Podzial lacza- serwer w szafie- tylko jak?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mmateusz
Początkujący użytkownik forum

Podzial lacza- serwer w szafie- tylko jak?

Post autor: mmateusz »

Witam,
Mam problem - w postaci modemu usb icon do BC. Mam w domu komputer stacjonarny bez wifi, komputer ktory moge przeznaczyc na serwer z wifi (karta ovislink), ew tradycyjna karta sieciowa, dwa laptopy z wifi, router tradycyjny, router wifi (oba dlink).
Jak to podzielic najlepiej?
Zrobilem do teraz tak:
Kompa serwer wsadzilem do szafy, przewodowo do routera wifi. Na serwerze windowsowe udostepnianie netu.
Wynik? Mimo anteny zewnetrznej kiepskie transfery (opoznienia zwiazane ze stara 10mbit karta sieciowa? dodatkowe opoznienie bo de facto dwa routery po drodze), czasami chwilowe znacznie gorsze polaczenie, procedura startowa via zdalny pulpit niezbyt zachwyca, a dla rodzicow jest nie do przejscia. Ogolnie straszny szajs!

Inny pomysl? Dalem do serwera bezprzewodowa karte sieciowa. Chcialem z niego zrobic taki jakby access point. Wymyslilem tryb ad-hoc (pomijajac <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> kompa bez wifi), ale: po uruchomieniu serwera nie ma sieci, wiec uruchamianie wszystkiego przez zdalny pulpit odpada. Dziala lepiej (karta ma mocniejszy sygnal niz router), tylko musialbym wsadzic do szafy takze monitor (KOSZMAR). A moze da sie jakos zastartowac kompa juz zeby odrazu utworzyl siec ad-hoc?

Prosze o POMYSL ktory uratuje moje nerwy, bo naprawde juz mnie to doprowadza do szalu. Wszelkie sugestie beda mile widziane.
PS: w szafie bo tam jest koncowka kabelka od anteny

Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi.
Mateusz
globetrotuar
Użytkownik forum

Re: Podzial lacza- serwer w szafie- tylko jak?

Post autor: globetrotuar »

U mnie działa to tak: bezprzewodowy router D-link pracujacy jako switch, dwa PC-ty z kartami bezprzewodowymi. Na jednym uruchamiam połączenie z internrtem przez Icona. Łącze jest udostępnione. Ważne jest wpisanie odpowiednich adresów IP i DNS. Drugi komp widzi modem jako połączenie internetowe i wszystko hula. D-link nie potrzebuje żadnych zmian w konfiguracji.
Wada :ten łączący sie bezpośrednio musi być odpalony.
W zwiazku z tym rozważam zakup routera z wejściem USB (np. takiego, jaki moze pracować jako printserver)
Spróbuję podłączyć do niego Icona. Jak się uda, to net będzie jakby to był router/bridge.
Jak coś wymodzę to podzielę się na forum.
mmateusz

Zaden printserver ani tego typu urzadzenie nie zadziala z modemem ktory potrzebuje sterownikow. Przynajmniej takie sa moje wiadomosci z przeszukiwania netu. :(
globetrotuar
Użytkownik forum

Drukarka też potrzebuje sterowników :)
Skorzystam z tymczasowych zasad i podrzucę Ci to jako dowód:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=151489346
Właśnie myslę o czymś podobnym, ale o samym Asusie+Icon. Asus kosztuje do 300 PLN.
mmateusz

Kurde o cos takiego chodzilo... ciekawe tylko co tam trzeba z tym routerem pokombinowac. Napisalem o sterownikach (do drukarek sa jednak w pewnym sensie zestandaryzowane... ), bo nawet na wiekszosci info o printserwerach, itd jest napisane, ze nie dziala np z urzadzeniami wielofunkcyjnymi (tylko ze zwyklymi drukarkami). W kazdym razie WIELKIE DZIEKI za naprowadzenie mnie z powrotem na ten trop. Bo juz sobie plulem w brode ze nie wzialem pcmcia :)

Jakbys cos zawalczyl, to daj prosze info :)

Pozdrawiam
globetrotuar
Użytkownik forum

Ja taki router mam zamiar kupić właśnie jako printserwer oraz do podłączenia zewnętrznego dysku (ma np. download managera, można zapuścić download i wyłączyć kompa!) Ale jak zobaczyłem ten zestaw, to przyszło mi do głowy podłączenie do niego modemu.
Ale to jakby inny temat. Ja nie rozumiem tego Twojego serwera w szafie. Czy nie możesz zrobić czegoś takiego o czym pisałem wcześniej, tzn. typowego udostępnienia połączenia modemowego?
mmateusz

Moge i tak mialem, ale dzialalo niezbyt wygodnie. Bo widzisz: kabel od anteny wchodzi z dachu do tej "szafy" (wneki z drzwiczkami). Bez anteny zewnetrznej internet chodzi niezbyt fajnie. Wiec, aby modem byl podlaczony do anteny to musi razem z kompem stac w owej szafie. I teraz jest klopot, bo do szafy nie wloze z tym komputerem monitora (bo mi szkoda i malo miejsca), wiec pozostaje opcja poprzez windowsowy zdalny pulpit. Strasznie to niewygodne. Abstrahuje od mocno kiepskiego sygnalu z routera/switcha, bo to jest inny problem.

Zeby to dzialalo tak, ze naciskam klawisz i komp sie wlacza i nic juz nie trzeba sie tam zdalnie logowac, itd, to bym nic nie kombinowal (tylko z zasiegiem routera). Ale przy wlaczeniu windy najpierw trzeba jeszcze wpisac pin, a pozniej kliknac na guziczek "polacz" - "na slepo" sie tego nie da zrobic :(
pogar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pogar »

--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
globetrotuar
Użytkownik forum

Coś chyba przekombinowałeś z tą szafą. Ja mam Icona podłaczonego 3 metrowym kablem USB żeby nie przedłuzać kabla antenowego, a są jeszcze przedłużki USB. Poza tym w konfiguracji połączenia modemowego ustawiasz opcję która powoduje nawiazanie połączenia jeżeli jakikolwiek komputer w sieci chce połączyć sie z internetem. Zdejmujesz oczywiście PIN z karty. Wystarczy wtedy włączyć PC-ta i nawet nie trzeba ładować profilu. Ewentualnie trzeba tylko ustawić wyjątki dla Firewall'a w programie antywirusowym. Transfer w sieci bezprzewodowej w porównaniu do transferu z netu to jak słoń do mrówki.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Ja mam zrobione to tak. Modem Siemens ES75 podłączony do serwera (stacjonarny komputer bez monitora). Serwer podłączony do routera wifi poprzez skrętkę, (czyli kablem) do wbudowanego w router switcha a dostęp do serwera mam poprzez pulpit zdalny. Pin wprowadzam jedynie, gdy odłączę zasilanie od modemu dopóki jest włączony nic nie trzeba wprowadzać. Mam typowe udostępnione połączenie wisdowsowe żeby je rozłączyć nie muszę uruchamiać zdalnego pulpitu wystarczy w połączeniach sieciowych rozłączyć bramę internetową tylko, że serwer musi chodzić wtedy 24 godziny na dobę.
Elektroniczna rewolucja
ODPOWIEDZ