Czy można poprawić prędkość internetu cdma z orange?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Czy można poprawić prędkość internetu cdma z orange?
Dzisiaj włączyli mi możliwość korzystania z internetu cdma z orange (korzystam z modemu adu635). Z tego co słyszałem to standardem są prędkości w okolicach 1 Mb/s. Niestety u mnie teraz ta prędkość wynosi około 500 kb/s. Postanowiłem sobie, że jeżeli prędkości będą niesatysfakcjonujące , to założę antenę. Do najbliższych stacji bazowych mam 14 km i z drugiej strony ok. 10 km. Czy założenie anteny to dobry pomysł w moim przypadku? I jeszcze dodatkowe pytanie szczegółowe. Nie mam możliwości instalacji anteny na dachu (dach jest bardzo stromy) i chcę ją zainstalować na poddaszu (dom jest wysoki i poddasze dość góruje nad otoczeniem) i wycelować w stację bazową, ale antena w takim przypadku byłaby za oknem. Czy szyby (z okna) bardzo tłumią sygnał docierający do anteny?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy można poprawić prędkość internetu cdma z orange?
Standardem są transfery do 1 Mb/s, ale oczywiście można mieć więcej bo, do 3,1 Mb/s - może być też mniej niż te 1 Mb/s bo cały czas jest to transfer do "x" Mb/s,proteka pisze:Z tego co słyszałem to standardem są prędkości w okolicach 1 Mb/s
Dobry pomysł,proteka pisze:Postanowiłem sobie, że jeżeli prędkości będą niesatysfakcjonujące , to założę antenę
Może lepiej będzie jak powiesz, gdzie mieszkasz ?,proteka pisze:Do najbliższych stacji bazowych mam 14 km i z drugiej strony ok. 10 km
Pierwsze wrażenie - to raczej dobry pomysł. Sprawdź jakie masz transfery w nocy, tj. 2:00-3:00,proteka pisze:Czy założenie anteny to dobry pomysł w moim przypadku?
Na dachu, tzn. przy kominie itp., tak ?,proteka pisze:Nie mam możliwości instalacji anteny na dachu
Jeżeli antena będzie na zewnątrz to OK, ważne jest, aby wycelować ją w kierunku danej stacji bazowej,proteka pisze: i chcę ją zainstalować na poddaszu (dom jest wysoki i poddasze dość góruje nad otoczeniem) i wycelować w stację bazową, ale antena w takim przypadku byłaby za oknem
To po pierwsze zależy od radzaju okien, te nowe plastiki potrafią znacznie tłumić sygnał, a po drugie to CDMA w Orange działa na dość niskiej częstotliwości, co nieco ułatwia przedostawanie się przez przeszkody, ale lepiej, aby antenę zamontować na zewnątrz budynku - moim zdaniem montaż anteny w domu, tym bardziej zewnętrznej to bezsens.proteka pisze:Czy szyby (z okna) bardzo tłumią sygnał docierający do anteny?
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. To gdzie mieszkam nie ma specjalnego znaczenia. Czytam to forum w miarę regularnie i korzystanie z mapy zasięgu i map usytuowania stacji bazowych nie jest dla mnie problemem. Odległość od stacji bazowych 14 km i 10 km jest na 100% pewna. Co do instalacji anteny dachu, to nie mam możliwości, dach jest stromy, dom jest wysoki i nie ma jakiejkolwiek możliwości manewru (chodzenia, wykonywania prac montażowych), no chyba że przez ludzi bardzo dobrze do tego przystosowanych, a ich usługi z pewnością nie byłyby tanie. Dlatego pozostaje tylko pozostawienie anteny na strychu, poddaszu i dokładnym wycelowaniu ja w stacje bazową, ale niestety przez szybę. Tylko pytanie, czy ta szyba tłumi sygnał? Okno jest plastikowe i zostało zamontowane w pierwszej połowie lat 90-tych (jeżeli to ma jakiekolwiek znaczenie).
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kup antenę i sprawdźproteka pisze:Tylko pytanie, czy ta szyba tłumi sygnał?

Jeżeli jesteś pewien, że te stacje bazowe już zostały "odpalone", to OK.proteka pisze:Odległość od stacji bazowych 14 km i 10 km jest na 100% pewna
-
- Stały użytkownik forum
Jestem pewien na 100%, ponieważ analiza porównawcza mapy zasięgu internetu cdma z orange oraz mapy usytuowania stacji bazowych, pozwala na taka pewność. Po prostu od tych stacji bazowych, mniej więcej po okręgu odchodzi zasięg cdma (który potem zazębia się z zasięgiem sąsiednich stacji bazowych).
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No nie mam żadnych wątpliwościproteka pisze:Jestem pewien na 100%, ponieważ analiza porównawcza mapy zasięgu internetu cdma z orange oraz mapy usytuowania stacji bazowych, pozwala na taka pewność. Po prostu od tych stacji bazowych, mniej więcej po okręgu odchodzi zasięg cdma (który potem zazębia się z zasięgiem sąsiednich stacji bazowych).

-
- Stały użytkownik forum
Ja widzę dużą różnicę w sile sygnału, gdy sam modem mam umieszczony przy szybie wewnątrz, a kiedy wisi tuż za oknem. Z pewnością z anteną jest podobnie. Przecież chyba możesz jakoś przymocować tę antenę do ściany na zew. Mocujesz jakiś uchwyt na kołkach - na upartego można to zrobić bez drabiny, po prostu wychylając się z okna.proteka pisze:Dlatego pozostaje tylko pozostawienie anteny na strychu, poddaszu i dokładnym wycelowaniu ja w stacje bazową, ale niestety przez szybę. Tylko pytanie, czy ta szyba tłumi sygnał?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zależy jakie szyby (czy zwykłe czy powleczone warstwą metaliczną) oraz jaka częstotliwość im niższa tym bardziej przenikliwa.colombo pisze:gdy sam modem mam umieszczony przy szybie wewnątrz, a kiedy wisi tuż za oknem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Dom jest na tyle wysoki, że drabina nie wchodzi w rachubę (no chyba, żeby pożyczyć od strażaków
, teoretycznie można by się wychylić z okna i próbować przymocować do ściany zewnętrznej, ale dom jest pokryty plastikowymi panelami (coś w rodzaju saydingu) i te panele przykręcone są do łat drewnianych, ale tak naprawdę, to nie widać gdzie te łaty są. Tak, że w sumie bardzo trudno.
[ Dodano: 2010-06-13, 14:54 ]
I jeszcze coś, od dzisiaj korzystam z internetu cdma i z modemu adu635wa. Dzisiaj jest dość ciepło i miałem małą antenę z modemu wystawiona za okno, oraz wewnątrz przy oknie zamkniętym, dostrzegam pewna różnicę prędkości, ale nie jakąś bardzo znaczącą.

[ Dodano: 2010-06-13, 14:54 ]
I jeszcze coś, od dzisiaj korzystam z internetu cdma i z modemu adu635wa. Dzisiaj jest dość ciepło i miałem małą antenę z modemu wystawiona za okno, oraz wewnątrz przy oknie zamkniętym, dostrzegam pewna różnicę prędkości, ale nie jakąś bardzo znaczącą.
-
- Stały użytkownik forum
A mocowanie przy oknie - alternatywnie na parapecie - tylko że nie bardzo się da z anteną typu Yaga.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
zetes, da. Uchwyty podciśnieniowe do przenoszenia szyb. Udźwig po 70 czy 130kg.
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję za uwagę, ale dzisiaj mi się problem rozwiązał. Byłem na poddaszu (co powinienem zrobić zanim zadam pytanie) i okazało się , że bez większego problemu zamontuje antenę zaraz za oknem (we wnęce okiennej), czyli antena będzie za oknem i powinno wszystko grać.
-
- Stały użytkownik forum
Na koniec chciałbym się pochwalić, dzisiaj zamontowałem antenę (na poddaszu we wnęce okiennej ale na zewnątrz za szybą okienną) i nakierowałem ja na najbliższą stacje bazową, która mam 10 km ode mnie. I sukces, szybkość internetu się diametralnie zwiększyła, poprzednio internet był mułowaty i byłem trochę rozczarowany. Teraz śmiga aż miło, prędkość mierzona speed testem wzrosła ponad dwukrotnie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Zawsze chciałem spróbowac z antenami jak ty. Możesz napisac jaki sprzecior(tj modem antena itd) masz? =P
-
- Stały użytkownik forum
Cześć, mam już internet mobilny ponad 4 lata, od tygodnia mam internet cdma z orange, korzystam z modemu adu 635wa. Kilka dni temu kupiłem na allegro antenę typu yagi. Z tego forum sprawdziłem mapę zasięgu internetu cdma z orange oraz rozmieszczenie stacji bazowych. Skorzystałem z mapa - szukacz i tam określiłem położenie mojej najbliższej stacji bazowej względem mego domu, określiłem azymut stacji bazowej względem mego domu. na poddaszu zamontowałem antenę i za pomocą kompasu ustawiłem antenę bezpośrednio na stacje bazową (bezbłędnie za pierwszym razem). I efekt- byłem pozytywnie zaskoczony.
-
Witam
Mam internet OFP z modemem MV410R i taką antenę kierunkową http://www.allegro.pl/item1048624122_an ... range.html.
Sprawdzałam na mapie http://mapa.btsearch.pl/ najbliższego BTSa z CDMA dla miejscowości "Głusko" (woj.lubuskie) no i znalazłam w Szczuczarzu, ale z kolei na mapie zasięgu Orange nie pokazuje żeby w okolicy był jakikolwiek zasięg CDMA, najbliższy w Dobiegniewie. I zastanawiam się jak sprawdzić czy ten nadajnik CDMA w Szczuczarzu działa? Czy tylko empirycznie metodą prób i błędów?
Po podłączeniu modemu bez anteny zewnętrznej łapie 2-3 kreski i co chwila jest brak sygnału. Z anteną kierunkową jest podobnie tylko łapie więcej kresek sygnału (nawet 4-5) i co pare sekund brak sygnału więc w ogóle nie mogę się połączyć - to normalne? Raz chyba się udało, ale tylko na chwilę i żadnej strony nie załadowało.
Dodam tylko, że mieszkam na mocno zalesionym terenie.
Mam internet OFP z modemem MV410R i taką antenę kierunkową http://www.allegro.pl/item1048624122_an ... range.html.
Sprawdzałam na mapie http://mapa.btsearch.pl/ najbliższego BTSa z CDMA dla miejscowości "Głusko" (woj.lubuskie) no i znalazłam w Szczuczarzu, ale z kolei na mapie zasięgu Orange nie pokazuje żeby w okolicy był jakikolwiek zasięg CDMA, najbliższy w Dobiegniewie. I zastanawiam się jak sprawdzić czy ten nadajnik CDMA w Szczuczarzu działa? Czy tylko empirycznie metodą prób i błędów?
Po podłączeniu modemu bez anteny zewnętrznej łapie 2-3 kreski i co chwila jest brak sygnału. Z anteną kierunkową jest podobnie tylko łapie więcej kresek sygnału (nawet 4-5) i co pare sekund brak sygnału więc w ogóle nie mogę się połączyć - to normalne? Raz chyba się udało, ale tylko na chwilę i żadnej strony nie załadowało.
Dodam tylko, że mieszkam na mocno zalesionym terenie.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kiedy wzięłaś OFP ? Ta stacja bazowa CDMA w Szczuczarzu jest jeszcze nie aktywna, tylko ta w Dobiegniewie (15 km).
-
Data umowy 26 kwietnia - promocja "OFP na próbę".
W takim razie jak się aktywować kartę?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W taki razie karta powinna być już dawno aktywnamilva pisze:Data umowy 26 kwietnia - promocja "OFP na próbę".

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Przeciążona stacja bazowa.milva pisze:Po podłączeniu modemu bez anteny zewnętrznej łapie 2-3 kreski i co chwila jest brak sygnału. Z anteną kierunkową jest podobnie tylko łapie więcej kresek sygnału (nawet 4-5) i co pare sekund brak sygnału więc w ogóle nie mogę się połączyć - to normalne?
-
No też mi się wydaje że powinna być aktywna 
Teraz mam internet w Orange - Bussines Everywhere na GPRS, a OFP to całkiem nowa, oddzielna umowa.
Idę machać anteną na Dobiegniew, może będzie jakiś efekt - niepokoi mnie tylko ten pojawiający się i znikający ciągle sygnał.

Teraz mam internet w Orange - Bussines Everywhere na GPRS, a OFP to całkiem nowa, oddzielna umowa.
Idę machać anteną na Dobiegniew, może będzie jakiś efekt - niepokoi mnie tylko ten pojawiający się i znikający ciągle sygnał.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dobra nowa oddzielna umowa. Ale to było w ramach przedłużenia umowy ? Business Everywhere jest nadal aktywna ?milva pisze:Teraz mam internet w Orange - Bussines Everywhere na GPRS, a OFP to całkiem nowa, oddzielna umowa
-
Jest aktywna, gdyby nie to nie mogłabym pisać na forum, bo z OFP nie udało mi się jeszcze połączyć...
Bussines Everywhere to jedna umowa, a OFP to druga, bo nie było pewności, że będzie działać.
Bussines Everywhere to jedna umowa, a OFP to druga, bo nie było pewności, że będzie działać.
Ostatnio zmieniony 2010-06-20, 12:09 przez milva, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A kiedy kończy się umowa na Business Everywhere ? Może po prostu podpisaną masz już umowę na OFP w ramach przedłużenia, ale OFP zostanie aktywowane dopiero wtedy, kiedy wygaśnie stara umowa na Business Everywheremilva pisze:Jest aktywna

-
Tak jak pisałam - dwie osobne umowy, dwa różne internety i żadnego przedłużania umowy - to nie może być to.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Czyli nie masz żadnych bonusów, jak np. większy limit, czy niższa opłata abonamentowa,milva pisze:i żadnego przedłużania umowy
W takim razie nie wiem co to może być. Wygląda to jak nie aktywna karta SIM/RUIM. Zadzwoń najlepiej do Orange i się dowiedz.milva pisze:to nie może być to
PS. Ty podpisywałaś tą umowę ?
-
Umowa na rodziców - to im robię ten internet 
Dzwoniłam do Orange - wszystko aktywne, ponoć kierować się na Dobiegniew. Z tym przeciążeniem BTSa też się zastanawiam, ale znajomi w odległości ok 7km od Dobiegniewa łapali b.mocny sygnał bez problemów żadnych.
[ Dodano: 2010-06-20, 16:32 ]
Sprawa załatwiona.
Ogólnie wyszło na to, że na kablu RJ-45 miał tylko 2 kreski i przycisk połącz był niekatywny. Zmieniłam na USB i wszystko poszło. Teraz z anteną na zewnątrz mam zasięg na poziomie 94dBm i prędkość ok 1Mb
Kierunek Dobiegniew - w linii prostej ok 15km przez lasy.
Tylko teraz zastanawiam się jak zrobić sieć bezprzewodową. Czy ma znaczenie użyty kabel do podłączenia? W laptopie nie wykrywa mi na razie żadnych sieci bezprzewodowych, z instrukcji nic konkretnego nie wyczytałam - może ktoś powie w paru krokach podłączyć laptopa przez wifi do tego modemu?
[ Dodano: 2010-06-20, 17:15 ]
Dodam tylko na koniec, że z wifi też się udało.
Modem działa już na kablu rj-45 bez problemu. Wi-fi nie chciało wykryć, walczyłam z ustawieniami modemu, ale w końcu załapało. Z modemem na USB nie próbowałam robić wi-fi i chyba już mi się nie chce kombinować - pół dnia na to zeszło, ale warto było -z GPRSem nie ma porównania

Dzwoniłam do Orange - wszystko aktywne, ponoć kierować się na Dobiegniew. Z tym przeciążeniem BTSa też się zastanawiam, ale znajomi w odległości ok 7km od Dobiegniewa łapali b.mocny sygnał bez problemów żadnych.
[ Dodano: 2010-06-20, 16:32 ]
Sprawa załatwiona.
Ogólnie wyszło na to, że na kablu RJ-45 miał tylko 2 kreski i przycisk połącz był niekatywny. Zmieniłam na USB i wszystko poszło. Teraz z anteną na zewnątrz mam zasięg na poziomie 94dBm i prędkość ok 1Mb

Tylko teraz zastanawiam się jak zrobić sieć bezprzewodową. Czy ma znaczenie użyty kabel do podłączenia? W laptopie nie wykrywa mi na razie żadnych sieci bezprzewodowych, z instrukcji nic konkretnego nie wyczytałam - może ktoś powie w paru krokach podłączyć laptopa przez wifi do tego modemu?
[ Dodano: 2010-06-20, 17:15 ]
Dodam tylko na koniec, że z wifi też się udało.
Modem działa już na kablu rj-45 bez problemu. Wi-fi nie chciało wykryć, walczyłam z ustawieniami modemu, ale w końcu załapało. Z modemem na USB nie próbowałam robić wi-fi i chyba już mi się nie chce kombinować - pół dnia na to zeszło, ale warto było -z GPRSem nie ma porównania