[Wi-Fi+LAN] Podzielenie neostrady problem.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piczok
Początkujący użytkownik forum

[Wi-Fi+LAN] Podzielenie neostrady problem.

Post autor: piczok »

Witam. Mam problem:

Posiadam NEO 512kbps i chciałbym ją przez wi-fi udostępnić sąsiadowi na przeciw ulicy, a sobie od routera przez LAN do PCta. (ja i on mamy stacjonarne PC):

1) Jakie urządzenia i ile tych urządzeń powinienem kupić? Karty Wi-Fi? Kable? Anteny? (Jedyne co mamy, to Karty sieciowe)
2) Jaki router kupić?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: [Wi-Fi+LAN] Podzielenie neostrady problem.

Post autor: morion »

nie wiem czy wiesz ale neostrady nie wolno udostępniać poza lokal, ale jak stwierdzisz że się mylę to kupcie dwa ovislinki 5460 postawcie sobie na parapetach i skonfigurujcie je w bridge i połączcie kabelkami, sąsiad z kompem a ty z routerem i z kompem, ovislink ma 2 wyjscia rj45 ktore działaja jako switch więc polącz router >> ovislink >> twój komp
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Tak tylko zacznijmy od tego ze do neo potrzebujesz modem adsl z wyjsciem na rj45 albo lepiej kupo od razu router z wbudowanym modemem np TEN, postawisz u siebie, np w oknie, u kumpla karta wifi + mała antenka na kablu w okno lub na zewn.
piczok
Początkujący użytkownik forum

Post autor: piczok »

Max o takie rozwiązanie mi właśnie chodziło. Dzięki, ale jeszcze mam pytanie...

A czy ten router musi stać na oknie, żeby kolega łapał sygnał? Bo to tak dokłanie to on nie mieszka naprzeciw mnie vis-a-vis tylko o jakieś 20 metrów wyżej, dlatego pytam, czy ta antenka w oknie kolegi musi ,,widzieć" antenke routera, czy router może być zasłonięty ścianą a i tak będzie zasięg?
ODPOWIEDZ