Walczyłem kilka godz i się poddałem

Moderator: Moderatorzy
Jaki kabel jest w tym gnieździe, jak zarobiony, co jest na strychu na tym kablu? Drugie gniazdo czy od razu wtyk rj45?rrudziejewski pisze:kiedy podłaczam router do domowego gniazda LAN (parter)
Możesz podać kolory przewodów w niej? Czy gniazdo jest zarobione zgodnie z kolorami oznaczonymi w nim?rrudziejewski pisze:na strychu jaest zarobiona koncowka RJ45
W gnieździe powinny być kolory oznaczające miejsca podłączenia kabli kolorami wg typu A i typu B.rrudziejewski pisze:probowale sprawdzic na wszelki wypadek ale nie mam do gniazda schematu
Skoro tak to bez multimetru (omomierza) albo testera kabli ethernet ani rusz.rrudziejewski pisze:a jak mówiłem szukałem schematu ale nie znalazłem
Najlepiej mając odcięty kawałek kabla z wtykiem rj45 (zarobionym B) wetknąć go do gniazda i mierzyć kolorami z wtyczką na strychu. Kolory muszą pasować.rrudziejewski pisze:ewentualnie jak mółbym pomierzyć omometrem
Tak, o ile masz zgodnie z tym opisem http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_over_twisted_pairrrudziejewski pisze:czyli mam przedzwonić tylko styki 1, 2, 3, 6 ?