jak bezpłatnie uaktywnić funkcję głosową i USSD w Huawei

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

jak bezpłatnie uaktywnić funkcję głosową i USSD w Huawei

Post autor: vika6 »

W poście BliSkiego z 2009-01-25 podaje on Rozszerzone komendy AT dla modemów.( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381 )Znalazłam tam coś takiego : AT^U2DIAG=5 - uaktywnienie rozmów głosowych >Źródło< .
Przeczytałam też wypowiedz Rio bravo, który w swoim poście w wątku nt. uaktywnienia funkcji rozmów w modemach huawei napisał,że "komenda AT AT^U2DIAG=5 uaktywnia rozmowy głosowe. Oczywiście trzeba mieć stosownie do modemu nowe firmware."

Ja mam Huawei E156G bez simlocka, wczoraj zrobiłam upgrade firmware`u do najnowszej wersji i mam zainstalowany na komputerze Mobile_Partner_11.302.09.01.539_Voice_USSD. Analiza DC-Unlockera potwierdziła, że mój modem obsługuje funkcje głosowe, które na razie są zablokowane (disabled). Wszystko jest więc gotowe do odblokowania funkcji głosowych i USSD.

Niestety sama nie potrafię tego zrobić, bo komendy AT, to dla mnie czarna magia.
BliSki, ja.michał i rio bravo lub inni eksperci - czy mogę Was prosić o pomoc ? Wytłumaczcie mi proszę - krok po kroku - i w miarę przystępnym językiem - co mam zrobić, żeby odblokować tę funkcję. :cry:
Będę niezmiernie wdzięczna za szybką odpowiedź. Czekam z niecierpliwością i z góry dziękuję...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-06-19, 23:36 ]
Poprawiłem linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2010-06-19, 22:36 przez vika6, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: jak bezpłatnie uaktywnić funkcję głosową i USSD w Huawei

Post autor: Jo_gurt »

Komendy AT można wygodnie wpisywać chociażby w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Sciągnęłam i zainstalowałam TopNetInfo, ale to program dla zaawansowanych. Dla mnie to czarna magia i bez pomocy nie potrafię się nim posłużyć.

PANOWIE, bądźcie GENTELMENAMI i bądźcie MNIEJ POWŚCIĄGLIWI w wyjaśnieniach.
Podrzucenie samej nazwy programu, to dobre dla kumpla komputerowca, a ja jestem tylko dość zieloną w tym względzie dziewczyną...

Niech ktoś się zlituje i napisze - KROK PO KROKU - jakie czynności mam wykonać..
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Ustawienia > Komunikacja AT i PIN > Komendy AT > W pole Polecenie AT wpisz/wklej AT^U2DIAG=5 > Wyślij.
Daj znać jakie rezultaty.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

O ! Rio bravo - jak miło, że się odezwałeś !!!
Dzięki za informację na moim poziomie.
Wykonałam , co napisałeś i dostałam taki komunikat :
Polecenie:
AT^U2DIAG=5
Odpowiedź:
AT^U2DIAG=5
OK
Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.

Nie mam pojęcia co oznacza ta informacja, bo robię to na tzw. małpę.
Ale na wszelki wypadek po tej operacji zrobiłam analizę w DC-Unlocker i d0ostałam komunikat, że dalej ta funkcja jest disabled. Czyli nic się nie zmieniło..

CO Z TYM ZROBIĆ DALEJ ? :cry: :cry:
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Jak już obsługujesz dc-unlockera to widzisz jaką masz wersję firmware w modemie. Jak masz inną niż 11.609.10.00.264.B409, to zainstaluj na modemie http://rapidshare.com/files/324986526/h ... 4.B409.zip
Masz program do obsługi połączeń głosowych żeby przetestować czy działa? Jak nie to masz http://rapidshare.com/files/393388709/h ... 6.zip.html , też do instalacji na modemie.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Spójrz jeszcze raz na środkową część mojego pierwszego postu. Wymieniam tam wszystko (chyba - sprawdź...) co mam i co jest potrzebne.
Moja wersja firmware`u, to właśnie ta, którą wymieniłeś (choć ściągnięta z playmobile.pl) i mój Mobile Partner też jest najnowszy i obsługuje połączenia głosowe.

Mimo to z uruchomienia funkcji głosowej na razie "kicha". Odnieś się jakoś do mego poprzedniego postu, w którym piszę dlaczego (wykonałam wszystkie Twoje zalecenia).

CO MAM ZROBIĆ DALEJ ??? DC-Unlocker dalej , że funkcja jest disabled. !!! :dobani:

[ Dodano: 2010-06-19, 20:14 ]
WRESZCIE JEST -> funkcja głosowa unabled !!!!
Pisząc poprzedni post byłam jeszcze przed ściągnięciem pliku z drugiego Twojego linku (przymusowa odsiadka w Rapidshare). Sorry.
Bardzo się z niego ucieszyłam, bo dotychczas miałam najnowszego Mobile Partnera, ale bez upgrade`u obrazu z CD 0 (wewnątrz modemu) .
Zrobiłam więc ten kolejny upgrade i... wszystko się wyprostowało : jest funkcja telefoniczna i USSD !! :ok:
PÓŹNIEJSZA EDYCJA - DLA POTOMNYCH : funkcja głosowa się ujawniła ze względu na odłączenie i ponowne podłączenie do komputera modemu, a nie ze względu na ten ostatni upgrade.

To wszystko dzięki Tobie RIO BRAVO - jesteś nieoceniony !
Wielkie dzięki i brawo naprawdę !!! :D :ok: :)

[ Dodano: 2010-06-19, 20:18 ]
Aha, Jo_gurtowi też dziękuję, bo jego rada była właściwa, tylko zbyt powściągliwa jak na moje umiejętności.
Dzięki.

[ Dodano: 2010-06-19, 20:33 ]
@ RIO BRAVO
Na koniec jeszcze proste pytanko : czy jest może gdzieś jakiś plik pomocy lub tutorial dla - już bardzo rozbudowanej wersji - Mobile Partnera, której plik mi podesłałeś (huawei_dashboard_E122.E160.E1xx.E1xxx.Mobile Partner_UTPS16.001.06.01.500.B16) ??
Chętnie bym do niej zajrzała.... (online help z poziomu programu nie działa)

[ Dodano: 2010-06-19, 21:08 ]
I jeszcze jedna ważna rzecz : mój modem (Huawei e156g) ze zdjętym simlockiem, ale dalej z dashboardem z Playa mógł być obsługiwany nie tylko przez ten wewnętrzny dashboard Playa, ale też przez posiadany tylko na komputerze manager Mobile Partner czy też chociazby TopNetInfo. Teraz kiedy Mobile Partner powędrował do wewnątrz modemu - TopNetInfo nie ma już dostępu do portu modemu.
Czy to oznacza, że nie będę sie nim mogła już wcale posługiwać ? Szkoda, bo to naprawdę fajny program. Czy to jest prawidłowa sytuacja ?
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 02:48 przez vika6, łącznie zmieniany 5 razy.
vika6
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

vika6 pisze: To wszystko dzięki Tobie RIO BRAVO - jesteś nieoceniony !
Wielkie dzięki i brawo naprawdę !!! :D :ok: :)
Do wyrażania tak głębokiej wdzięczności, to masz w oknie specjalny guzik ;)
Teraz kiedy Mobile Partner powędrował do wewnątrz modemu - TopNetInfo nie ma już dostępu do portu modemu.
Będzie mieć dostęp, jeśli zamkniesz Mobile Partnera.
A jeśli nie chcesz, żeby Mobile Partner uruchamiał Ci się przy każdym włączeniu modemu do portu USB, to otwórz Menadżera urządzeń, następnie rozwiń gałąź Stacje Dysków CD-ROM/DVD i wyłącz znajdujące się tam HUAWEI Mass Storage USB Device.
Krzysztof
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

vika6 pisze:czy jest może gdzieś jakiś plik pomocy lub tutorial dla - już bardzo rozbudowanej wersji - Mobile Partnera
Nie ma, ale pierwsza podpowiedź to można zmienić język na polski w ustawieniach. Jw można korzystać z top net info po wyłączeniu mobile partnera i ewentualnie zmianie portu w ustawieniach.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Dzięki za Twoje informacje na temat TopNetInfo. - też przez przycisk!
Ale znowu mam z tym problem:
Zamknęłam Mobile Partnera i spróbowałam uruchomić TNI.
W W7 dostałam komunkat, ze ustawienia bezpieczeństwa nie pozwalają na połączenie tego programu z netem. Ale przecież przed wgraniem nowej wersji dashboardu do modemu system pozwalał na jego otwieranie, więc dlaczego teraz marudzi ? Powiem tylko, ze wczoraj robiłam pełne skanowanie komputera swoim Nortonem. Czy to ma jakiś związek ???
Potem spróbowałam otworzyć TNI jeszcze w XP (2-gi OS na innej partycji), gdzie przedtem też ładnie działał. Tu wyskoczył komunikat o błędzie 797 (komputer nie widzi modemu).

Krótko mówiąc kompletna KICHA !! Chłopaki napiszcie, co jest grane ???

I jeszcze jedno - po uaktywnieniu funkcji głosowej - w moim Mobile Partnerze nie widzę możliwości skorzystania z karty SD, którą włożyłam do modemu. Czy jedna funkcja wyklucza drugą ? Jesli nie to jaki jest dostęp do tej karty ???
rio bravo pisze:Jw można korzystać z top net info po wyłączeniu mobile partnera i ewentualnie zmianie portu w ustawieniach.
Rio bravo - o jaką zmianę portu chodzi ? (jeśli chodzi o TNI , to sprawdziłąm : jest domyślnie ustawiona opcja automatycznego znajdowania portu...)
Znowu proszę o szczegółową instrukcję , jak wcześniej. :klnie:

Pozdrowienia.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-06-20, 17:53 ]
Te osobiste wycieczki to na PW. Jedno takie już jest w koszu. Skupmy się na merytorycznej wypowiedzi. I nie wymuszamy ani nie sugerujemy przyznawania punktów pomógł.
Ostatnio zmieniony 2010-06-20, 16:51 przez vika6, łącznie zmieniany 2 razy.
vika6
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

vika6 pisze:W W7 dostałam komunkat, ze ustawienia bezpieczeństwa nie pozwalają na połączenie tego programu z netem.
Zezwól firewallowi na to.
vika6 pisze:Tu wyskoczył komunikat o błędzie 797 (komputer nie widzi modemu).
W managerze widzi? Próbowałaś zabić MP procesami?
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Zaraz wykonam wszystko o czym piszesz, ale dlaczego wczoraj nie musiałam nic zabijać, ani na nic zezwalać - a dziś takiw fanaberie ?? :szok:

[ Dodano: 2010-06-20, 18:19 ]
Sundance_kid pisze:W managerze widzi? Próbowałaś zabić MP procesami?
W managerze mam Huawei nie jako pozycja : modem tylko w pozycji : karty sieciowe (Huawei Mobile Connect - 3G Network Card). Nie wiem czy to jest prawidłowo, a więc czy to wystarcza, żeby system widział modem, czy musi być osobna pozycja MODEM ?

Przejrzłam też managera zadań - ani w zakładce Programy ani Procesy nic do zabijania nie widzę. Nie ma tu żadnego procesu z nazwą przypominajacą MP. Jesli nazwa tego procesu jest jakaś inna to mi ją podaj do sprawdzenia...

Aha, w komunikacie o błędzie 797 jest jeszce jedno zdanie : "brak połączenia z modemem. Sprawdź czy jest połączony". To może on go widzi , tylko nie ma dostępu do portu i byłaby tu aktualna uwaga Rio bravo. Jesli tak - proszę o dokładną instrukcję, co mam zrobić.

A ja - w międzyczasie - zajmę się firewallem w W7.
vika6
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vika6 pisze:I jeszcze jedno - po uaktywnieniu funkcji głosowej - w moim Mobile Partnerze nie widzę możliwości skorzystania z karty SD, którą włożyłam do modemu. Czy jedna funkcja wyklucza drugą ? Jesli nie to jaki jest dostęp do tej karty ???
Przedtem w Mobile Partner też nie miałaś dostępu do karty micro-SD. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim!
Karty micro-SD szukaj w Mój Komputer, tak jak każdego innego dysku.

[ Dodano: 2010-06-20, 18:48 ]
vika6 pisze:W managerze mam Huawei nie jako pozycja : modem tylko w pozycji : karty sieciowe (Huawei Mobile Connect - 3G Network Card).
I wszystko jasne!
Masz modem ustawiony w trybie NDIS zamiast w trybie RAS!
Czyli twój "internet stick" obecnie pracuje nie jako modem, lecz jako karta sieciowa.
Znajdź w opcjach Mobile Partnera pole wyboru: NDIS/RAS i przełącz na RAS - wtedy modem powinien się pojawić.
Krzysztof
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Chris-Kr pisze:Przedtem w Mobile Partner też nie miałaś dostępu do karty micro-SD. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim!
Karty micro-SD szukaj w Mój Komputer, tak jak każdego innego dysku.
Dysk karty SD znalazłam - dziękuję.
I wszystko jasne!
Masz modem ustawiony w trybie NDIS zamiast w trybie RAS!
Czyli twój "internet stick" obecnie pracuje nie jako modem, lecz jako karta sieciowa.
Znajdź w opcjach Mobile Partnera pole wyboru: NDIS/RAS i przełącz na RAS - wtedy modem powinien się pojawić.
Tu jest gorzej. Mam włączony RAS, a w Managerze urządzeń nie ma modemu, jest tylko karta sieciowa. (na dowód screenshoty - Manager urządzeń + 3 karty ustawień w TNI ).
Nawiasem mówiąc kiedy jestem połączona z internetem przez Mobile Partnera (czyli wszystko działa) - też w Managerze nie ma modemu, tylko ta karta sieciowa - j.w.
Tak więc niestety - wszystko jest raczej ciemne niż jasne na razie... - przynajmniej dla mnie.
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę, że w karcie Port Manager TNI (patrz screenshot) jest czerwona adnotacja o rozłączonym porcie. Może tu jest pies pogrzebany ?

Na koniec jeszcze jedna uwaga : od ostatniego czasu, kiedy TNI działał jak należy - NIE ZMIENIAŁAM żadnych ustawień, więc watpię by były one błędne. Natomiast zmieniły się dwie rzeczy :
* została wgrana nowa wersja dashboardu (MPdla Huawei - plik od Was) na wirtualny dysk modemu,
* został zrobiony pełen skan komputera przez mojego Nortona, który znalazł kilka zagrożeń i kilka plików wywalił do kwarantanny (2 z nich są mi nieznane --> czy tu nie może być związku ?
Chyba jednak nie, bo zrobiłam nowy download TNI , ale wspominam o tym na wszelki wypadek.

Czy ktoś kuma, o co tu chodzi ??? :cry:
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 02:59 przez vika6, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Podłącz modem na świeżym systemie albo na systemie, na którym nie był instalowany modem gsm żeby się przekonać co jest nie tak.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vika6 pisze:Tu jest gorzej. Mam włączony RAS, a w Managerze urządzeń nie ma modemu, jest tylko karta sieciowa. (na dowód screenshoty - Manager urządzeń + 3 karty ustawień w TNI ).
Gdzie masz włączony RAS?
Piszesz o MP, czy o TNI?
Bo ja pisałem, żeby tryb NDIS przełączyć na RAS w Mobile Partnerze!
Gdy to zrobisz, zniknie karta sieciowa, a pojawi się modem.
Nawiasem mówiąc kiedy jestem połączona z internetem przez Mobile Partnera (czyli wszystko działa) - też w Managerze nie ma modemu, tylko ta karta sieciowa - j.w.
To jest to, o czym ja pisałem! Modem jest ustawiony do pracy w trybie NDIS i MP łączy sie przez NDIS, a nie przez RAS!
A TNI nie z wszystkimi modemami współpracuje w trybie NDIS.
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę, że w karcie Port Manager TNI (patrz screenshot) jest czerwona adnotacja o rozłączonym porcie. Może tu jest pies pogrzebany ?
Po prostu TNI zgłasza, że w systemie nie ma modemu i jest to całkowicie poprawne i logiczne.
Na koniec jeszcze jedna uwaga : od ostatniego czasu, kiedy TNI działał jak należy - NIE ZMIENIAŁAM żadnych ustawień, więc watpię by były one błędne.
Ale nowy dashboard Ci wszystko pozmieniał.
Krzysztof
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

wysyłam obiecane załączniki (3 obrazy z Managerem urządzeń i 3 kartami z Ustawień TNI)
vika6
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vika6 pisze:wysyłam obiecane załączniki (3 obrazy z Managerem urządzeń i 3 kartami z Ustawień TNI)
TNI nawet nie ma co próbować uruchamiać, dopóki w systemie nie widać modemu.
Najpierw musisz przełączyć swój modem z trybu NDIS do RAS.
Krzysztof
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

RAS mam właczony w TNI. A jak to zrobić w MP ? Nie widzę tu takich możliwości... Jak mam to zrobić, proszę o instrukcję. :szok:

Edycja : Już gonię w piętkę, bo jednak załączniki się wysłały !!!!
JAK MAM USTAWIĆ TEN RAS ??? W opcjach MP nie widzę takiej możliwości.
PROSZĘ O SZCZEGÓŁOWĄ INSTRUKCJĘ !
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 02:09 przez vika6, łącznie zmieniany 1 raz.
vika6
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vika6 pisze:RAS mam właczony w TNI.
TNI zamknij i na razie nie ruszaj
A jak to zrobić w MP ? Nie widzę tu takich możliwości... Jak mam to zrobić, proszę o instrukcję. :szok:
Zamiast instrukcji, obrazek:
Krzysztof
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

A to mój MK na tej stronie - nie mam tej drugiej ramki !!!
Wysyłam załącznikiem, bo wstawić w tekst nie potrafię.
vika6
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

A którą masz wersję Mobile Partnera?
Moja jest: 16.001.06.01.500
Krzysztof
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chris-Kr, ja mam wersję tą co Ty, ale też mam brak RAS i NDIS. Widać zależy to od modemu. Ja mam E160 z Playa. Voice i inne bajery odblokowane.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

huawei_dashboard_E122.E160.E1xx.E1xxx.Mobile_Partner_WIN_UTPS16.001.06.01.500.B16.
Link do tego pliku dostałam od Rio bravo (6-ty post w tym wątku)
Mój modem też jest od Playa, ale to E156G.

NUMER NIBY TEN SAM, ALE U MNIE NA KOŃCU JEST JESZCZE B16. cZY KTOŚ WIE CZY TO 2 RÓŻNE WERSJE ?

CO Z TYM ZROBIĆ DALEJ ?
vika6
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

vika6, ale nie pytamy o dashboard tylko o Mobile Partnera. Jak włączysz Mobile Partnera to masz meny pomoc/help i tam masz About Mobile Partner. Wyskoczy Ci okienko i w nim będzie na górze Mobile Partner i numerek.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:Chris-Kr, ja mam wersję tą co Ty, ale też mam brak RAS i NDIS. Widać zależy to od modemu.
Na pewno tak, bo ja mam tę wersję MP zainstalowaną na dwóch komputerach: stacjonarnym, do którego jest podpięty modem K3565, oraz na laptopie, do którego podpięty jest modem K3715.
Zrzut ekranu przysłałem z laptopa.
Na komputerze stacjonarnym też nie mam tej drugiej ramki, ale jest to o tyle wytłumaczalne, że K3565 domyślnie ma wyłączony tryb NDIS.
Jeśli u Viki ten tryb jest włączony, to na zdrowy rozsądek ta druga ramka powinna być.
Krzysztof
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

ja.michal pisze:Chris-Kr, ja mam wersję tą co Ty, ale też mam brak RAS i NDIS. Widać zależy to od modemu. Ja mam E160 z Playa. Voice i inne bajery odblokowane.
ja_michal, a co masz w managerze urządzeń : modem czy kartę sieciową ?
Poza tym ja mam problemy z używaniem TNI po wgraniu nowego dashboardu - a Ty nie ?

[ Dodano: 2010-06-20, 23:20 ]
ja.michal pisze:vika6, ale nie pytamy o dashboard tylko o Mobile Partnera. Jak włączysz Mobile Partnera to masz meny pomoc/help i tam masz About Mobile Partner. Wyskoczy Ci okienko i w nim będzie na górze Mobile Partner i numerek.
@Ja_michał - mój Mobile Partner jest dashboardem czyli managerem połączeń sieciowych, który został umieszczony na wirtualnym CD modemu.. !!!
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 02:19 przez vika6, łącznie zmieniany 1 raz.
vika6
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

vika6 pisze:modem czy kartę sieciową ?
Modem.
vika6 pisze:Poza tym ja mam problemy z używaniem TNI po wgraniu nowego dashboardu - a Ty nie ?
Jeśli to do mnie to nie używam TNI i E160 też czasem. Na co dzień (o ile od czasu do czasu można nazwać na co dzień) używam Sierry i Watchera.

[ Dodano: 2010-06-20, 23:22 ]
vika6 pisze:@Ja_michał - przecież Mobile Partner jest dashboardem czyli managerem połączeń sieciowych. !!!
W dashboardzie zgadza się, że jest Mobile Partner, ale to nie znaczy, że musi się on instalować jak miałaś już Mobile Partnera na komputerze.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

vika6 pisze:Poza tym ja mam problemy z używaniem TNI po wgraniu nowego dashboardu - a Ty nie ?
Vika! Powtarzam kolejny raz:
Dopóki w systemie nie będzie widocznego modemu, to TNI w trybie RAS na pewno Ci nie ruszy!
Możesz ewentualnie w TNI zaznaczyć tryb NDIS i coś próbować, ale bez żadnej gwarancji, bo ten tryb był do TNI dorzucony trochę na zasadzie eksperymentu i korzystał z niego chyba tylko jeden człowiek.
Krzysztof
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Podałam nazwę pliku instalacyjnego, ale Program w rubryce "about" ma numer taki jak u Chis-Kr, czyli bez tego B16.
vika6
ODPOWIEDZ