Witam.
Moja dziewczyna od kilku dni ma dziwny problem z iplusem.
Sytuacja wygląda tak:
Kilka dni temu włączyła laptopa i chciała się połączyć z iplusem i się nie udało: iplusmanager pokazywał że łączy i nic poza tym. Wypróbowaliśmy kilka managerów i w końcu po którejś reinstalacji pokazało, że się połączył, ale manager nie naliczył żadnych danych i połączenie zostało przerwane (tak się dzieje na wersji managera 2.2, wcześniejsze albo wyświetlają informacje żeby wyłączyć i włączyć modem, albo się nie łączą).
Przypomniało się jej, że wcześniej (1 włączenie przed tym kiedy przestało działać) podłączała pendrive'a od koleżanki i może złapała wirusa (ma zainstalowanego kasperskiego). Przeskanowaliśmy kompa kasperskim, avastem i nortonem - nic nie znalazły.
Dlaczego nie napisałem nic o rodzaju modemu?
Ponieważ jego model nie ma wpływu na sytuację. Moja dziewczyna ma Huawei E870 na złącze ExpressCard, ale testowaliśmy też modem jej taty Huawei E180 (USB) - na obu dzieje się to samo (karty sim są różne, jego modem działa po podłączeniu do jego laptopa).
Ręce mi już opadły i nie mam pojęcia co jeszcze można zrobić, poza formatem:
- Nie jest to wina złącza Express Card, bo modem USB też zrywa połączenie (oba instalują się bez problemu).
- Modemy i karty sim działają bez zarzutu na innych komputerach
- W miejscu jej zamieszkania jest zasięg (3-4kresek), ale to nie wina sieci, bo na drugim końcu Szczecina dzieje się to samo (innym działa iplus)
- Managera przeinstalowałem kilkanaście razy (różne wersje, ściągane z kilku miejsc), ustawienia zawsze są takie same jak tydzień, czy miesiąc wcześniej.
- Jeśli to ma znaczenie to ma teraz Vistę, ale działa na niej od dłuższego czasu i do tej pory nic się nie działo
- Nie mogę "cofnąć" systemu, bo ktoś kiedyś wyłączył tę funkcję
- Ani pies, ani rybki, ani młodsze rodzeństwo, ani sąsiadka nie dotykali laptopa w tzw. międzyczasie
Ma ktoś jakiś pomysł?
iPlus - rozłączanie połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: iPlus - rozłączanie połączenia
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>psz3mo pisze:Ma ktoś jakiś pomysł?