Internet na kartę - kilka pytań
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet na kartę - kilka pytań
Mam laptopa HP Pavilion tx2650ew. Teraz korzystam z Wi-fi poprzez łączenie się z routerem, ale niedługo będę musiała się przenieść na internet bezprzewodowy na kartę sim. Będzie mnie interesował właśnie internet na kartę, bo zamierzam korzystać z niego okazjonalnie. I w związku z tym mam duży problem, ponieważ w ogóle nie ogarniam kwestii korzystania z internetu bezprzewodowego na kartę. Prawdopodobnie nie mam modemu umożliwiającego wpięcie od razu kartę sim (W zakładce Modemy mam tylko takie coś: Motorola SM56 Data Fax Modem; jeśli ktoś wie, że mam - proszę mnie oświecić), a nie uśmiecha mi się kupowanie modemu USB za co najmniej 200 zł. Mam w związku z tym pytanie: czy jest jakaś tańsza alternatywa? Znalazłam takie coś, jak karta modemowa, której ceny są niższe, bo w granicach 50 zł, ale nie wiem na czym te karty modemowe polegają. Czy w nie się wpina kartę sim, a potem całą tą kartę modemową wpina się do portu ExpressCard? Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega działanie karty modemowej i czym to się różni od modemu USB? Czy ta karta SIM jest kartą 'tylko do Internetu', czy jest to zwykła karta do używania także w telefonie? Chcę dodać, że nie jestem komputerowym laikiem, a to jest wyjątkowo temat, którego jeszcze nie zgłębiłam, bo mnie nie dotyczył. Oczywiście szkałam w googlach, jednak pojawiają się tam jakieś skomplikowane terminy, które zaczynają mi zupełnie mieszać w głowie. Kart modemowych znalazłam na allegro sporo, każda inna, jednak te za 50 zł wyglądają 'dziwnie' jak gdyby to zależało od szczęścia ich użytkownika czy będą działały, czy nie i czasami między sobą się różnią. Proszę o oświecenie mnie w tym temacie, o wyjaśnienie w sposób zrozumiały:
- czego potrzebuję do korzystania z Internetu na kartę
- jakie koszty się z tym wiążą
- na co mam zwrócić uwagę
- czy zasięg ma jakieś znaczenie w przypadku korzystania z Internetu na kartę; jeśli tak, to jakie
- lokalizacja, o jakiej mowa, to Warszawa, Chomiczówka
- w googlach podczas szukania interesujących mnie informacji 100 razy natrafiłam na rzeczy typu HSPA, HSDPA, anteny... czy to wszystko dotyczy użytkowników Internetu na kartę?
Bardzo zależy mi na Waszej pomocy. A najbardziej na pomocy tych, którzy z Internetu na kartę korzystają lub korzystali i mają jakąś praktyczną wiedzę na ten temat. Wiem, że pytań jest dużo, ale wolę zapytać raz o wszystko niż zaśmiecać forum kilkoma tematami. Jeśli temat jest w złym dziale, proszę przenieść do właściwego.
EDIT Czy muszę mieć telefon przykładowo w Orange, jeśli chcę korzystać na kompie z Internetu na kartę tej właśnie firmy?
- czego potrzebuję do korzystania z Internetu na kartę
- jakie koszty się z tym wiążą
- na co mam zwrócić uwagę
- czy zasięg ma jakieś znaczenie w przypadku korzystania z Internetu na kartę; jeśli tak, to jakie
- lokalizacja, o jakiej mowa, to Warszawa, Chomiczówka
- w googlach podczas szukania interesujących mnie informacji 100 razy natrafiłam na rzeczy typu HSPA, HSDPA, anteny... czy to wszystko dotyczy użytkowników Internetu na kartę?
Bardzo zależy mi na Waszej pomocy. A najbardziej na pomocy tych, którzy z Internetu na kartę korzystają lub korzystali i mają jakąś praktyczną wiedzę na ten temat. Wiem, że pytań jest dużo, ale wolę zapytać raz o wszystko niż zaśmiecać forum kilkoma tematami. Jeśli temat jest w złym dziale, proszę przenieść do właściwego.
EDIT Czy muszę mieć telefon przykładowo w Orange, jeśli chcę korzystać na kompie z Internetu na kartę tej właśnie firmy?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet na kartę - kilka pytań
To jest modem do DIAL-UP'a,Nellou pisze:W zakładce Modemy mam tylko takie coś: Motorola SM56 Data Fax Modem
Jeżeli będziesz sporadycznie korzystać z internetu mobilnego, to modem może być bez HSUPA, np. Huawei E160, który da radę kupić za ok. ~100 zł. Lub coś lepszego z HSUPA, np. Huawei E122, który kupisz za ok. ~150-170 zł,Nellou pisze:a nie uśmiecha mi się kupowanie modemu USB za co najmniej 200 zł
No akurat te modemy są poniżej 200 zł,Nellou pisze:czy jest jakaś tańsza alternatywa?
Musiałabyś pokazać o co chodzi. Bo może Ci chodzić o kartę taką jak PCMCIA czy Express Card, lub też karta do internetu takiego jak ADSL,Nellou pisze:Znalazłam takie coś, jak karta modemowa, której ceny są niższe, bo w granicach 50 zł, ale nie wiem na czym te karty modemowe polegają
Jeżeli to modem do internetu mobilnego - to tak,Nellou pisze:Czy w nie się wpina kartę sim, a potem całą tą kartę modemową wpina się do portu ExpressCard?
Nie mogę udzielić jednoznacznej odpowiedzi, bo to zależy, o którym operatorze jest mowa, ale w większości przypadków można ją używać też normalnie do dzwonienia, SMS itp.,Nellou pisze:Czy ta karta SIM jest kartą 'tylko do Internetu', czy jest to zwykła karta do używania także w telefonie?
Pokaż, o które Ci chodzi,Nellou pisze:Kart modemowych znalazłam na allegro sporo, każda inna, jednak te za 50 zł wyglądają 'dziwnie' jak gdyby to zależało od szczęścia ich użytkownika czy będą działały, czy nie i czasami między sobą się różnią
Modemu - USB/Express Card/PCMCIA,Nellou pisze:czego potrzebuję do korzystania z Internetu na kartę
Modem + karta SIM (starter) + doładowania konta,Nellou pisze:jakie koszty się z tym wiążą
Który operator ma najlepszy zasięg, w jakiej technologii oferuje internet, opłacalność oferty, jakie są transfery, no i dobry modem - widzę, że interesuje Ciebie modem pod Express Card,Nellou pisze:na co mam zwrócić uwagę
Ma znaczenie - moc sygnału wpływa na jakość działania internetu,Nellou pisze:czy zasięg ma jakieś znaczenie w przypadku korzystania z Internetu na kartę; jeśli tak, to jakie
Najlepiej podaj ulicę,Nellou pisze:lokalizacja, o jakiej mowa, to Warszawa, Chomiczówka
Tak - ogólnie użytkowników internetu mobilnego,Nellou pisze:w googlach podczas szukania interesujących mnie informacji 100 razy natrafiłam na rzeczy typu HSPA, HSDPA, anteny... czy to wszystko dotyczy użytkowników Internetu na kartę?
Nie, nie musisz mieć telefonu w Orange. Po prostu kupujesz sobie starter Orange Free na kartę, aktywujesz go, doładowujesz konto i dostajesz do wykorzystania kwotę doładowania + bonus. Oczywiście modem nie może mieć SIM-LOCKA, lub może go mieć na sieć Orange.Nellou pisze:Czy muszę mieć telefon przykładowo w Orange, jeśli chcę korzystać na kompie z Internetu na kartę tej właśnie firmy?
Ostatnio zmieniony 2010-06-17, 15:08 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Motorola SM56 Data Fax Modem
To zwykly faxmodem analogowy, nie do neostrady !
Dawno Dawno temu, za gorami za lasami, ludzie placili ciezkie pieniadze za internet, dzwoniac na ni 0202122
A dokladnie internet kosztowal 29gr za impuls
Predkosc w zaleznosci od modemu od 9600bps do zabojczych 56000bps.
To zwykly faxmodem analogowy, nie do neostrady !
Dawno Dawno temu, za gorami za lasami, ludzie placili ciezkie pieniadze za internet, dzwoniac na ni 0202122

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No gdzieżsp6huk pisze:Nellou napisał/a:
W zakładce Modemy mam tylko takie coś: Motorola SM56 Data Fax Modem
To jest modem do internetu takiego jak, np. Neostrada,

-
- Mistrz bezprzewodowy
Też mi się tak wydaje ze tez modem absolutnie do neo sie nie nadaje, ale nie chcialem wybiegać "przed szereg".Jo_gurt pisze:No gdzież
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Racja. Nie do Neo.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie tak dawno temu (niecałe 10 lat), i wcale nie za górami i za lasami, tylko w dużych polskich miastachbaxxxio pisze:Dawno Dawno temu, za gorami za lasami, ludzie placili ciezkie pieniadze za internet, dzwoniac na ni 0202122A dokladnie internet kosztowal 29gr za impuls

A internet kosztował 29 gr netto za impuls, pojawiający się co 3 minuty.
[ Dodano: 2010-06-17, 11:29 ]
I w zależności od wyposażenia półki dostępowej oraz od jakości linii.baxxxio pisze:Predkosc w zaleznosci od modemu od 9600bps do zabojczych 56000bps.
-
- Guru bezprzewodowy
Wracając do tematu, 150zł z przesyłką:
E156G
http://allegro.pl/item1078054280_siglo_ ... oclaw.html
E160
http://allegro.pl/item1074419074_modem_ ... zarny.html

E156G

E160

Ja działałem na 0202122 jeszcze w 2005rPatryk pisze:Nie tak dawno temu (niecałe 10 lat), i wcale nie za górami i za lasami, tylko w dużych polskich miastach

- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
W sumie to nie mam żadnej opinii odnośnie internetu na karte. To dobre rozwiązanie dla tych którzy korzystają z niego sporadycznie. Jeżeli często to lepiej zdecydowac się an abonament.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dobra poprawiłemJo_gurt pisze:No gdzież

-
Dzięki za zainteresowanie tematem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona 
Chodzi o ulicę Bogusławskiego. Z tego, co widzę z zasięgiem żadnej sieci nie będzie tu problemu, ale może jakaś sieć się szczególnie wyróżnia? Czy Internet z Play się tu sprawdzi? Powiem tak: interesują mnie dwie oferty Internetu na kartę: Blueconnect Ery i Internet z Play. Play dlatego, że dostaję dużo GB za doładowanie, a Era dlatego, że na ulicy Conrada (w linii prostej niecałe 550 m) jest HotSpot. Jaki zasięg mają te HotSpoty? Jeśli załapałabym się z dużym luzem na zasięg HotSpotu, to wtedy prawdopodobnie wybrałabym Erę.
A karty, o których mówię to np. te:
http://www.allegro.pl/item1082707536_mo ... _nowy.html
http://www.allegro.pl/item1067607569_mo ... a_7_2.html
http://www.allegro.pl/item1081567178_me ... ernet.html
Są używane, ale, jak dla mnie, to może to być coś używanego, bylebym mogła za to zapłacić jak najmniej. Oferty, które podał marens, są ciekawe, bo mniej więcej o takie ceny mi chodzi maksymalnie, choć nie ukrywam, że wolałabym zapłacić jeszcze mniej, byleby mieć coś, co działa
EDIT:
Przed chwilą weszłam na stronę Ery, aby dowiedzieć się więcej na temat HotSpotów i powiem szczerze, że jestem skołowana, bo na jednej podstronie Ery widzę "Dla użytkowników usługi blueconnect HotSpot za darmo", a na drugiej cennik z bardzo wysokimi cenami zresztą. Czy może darmowe HotSpoty są tylko dla użytkowników posiadających abonament w Erze? Ktoś wie coś na ten temat i może mnie oświecić?

Chodzi o ulicę Bogusławskiego. Z tego, co widzę z zasięgiem żadnej sieci nie będzie tu problemu, ale może jakaś sieć się szczególnie wyróżnia? Czy Internet z Play się tu sprawdzi? Powiem tak: interesują mnie dwie oferty Internetu na kartę: Blueconnect Ery i Internet z Play. Play dlatego, że dostaję dużo GB za doładowanie, a Era dlatego, że na ulicy Conrada (w linii prostej niecałe 550 m) jest HotSpot. Jaki zasięg mają te HotSpoty? Jeśli załapałabym się z dużym luzem na zasięg HotSpotu, to wtedy prawdopodobnie wybrałabym Erę.
A karty, o których mówię to np. te:
http://www.allegro.pl/item1082707536_mo ... _nowy.html
http://www.allegro.pl/item1067607569_mo ... a_7_2.html
http://www.allegro.pl/item1081567178_me ... ernet.html
Są używane, ale, jak dla mnie, to może to być coś używanego, bylebym mogła za to zapłacić jak najmniej. Oferty, które podał marens, są ciekawe, bo mniej więcej o takie ceny mi chodzi maksymalnie, choć nie ukrywam, że wolałabym zapłacić jeszcze mniej, byleby mieć coś, co działa

EDIT:
Przed chwilą weszłam na stronę Ery, aby dowiedzieć się więcej na temat HotSpotów i powiem szczerze, że jestem skołowana, bo na jednej podstronie Ery widzę "Dla użytkowników usługi blueconnect HotSpot za darmo", a na drugiej cennik z bardzo wysokimi cenami zresztą. Czy może darmowe HotSpoty są tylko dla użytkowników posiadających abonament w Erze? Ktoś wie coś na ten temat i może mnie oświecić?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z HS ery można również za darmo korzystać posiadają aktywnego prepaida BC, ale 0.5 km to trochę za dużo. Na 99% jest tylko AP wewnątrz budynku i na taką odległość kombinując nawet z mocna anteną wifi, szanse na stabilne połączenie są bliskie 0.Nellou pisze:Czy może darmowe HotSpoty są tylko dla użytkowników posiadających abonament w Erze? Ktoś wie coś na ten temat i może mnie oświecić?
Z resztą jeśli masz laptopa to możesz się wybrać pod HS i zobaczyć jak daleko dojdziesz bez rozłączenia sygnału. Oglądanie strony startowej jest za darmo.
Aha jeszcze korzystanie z tego przybytku nie jest zbyt bezpieczne. Dane z nieszyfrowanych stron każdy może podejrzeć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z zasięgiem problemu być nie powinno (bynajmniej na zewnątrz budynku). Wszyscy operatorzy tj. Era/Orange/Plus/Play mają w tym miejscu zasięg 3G,Nellou pisze:Chodzi o ulicę Bogusławskiego
To już by trzeba sprawdzić osobiście. Tzn. kupić pre-paid'a każdego operatora, i zobaczyć, gdzie są najlepsze osiągi. Trzeba oczywiście patrzeć też na opłacalność oferty. A więc tak, oferta sieci Era nie jest zbyt korzystna jeżeli chodzi o pre-paid'a, bo w BC na kartę 100 kB danych kosztuje 0,03 zł więc całkiem sporo. Oferta Era Tak Tak + pakiet Blueconnect Max z 100 MB danych i 16 kb/s po limicie, za 9 zł - oferta ta jest "taka sobie", dobra do GG po wykorzystaniu limitu. Do tego operator przycina transfer do 1/1 Mb/s, i nie gwarantuje poprawnego działania internetu na komputerze, tylko w telefonie. Więc ja bym nie brał internetu z Ery, jeżeli chodzi o pre-paid'a. Lecimy dalej. Orange - oferta Orange jest bardziej korzystna, chociażby przez bonus, który jest dodawany do doładowań. Za 100 kB danych płaci się 0,01 zł. Doładowując konto kwotą:Nellou pisze:ale może jakaś sieć się szczególnie wyróżnia?
5 zł - dostajesz 152 MB bonusu + 48 MB (które masz za te 5zł - 1 gr/100kB),
10 zł - dostajesz 152 MB bonusu + 96 MB,
25 zł - dostajesz 1,01 GB bonusu + 240 MB,
50 zł - dostajesz 2,27 GB bonusu + 480 MB,
100 zł i więcej - dostajesz 6 GB bonusu + 1 GB.
Więc jak widać oferta jest dość korzystna, ale jest jedno "ale". W Orange jest kompresja danych, co pogarsza jakość przeglądanych stron. Można to ominąć, "bawiąc" się programem, który był gdzieś opisywany na naszym forum - więc możesz rozważać ofertę Orange. Teraz Plus. Plus ma również w miarę korzystną ofertę pre-paid. Kupujesz starter Simplusa i wykupujesz sobie pakiet danych.
25 MB - za 5zł,
100 MB - za 10 zł,
250 MB - za 20 zł,
500 MB - za 35 zł.
No i Play. Jak wiadomo Play ogranicza transfer do 1/0,384 Mb/s. Ale co do tego operatora to trzymałbym dystans, bo szczególnie w dużych miastach potrafi działać kapryśnie. W Ofercie Play Online na kartę, do wyboru masz dwa pakiety:
2GB - za 30 zł,
4 GB - za 50 zł,
Przy czym pamiętaj, że możesz korzystać z tego internetu tylko w obrębie sieci macierzystej operatora, tylko i wyłącznie w technologii UMTS/HSDPA, i wykonywanie połączeń głosowych, SMS, itp., z karty Play Online jest nie możliwe. Jest jeszcze Play Fresh, gdzie możesz wykupić sobie pakiet danych:
100 MB - za 5 zł,
500 MB - za 15 zł,
1 GB - za 25 zł,
Przy czym zyskujesz korzystając z Play Fresh możliwość wykonywania połączeń głosowych, SMS, itp., oraz możliwość korzystania z internetu w sieci macierzystej operatora dodatkowo w technologii EDGE, co jest niemożliwe, korzystając z Play Online.
Jeżeli masz złącze ExpressCard w laptopie, to te karty by się nadały,Nellou pisze:A karty, o których mówię to np. te
Powiem krótko - nie zawracaj sobie głowy HS'ami.Nellou pisze:Przed chwilą weszłam na stronę Ery, aby dowiedzieć się więcej na temat HotSpotów
-
No to wszystko jest już dla mnie jasne, dzięki wielkie
Zastanawiam się teraz tylko nad Orange i Play. W Play zawsze sporo większa liczba MB do wykorzystania, tylko zastanawia mnie taka sprawa - czy ok. 2 km od granicy zasięgu Play Online to dużo, czy mało (mi się wydaje, że to niewiele)? Czy w związku z tymi 2 km mogą być problemy z zasięgiem?
A tak z ciekawości i chęci zaoszczędzenia kasy: czy te modemy różnią się czymś od siebie (na zewnątrz są takie same)?
http://www.allegro.pl/item1085431495_mo ... zloka.html
Niedawno obiło mi się o uszy, że modemy ZTE są kiepskie. To prawda?

A tak z ciekawości i chęci zaoszczędzenia kasy: czy te modemy różnią się czymś od siebie (na zewnątrz są takie same)?
http://www.allegro.pl/item1085431495_mo ... zloka.html
Niedawno obiło mi się o uszy, że modemy ZTE są kiepskie. To prawda?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
I coraz bardziej licha jakość usługi.Nellou pisze:W Play zawsze sporo większa liczba MB do wykorzystania
Trzymaj się z daleka od ZTE. Nie sa zbytnio dobre, mają słaby support a na stronie producenta nawet nie można znaleźć danych o ich produktachNellou pisze:A tak z ciekawości i chęci zaoszczędzenia kasy:

A co do porównania to Huawei ma gniazdo antenowe a ZTE obsługuje większe karty pamieci jakbyś chciała użyć jako pendrive.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Trochę dziwne pytanieNellou pisze:czy ok. 2 km od granicy zasięgu Play Online to dużo, czy mało (mi się wydaje, że to niewiele)? Czy w związku z tymi 2 km mogą być problemy z zasięgiem?

-
Hmm, może trochę zagmatwałam. Chodzi oczywiście tylko i wyłącznie o ulicę Bogusławskiego, ale 2 km to niedużo i zastanawia mnie czy mogą pojawić się takie sytuacje, że raz będę miała zasięg, a raz nie
Poza tym ta mapka na stronie Play jest tylko orientacyjna i może na niej do granicy zasięgu brakuje mi 2 km, a w rzeczywistości jest to ok. 500 m 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Już chyba wiem co miałaś na myśli,Nellou pisze:Hmm, może trochę zagmatwałam
No to na Bogusławsiego będzie zasięg 3G Play'a - w pobliżu masz kilka node B,Nellou pisze:Chodzi oczywiście tylko i wyłącznie o ulicę Bogusławskiego, ale 2 km to niedużo i zastanawia mnie czy mogą pojawić się takie sytuacje, że raz będę miała zasięg, a raz nie
Co Ty z tą granicą zasięgu ?Nellou pisze:Poza tym ta mapka na stronie Play jest tylko orientacyjna i może na niej do granicy zasięgu brakuje mi 2 km, a w rzeczywistości jest to ok. 500 m