Prosze o pomoc w skompletowaniu zestawu z antena

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukaszek0804
Początkujący użytkownik forum

Prosze o pomoc w skompletowaniu zestawu z antena

Post autor: lukaszek0804 »

Witam wszystkich jestem nowy tutaj na forum. A na dodatek jestem ciemny w sprawie wifi. Chcialbym poprawic swoj internet poprzez antene poniewaz sciagam internet wifi ale sygnal jest troszke slaby. Net jest zawsze ale czesto sie muli albo sygnal jest niski. BArdzo chcialbym to poprawic ale nie wiem jak mam sie do tego zabrac. Widzialem tez jakies anteny z usb ale nie wiem czy to w ogole do tego sie tyczy. A wiem ze trzeba byloby ingerowac w laptopa rozebrac itp. a nie wim czy sam tez bym potrafil. Moze da sie wzmocnic sygnal nie uzywajac kabla. posiadam dwa laptopy Acer Aspire 5738ZG a drugi to ASUS F5Nseries. No i chcialbym zeby dzialal ten internet bezposrednio na dwoch laptopach. PROSZE WAS O POMOC. Z GORY DZIEKI
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Prosze o pomoc w skompletowaniu zestawu z antena

Post autor: Jaco »

A w jak masz dostarczanego tego neta? Odbierasz bezpośrednio na laptopach poprzez karty WIFI wbudowane w nich?
Tu można by zastosować dwa routery który jeden by odbierał sygnał a drugi by dzielił neta. Do tego odbierającego dobrać odpowiednią antenę.
lukaszek0804

tak odbieram przez karty wifi wbudowane. Dobre jest to ze jak sa wlaczone dwa to internet chodzi lepiej he.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Zdecydowanie polecam ci Ovislink AirLive G.DUO plus antenę kierunkową z końcówką RP-SMA jeśli wiesz gdzie jest nadajnik. Tu przykład schematu jak by ta kombinacja działała. Od kogo bierzesz ten internet ? Czy widać nadajnik optycznie ? W jakiej odległości jest ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Jaco

krzywyzzz pisze:Zdecydowanie polecam ci Ovislink AirLive G.DUO
Dobre lecz troszkę drogie rozwiązanie. Ile możesz przeznaczyć na rozbudowę sieci w domu?
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Można też ekonomicznie kupić 2x TP-LINK TL-WR543G. Jeden ustawić w tryb Ap Client a drugi w AP. Cena wynosi 85 zł za sztukę.
Awatar użytkownika
Jaco

Ja mam TL-WR543G tyle że TL-WR340G jako nadajnik w domu. Bardzo ładnie się sprawuje.
W TL-WR340G przerobiłem antenę z montowanej na stałe w dokręcaną . Wówczas jego mogę wykorzystać jako punkt dostępowy.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Jaco pisze:Ja mam TL-WR543G tyle że TL-WR340G jako nadajnik w domu. Bardzo ładnie się sprawuje.
W TL-WR340G przerobiłem antenę z montowanej na stałe w dokręcaną . Wówczas jego mogę wykorzystać jako punkt dostępowy.
Twoje rozwiązanie w tym przypadku jest najbardziej ekonomiczne. Ciekawi mnie czy dwa routery TP-Linka pobierają więcej energii elektrycznej od Ovislink AirLive G.DUO.
lukaszek0804

Internet jest z urzedu miasta w zielonce. mam tam okolo 500m. neszkam w bloku a urzad jest za moim balkonem. tzn balkon mam na wschodzie a urzad jest tak na zachodzie. no moglbym przeznaczy tak do 200zl. tylko nie chce kasy w bloto wyrzucic zeby mi nie dzialalo dlatego szukam porady na takim forum. bo tutaj zbierze sie wiele wypowiedzi i wtedy bedzie wybrana najlepsza opcja. A zebyten sprzecik kosztowal 150 i do tego antena zeby bylo z 200zl razem to bym sie nie zastanawial w ogole.
Ostatnio zmieniony 2010-06-20, 20:34 przez lukaszek0804, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Czyli najlepiej jak kupisz TL-WR543G oraz TL-WR340G plus taką antenę. Najlepiej jak by antena z urzędu widziała się optycznie z Twoją anteną.
Awatar użytkownika
Jaco

krzywyzzz pisze:Ciekawi mnie czy dwa routery TP-Linka pobierają więcej energii elektrycznej od Ovislink AirLive G.DUO.
Pierwszy mam od swojego dostawcy , drugi już we własnym zakresie.

[ Dodano: 2010-06-20, 21:33 ]
lukaszek0804 pisze:no moglbym przeznaczy tak do 200zl
Za tę kasę będziesz miał to co chcesz osiągnąć.
Jeszcze jedno pytanie. Czy obydwa laptopy będą się znajdować w tym samym miejscu czy w dwóch różnych pokojach dla przykładu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

krzywyzzz pisze:Można też ekonomicznie kupić 2x TP-LINK TL-WR543G
2 routery to niezbyt dobry pomysł, ze względu na walkę z podwójnym nat'em. Lepiej kupić jeden router i do tego goły AP.
Nawet wystarczył by ap WA500G i router wr340g
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lukaszek0804

Laptopy sa sporadycznie w innych miejscach niz jeden pokoj ale sie zdarza czasami. A co do tego zeby widzial ta antene to nie mozliwe optycznie. Poniewaz ta antena jest za moim blokiem i jej nie widac. A moze sa takie anteny ze nie trzeba obierac kerunku. Widzialem cos takiego ale nie wiem czym to sie rozni. Jest jakas roznica w tych antenach? Sa takze u mnie inne wifi jak Aster czy neostrada ale tzreba podac niestety haslo.
Awatar użytkownika
Jaco

lukaszek0804 pisze:Sa takze u mnie inne wifi jak Aster czy neostrada ale tzreba podac niestety haslo.
Lepiej zawrzeć umowę i hasło się dostanie bez problemu bo inaczej <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a> .
Awatar użytkownika
krzywyzzz

lukaszek0804 pisze:A co do tego żeby widział tą antenę to nie możliwe optycznie. Ponieważ ta antena jest za moim blokiem i jej nie widać.
Jeśli anteny nie będą widzieć się optycznie to kupno tego sprzętu (antena) nie ma sensu.
lukaszek0804

czekajcie ja znalazlem w necie gdzie jest dokladnie antena i biore neta z inngo zrodla jednak. pokaze dokladniie gdzie mieszkam bo jest ekstra mapa. a za antena sie rozejrze. wyczytalem ze jest ona na bloku 4 pietro. ja mieszkam na 2. mieszkam w bloku 6 a antena jest na 8. to powinienem ja wypatrzec bo nigdy sie nie przygladalem. Znalazlem cos takiego jeszcze:
Budynek - ul. Wolności 2, bl. 8
Antena prętowa 10db (dookólna) na wysokości 4 piętra, zasięg: w promieniu ok 350m bez dodatkowych instalacji antenowych.
Nazwa SSID: HotSpot_UMZ3a, przepustowość 1-11Mbit/s (do/z internetu 2Mbit/s)

Po jutrze dostarcze mapke gdzie antena a gdzie mieszkam ja dokladnie bo jutro nawet nie bede mial czasu przez prace dozobaczenia
Awatar użytkownika
Jaco

krzywyzzz pisze:Ciekawi mnie czy dwa routery TP-Linka pobierają więcej energii elektrycznej od Ovislink AirLive G.DUO.
Są przy nich identyczne zasilacze i takie mają parametry:
lukaszek0804

Siemka wszystkim. Ustalilem juz wszystko. Antena odemnie znajduje sie nie wiecej niz z 100 metrow. Jest umieszczona na 4 pietrowym bloku widac ja na dachu. Tylko jest jeden problem ja mieszkam w bloku 6 a antena jest na bloku 8 wiec dzieli mnie od niej jeden blok i wizualnie anteny sie nie zobacza. Moze w ym przypadku jest jakies inne wyjscie. Teraz jak wlaczylem rano to chodzi dobrze bo balkon otwarty. Zawsze jak otworze balkon to internet dziala lepiej.

Zobaczcie jak przedstawia sie te lacze teraz czy to jest w miare?
Biezaca szybkosc odbierania 11Mb/s
biezaca szybkosc wysylania 8Mb/s

a i jeszcze chcialbym dodac ze sila sygnalu wacha sie medzy 10dB a 17dB. Moge wiedziec co to oznacza?

a i jeszcze chcialbym dodac ze sila sygnalu wacha sie medzy 10dB a 17dB. Moge wiedziec co to oznacza?

To w takim razie doradzi mi ktos rozwiazanie mojego problemu? troszke mi sie spieszy juz?
ODPOWIEDZ