TP-LINK TL-WR340G Problem z zabezpieczeniem sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-LINK TL-WR340G Problem z zabezpieczeniem sieci
witam
na wstepie informuje iz to moje pierwsze podłaczenie sieci wifi i dlatego oczekuję pomocy nie krytyki.
Chodzi o to, że podłaczylem router tp-link do mojego modemu sieci stacjonarnej, w laptopie mam karte bezprzewodowa natomiast do komputera stacjonarnego podłaczyłem adapter wifi pod usb również firmy tp-link, dokładnie model tl-wn321g.
Problem polega na zabezpieczeniu sieci wifi przed jej rozsyłaniem.
Obecnie oba komputery dzialaja na wifi ale siec jest niezabezpieczona. Po kazdej próbie zabezpieczenia tracę polączenie i nie mam internetu. To dotyczy zarówno stacjonarnego kompa jak i laptopa.
Co jest przyczyna takiej sytuacji?
Wspomne jeszcze że po zabezpieczeniu WEP KEY komputer stacjonarny i laptop znajdują sieć ale nie moga się z nia połaczyć lub jest ograniczony dostęp.
Proszę o pomoc
na wstepie informuje iz to moje pierwsze podłaczenie sieci wifi i dlatego oczekuję pomocy nie krytyki.
Chodzi o to, że podłaczylem router tp-link do mojego modemu sieci stacjonarnej, w laptopie mam karte bezprzewodowa natomiast do komputera stacjonarnego podłaczyłem adapter wifi pod usb również firmy tp-link, dokładnie model tl-wn321g.
Problem polega na zabezpieczeniu sieci wifi przed jej rozsyłaniem.
Obecnie oba komputery dzialaja na wifi ale siec jest niezabezpieczona. Po kazdej próbie zabezpieczenia tracę polączenie i nie mam internetu. To dotyczy zarówno stacjonarnego kompa jak i laptopa.
Co jest przyczyna takiej sytuacji?
Wspomne jeszcze że po zabezpieczeniu WEP KEY komputer stacjonarny i laptop znajdują sieć ale nie moga się z nia połaczyć lub jest ograniczony dostęp.
Proszę o pomoc
dzięki
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TP-LINK TL-WR340G Problem z zabezpieczeniem sieci
Zaloguj się do routera po kablu (ważne) i ustaw szyfrowanie WPA2-PSK z długim, niesłownikowym hasłem. Jak to zrobisz po restarcie routera usuń wcześniejsze połączenie WiFi z obydwu komputerów, wyszukaj ponownie sieci bezprzewodowe, kliknij połacz na swojej sieci i system powinien zapytać o hasło. To działa jeżeli używasz Windows do konfiguracji sieci WiFi a nie oprogramowania producenta karty.damgraf pisze:Wspomne jeszcze że po zabezpieczeniu WEP KEY
Nie pomagam na PW!
-
a czy po ustawieniu tych danych, za każdym razem uruchomienia komputerów haslo bede musiał wpisać?
dzięki
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli dasz ,,Połącz automatycznie,, to nie.damgraf pisze:a czy po ustawieniu tych danych, za każdym razem uruchomienia komputerów haslo bede musiał wpisać?
-
dzięki za poradę.
Sprawdziłem i na laptopie to działa ale w stacjonarnym nie łaczy sie z siecia. Wykrywa to połaczenie jako zabezpieczone ale nie ma opcjo connect po zaznaczeniu routera.
Co zrobić?
I jeszcze pytanie czy po wyłaczeniu z zasilania modemu lub routera bede musiał podawać kazdorazowo hasło i laczyc się z siecia?
pozdrawiam
Sprawdziłem i na laptopie to działa ale w stacjonarnym nie łaczy sie z siecia. Wykrywa to połaczenie jako zabezpieczone ale nie ma opcjo connect po zaznaczeniu routera.
Co zrobić?
I jeszcze pytanie czy po wyłaczeniu z zasilania modemu lub routera bede musiał podawać kazdorazowo hasło i laczyc się z siecia?
pozdrawiam
dzięki
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli będzie "połącz automatycznie" to nie.damgraf pisze:czy po wyłaczeniu z zasilania modemu lub routera bede musiał podawać kazdorazowo hasło i laczyc się z siecia?
Jaki Windows i który Service Pack? Używasz Windows czy programu od karty WiFi?damgraf pisze:ale w stacjonarnym nie łaczy sie z siecia. Wykrywa to połaczenie jako zabezpieczone ale nie ma opcjo connect
Nie pomagam na PW!
- Jaco
Jeśli masz jakąś aplikację do łączenia to ją wyłącz.damgraf pisze:ale w stacjonarnym nie łaczy sie z siecia.
Widzę że masz Vistę ale tam jest tak samo jak w 7 którą ja mam.Ustaw jak w zrzucie.
Na stacjonarce masz też Vistę ?
-
stacjonarka to XP a program to wireless utillity
[ Dodano: 2010-06-20, 18:37 ]
wchodzą do połaczenia sieciowe, mam 2 komputerki z nazwa połaczenia sieci bezprzewodowej, miedzy komputerkami jest czerwony X. Klikam prawym przyciskiem myszy i w opcje wyswietl dostepne sieci bezprzewodowe. Nic nie wyskakuje!
[ Dodano: 2010-06-20, 18:37 ]
wchodzą do połaczenia sieciowe, mam 2 komputerki z nazwa połaczenia sieci bezprzewodowej, miedzy komputerkami jest czerwony X. Klikam prawym przyciskiem myszy i w opcje wyswietl dostepne sieci bezprzewodowe. Nic nie wyskakuje!
dzięki
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki SP?, w programie zaznacz opcję że chcesz konfigurować WiFi przez Windows.damgraf pisze:stacjonarka to XP a program to wireless utillity
Nie pomagam na PW!
-
nie mam takiej możliwośći w tym programie, albo nie wiem gdzie jest. Co do windowsa to mam SP1. I wydaje mi sie ze to moze być przyczyna. Przypomnę tylko że nie zabezpieczona sic dzialala na stacjonarnym.
dzięki
- Jaco
A program pokazuje sieci?damgraf pisze:a program to wireless utillity
I wyłącz z auto startu bo może później robić bałagan.wojteks pisze:w programie zaznacz opcję że chcesz konfigurować WiFi przez Windows.
[ Dodano: 2010-06-20, 18:48 ]
Tu już powinien być przynajmniej SP2 gdyż on obsługuje już zabezpieczenia typu WPA2-PSK Najlepiej postarać się o SP3. System legalny ?damgraf pisze:Co do windowsa to mam SP1. I wydaje mi sie ze to moze być przyczyna. Przypomnę tylko że nie zabezpieczona sic dzialala na stacjonarnym.
-
pokazuje sieci różne, a moja ma pełny zasięg. SP3 muszę sobie wgrać i zobaczę co się będzie dzialo.
dzięki