czy jest szansa na zasięg 3g
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
czy jest szansa na zasięg 3g
mieszkam w rejowcu fabrycznym mam iplusa z tego co sprawdzałem do najblizszego nadajnika umts mam 13km w linni prostej czy jest jakas szansa złapania sygnału z tego nadajnika?jaka anteną mógłbym to uzyskać?dodam że edge lapie na poziomie max -69dBm ,70% ,CSQ22. modem e176..Proszę o pomoc i pozdrawiam
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: czy jest szansa na zasięg 3g
Piotrex44 za duzo jak na UMTS. Proforma możesz zrobić test. MAsz telefon z 3G lub laptopa? Chodzi o to, żebyś sprawdził gdzie zaczyna łapać 3G. Musisz mieć wymuszony ten tryb plus musisz zobaczyć czy uda Ci się połączyć z netem.
-
- Stały użytkownik forum
czyli nie ma sensu inwestowac w antene bo może nic nie dac i na darmo tylko zakupię??
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Piotrex44 spróbuj zrobic to co napisałam. Ale z tego co widze na mapce od najbliższego dodatkowo dzieli Cie las więc lipa.
-
- Stały użytkownik forum
A czy warto zainwestowac w antenke na pasmo edge?? W tej chwili predkosc pobierania max 20Kb, czy antena dużo zmieni i jaka była by najlepsza i w miare mobilna czyli przenośna?
[ Dodano: 2010-06-21, 14:06 ]
Sprawdzilem i w odlegloci 7km linii prostej od nadajnika lapię i łącze sie z 3g sygnał jest znikomy i lapany wewnątrz auta wiec czy z 13km jest szansa złapania sygnału na jakiejś antenie? Mam możliwość przetestowania od kolegi antenę Cybertech 15dBi panelowa lecz on twierdzi że mimo dobrego ustawienia jej niewiele mu pomaga i lepszy zasieg ma na balkonie z samego modemu niz z anteną na dachu z modemem w mieszkaniu.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-21, 17:57 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Dodano: 2010-06-21, 14:06 ]
Sprawdzilem i w odlegloci 7km linii prostej od nadajnika lapię i łącze sie z 3g sygnał jest znikomy i lapany wewnątrz auta wiec czy z 13km jest szansa złapania sygnału na jakiejś antenie? Mam możliwość przetestowania od kolegi antenę Cybertech 15dBi panelowa lecz on twierdzi że mimo dobrego ustawienia jej niewiele mu pomaga i lepszy zasieg ma na balkonie z samego modemu niz z anteną na dachu z modemem w mieszkaniu.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-21, 17:57 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-06-21, 16:56 przez Piotrex44, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Nie mylisz jednostek? Jeżeli nie to licho, jeżeli tak to dobry wynik.Piotrex44 pisze:W tej chwili predkosc pobierania max 20Kb
Zdarza się, że się uda i nawet jako tako działa. Ze wskazaniem na jako tako plus możesz mieć atrakcje typu rozłączanie, niemożliwośc zalogowania, bardziej kiepskie prędkości niż te które masz.Piotrex44 pisze:13km jest szansa złapania sygnału na jakiejś antenie?
-
- Stały użytkownik forum
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
To wszystko jest loterią, nie koniecznie wszędzie musi być jak u Ciebiepozdrawiam i innym próbującym złapać sygnał mówie że 16km w linni prostej przez lasy nie jest problemem wiec zawsze warto próbować.....

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Piotrex44 fajnie, że sie udało. A mozesz zainstalowac <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i podac parametry noda z którym się łączysz?
Po dwa to tą antenkę pożycz na co najmniej tydzień i zobacz czy będzie cały czas tak samo.
Po dwa to tą antenkę pożycz na co najmniej tydzień i zobacz czy będzie cały czas tak samo.