mi potrzebny głownie do torentów i skoro mam 25Mb/s to chciałbym z tego korzystać. Proszę o radę, zmiana routera <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie wchodzi w grę. Może ktoś ma WR340G i może się pochwalić ile z nigo wyciagnął?
Pozdrawiam
Przemek
ograniczenie prędkość wi-fi w WR340G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: ograniczenie prędkość wi-fi w WR340G
802.11g to maksimum ok. 22 Mbit/s w idealnych warunkach radiowych (a o takie ciężko w blokach/kamienicach, itp.).
Tego nie przeskoczysz bez wymiany routera (i ew.urządzeń klienckich) na sprzęt "N".
[ Dodano: 2010-06-19, 20:29 ]
Tego nie przeskoczysz bez wymiany routera (i ew.urządzeń klienckich) na sprzęt "N".
[ Dodano: 2010-06-19, 20:29 ]
Nikt niczego nie gwarantuje.sekp pisze:bo poczytałem że UPC gwarantuje szybkość po Wi-fi taką jak po kablu.
- lady_M
- Użytkownik forum
Jak masz swój router to zamiana nie ma sensu. Jedyna zaleta takiego rozwiązania jest taka, że w razie problemów możesz zgłaszać problem operatorowi. Spróbuj zmienić kanał na jakim nadaje router, bo może ktoś w okolicy Cię zakłóca. Testery prędkości online nie są miarodajne, jak już chcesz z czegoś takiego korzystać to polecam: http://speedtest.upc.pl/sekp pisze:Zastanawiam się, czy nie zmienić modemu UPC na modem Thomson z wifi TWG850-4U bo poczytałem że UPC gwarantuje szybkość po Wi-fi taką jak po kablu.
-
- Użytkownik forum
Standardu G 54mbit nie przeskoczysz, realna predkosc to cos kolo 18mbit . Chcesz wykorzystac lacze kup router w ''N''
Standard „a” pracuje w paśmie 5,0 GHz i oferuje prędkość 54 Mb/s.
Standard „b” pracuje w paśmie 2,4 GHz i oferuje prędkość 11 Mb/s.
Standard „g” pracuje w paśmie 2,4 GHz i oferuje prędkość 54 Mb/s.
Standard „n” pracuje w paśmie 2,4 lub 5,0 GHz i oferuje prędkość 300 Mb/s.
Standard „a” pracuje w paśmie 5,0 GHz i oferuje prędkość 54 Mb/s.
Standard „b” pracuje w paśmie 2,4 GHz i oferuje prędkość 11 Mb/s.
Standard „g” pracuje w paśmie 2,4 GHz i oferuje prędkość 54 Mb/s.
Standard „n” pracuje w paśmie 2,4 lub 5,0 GHz i oferuje prędkość 300 Mb/s.