Tragiczny transfer w Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Tragiczny transfer w Orange
@vika6 - kompresja skutkuje tym, że wszystkie obrazki i zdjęcia na stronach www mają nieco gorszą jakość, są jakby mniej ostre i wyraźne.
W abonamencie Orange masz możliwość wyłączenia tej kompresji poprzez zgłoszenie chęci w BOK i zmianę ustawień połączania, wpisując jako APN: "VPN", zamiast standardowego "Internet"
W pre-paidzie, czyli Orange Free na kartę niestety takiej możliwości nie ma, i wszystkie połączenia są domyślnie poddawane tej kompresji.
Ale... jest kilka sposobów jak to obejść, wymaga to jednak albo zainstalowania dodatku do przeglądarki (jest gdzieś na forum dokładny opis) albo zainstalowania dodatkowego programu, uruchomionego w tle (np. Orange romania data accelerator, lub wspomnianego tajemniczego Privoxy).
W abonamencie Orange masz możliwość wyłączenia tej kompresji poprzez zgłoszenie chęci w BOK i zmianę ustawień połączania, wpisując jako APN: "VPN", zamiast standardowego "Internet"
W pre-paidzie, czyli Orange Free na kartę niestety takiej możliwości nie ma, i wszystkie połączenia są domyślnie poddawane tej kompresji.
Ale... jest kilka sposobów jak to obejść, wymaga to jednak albo zainstalowania dodatku do przeglądarki (jest gdzieś na forum dokładny opis) albo zainstalowania dodatkowego programu, uruchomionego w tle (np. Orange romania data accelerator, lub wspomnianego tajemniczego Privoxy).
- vika6
- Użytkownik forum
Ja nic nie oczekuję - po prostu Michael Dicson miał wątpliwości czy nie za szybko mu licznik bije, więc go upewniałam, że to jest w porządku, bo u mnie zuzycie było podobne.sp6huk pisze:A czego oczekujesz ? Na rok ma Ci 1 GB starczyć ?
Oczywiście że to dotyczy bardzo skromnego używania. Zobacz jak okresliłam swoje bieżące potrzeby transferu (4-7 GB /miesiąc).
[ Dodano: 2010-06-21, 23:56 ]
Dzięki adamos22 - Twoje uwagi mi na prawde rozjaśniły w głowie. Teraz rozumiem.
Ale plusem tego jest chyba to że transfer jest troszkę mniejszy przy kompresji. Dobrze myślę ?
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 08:32 przez vika6, łącznie zmieniany 1 raz.
vika6
-
Jak najbardziej.vika6 pisze: Ale plusem tego jest chyba to że transfer jest troszkę mniejszy przy kompresji. Dobrze myślę ?
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 08:32 przez adamos22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Zadzwoń do BOK, 602900 i poproś o zmianę taryfy na nowszą: 59zł = 4GBMichael Dicson pisze:powiem szczerze ze za taką cene co ja płace 50 zł za 1 gb transferu to żałuję że się wogólę zdecydowałem na neta mobilnego od ery
Co ciekawe u mnie pakiety Fresha na Playu działają w granicach 1,5Mbit.vika6 pisze:Próba wypadła nieźle, więc podpisałam umowę i znowu było dobrze... ale tylko przez 1,5 miesiąca . Potem zaczął się horror.
Ten sam sprzęt, ta sama lokalizacja i Play Online działało ~300-500kbps.
Kompresja ma tyle samo zwolenników co przeciwników.vika6 pisze:Ale plusem tego jest chyba to że transfer jest troszkę mniejszy przy kompresji.
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 08:33 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
- vika6
- Użytkownik forum
To bardzo interesujące. Ja również w Playu Online nie wzbiłam się powyżej 1Mb.marens pisze:Co ciekawe u mnie pakiety Fresha na Playu działają w granicach 1,5Mbit.
Ten sam sprzęt, ta sama lokalizacja i Play Online działało ~300-500kbps.
Czyżby transfery na kartę były szybsze ?
adamos22 też pisze o szybkościach w, których nigdy nie doswiadczyłam..
adamos22 pisze:Ja w OFnK uzyskuję regularnie około 2-2,5 Mb/s (Poznań)
vika6
-
To akurat jest normalne, bo Play limituje wszystkim prędkości usługi PlayOnline do 1 Mb/s.vika6 pisze:Ja również w Playu Online nie wzbiłam się powyżej 1Mb
Przypadek o którym pisze @marens jest dość ciekawy, choć na pewno nie jest żadną regułą, Play ma wciąż dość mało wydajną infrastrukturę więc pewnie uciekają się do różnych sztuczek.
W Orange Free prędkość nie jest ograniczana (przynajmniej w teorii) więc takie prędkości w dobrych warunkach są realne. Czy tak pozostanie to już inna kwestia, której nikt raczej nie podejmie się przewidywać.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
vika6, sprawdź jak chodzi u Ciebie Plus bo w Warszawie chodzi bardzo ładnie w dużej liczbie lokalizacji. W śródmieściu koło 19-20 śmigał 2-3Mb/s. Na Żoliborzu to tylko jadąc Wybrzeżem Gdańskim sprawdzałem i nieco szybciej chodziło.
Zaznaczam, że wszystko w ruchu testowałem w tych dzielnicach.
Bardziej znane mi są Włochy, Mokotów i Ursynów. Na Włochach 3-6Mb/s, Mokotów 2-4Mb/s (przy siedzibie głównej Polkomtela poleciało 9.5Mb/s) i na Ursynowie 2-3Mb/s.
Zaznaczam, że wszystko w ruchu testowałem w tych dzielnicach.
Bardziej znane mi są Włochy, Mokotów i Ursynów. Na Włochach 3-6Mb/s, Mokotów 2-4Mb/s (przy siedzibie głównej Polkomtela poleciało 9.5Mb/s) i na Ursynowie 2-3Mb/s.
- vika6
- Użytkownik forum
Czy tak można jeszcze przed końcem umowy ?marens pisze:Zadzwoń do BOK, 602900 i poproś o zmianę taryfy na nowszą: 59zł = 4GB
vika6
-
- Guru bezprzewodowy
Tak, pod warunkiem że wybierzemy plan taryfowy o takiej samej wartości, albo droższy.vika6 pisze:Czy tak można jeszcze przed końcem umowy ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
To nie jest kwestia jakiegoś testowania, jest to normalny legalny sposób o którym pewnie Orange wie,jeśli wystarczy Ci 6GB miesiecznie to na internet wydasz całe 10zl miesiecznie, tylko pamietaj przed doladowaniem za 100zl o włączeniu usługi skarbonka aby dostac dodatkowe 5zl od doladowania.vika6 pisze:Twoja propozycja wygląda bardzo interesująco. Wprawdzie na razie niewiele z niej rozumiem, ale wgryzę się w nią dokładnie.
Powiedz mi adixim czy używasz tego sposobu, przetestowałeś go czy tylko znasz z opowieści ? Bardzo chętnie miałabym internet bez zobowiązań jak w Erze, ale tańszy i bez 100 zł opłaty wstępnej - tylko czy to rzeczywiście działa ? Trzeba to zweryfikować. Jeśli tak to masz u mnie podziękowanie tym specjalnym przyciskiem !!
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja jak już mówiłem mam neta w blueconnect i teraz testuje orange na kartę.
I jak na razie z orange na kartę jestem zadowolony kompresja to mały pikuś obeszłem ją przez wtyczkę do firefox ogólnie dla mnie to troche dziwne że w blueconnect tak szybko leci limit bo korzystam tylko z neta do przeglądania stron www nic więcej w blueonnect za jedną godzinę połączenia potrafiłem wywalić 20 mb a w orange free na kartę ten próg jest o połowę mniejszy czyli gdzieś 10 mb na godzinę wywalam, Przypomnę że jestem administratorem kilku stron w necie które nadzoruję i jestem właścicielem tych stron, przy czym net jest do tej funkcji potrzebny no ale orange jak do tej pory spisuje się dobrze tylko zeby szybciej te bonusy dochodziły to już wcale było by miło ;D
Vika6 a tak apropo to w jakiej okolicy ty mieszkasz w jakiej części kraju?? Bo moje województwo to podlaskie ;D
I jak na razie z orange na kartę jestem zadowolony kompresja to mały pikuś obeszłem ją przez wtyczkę do firefox ogólnie dla mnie to troche dziwne że w blueconnect tak szybko leci limit bo korzystam tylko z neta do przeglądania stron www nic więcej w blueonnect za jedną godzinę połączenia potrafiłem wywalić 20 mb a w orange free na kartę ten próg jest o połowę mniejszy czyli gdzieś 10 mb na godzinę wywalam, Przypomnę że jestem administratorem kilku stron w necie które nadzoruję i jestem właścicielem tych stron, przy czym net jest do tej funkcji potrzebny no ale orange jak do tej pory spisuje się dobrze tylko zeby szybciej te bonusy dochodziły to już wcale było by miło ;D
Vika6 a tak apropo to w jakiej okolicy ty mieszkasz w jakiej części kraju?? Bo moje województwo to podlaskie ;D
- vika6
- Użytkownik forum
Transfer o którym mówisz jest OK (okresliłam potrzeby na 4-7GB).adixm pisze:To nie jest kwestia jakiegoś testowania, jest to normalny legalny sposób o którym pewnie Orange wie,jeśli wystarczy Ci 6GB miesiecznie to na internet wydasz całe 10zl miesiecznie, tylko pamietaj przed doladowaniem za 100zl o włączeniu usługi skarbonka aby dostac dodatkowe 5zl od doladowania.
Przepraszam, że tak się dopytuje, ale dla mnie to więcej niż odkrycie Ameryki. Rozwiązuje większość moich problemów (oprócz tej kompresji). I dlatego trudno mi w to uwierzyć.
W Orange wszystko jest oczywiście normalnie i legalnie, ale opłacalność tej formy zależy w dużej mierze od transakcji na Allegro.
Dlatego jeszcze pytam : Czy te transakcje na Allegro W TYCH cenach rzeczywiście dochodzą do skutku, bo wystawić to jedno, ale musi to jeszcze ktoś kupić...
Jeśli tak jest jak przedstawił to adaxim i ktoś ten sposób stosował - to proszę o potwierdzenie. !!
Dziś oddaje pożyczony sprzęt i muszę ostatecznie coś wybrać dla siebie.
I już prawie jestem zdecydowana..
Dlatego adixim baaaardzo Cię proszę : bądź cierpliwy i napisz mi na koniec KROK PO KROKU instrukcję - jak mam wszystko załatwić.
Powtarzam też zadane poprzednio pytanie : stosowałeś w praktyce przedstawiony sposób czy nie ? Odpowiedz !
Liczę, że to dla mnie zrobisz i już dziś przyznaję Ci punkt za najlepsze rozwiązanie.
Z góry dziękuję.

[ Dodano: 2010-06-22, 14:09 ]
Okazuje się, że u Ciebie nie ma przycisku do podziękowań. Muszę więc poszukać instrukcji jak mam to zrobić...
W Warszawie (patrz --> skąd, zaraz pod nickiem). Stosujesz może sposób adixima ?Michael Dicson pisze:Vika6 a tak apropo to w jakiej okolicy ty mieszkasz w jakiej części kraju?? Bo moje województwo to podlaskie ;D
[ Dodano: 2010-06-22, 14:28 ]
Tak, pod warunkiem że wybierzemy plan taryfowy o takiej samej wartości, albo droższy.[/quote]
Kiedy najwcześniej ? W jakiej fazie trwającej umowy ? Czy jest to określone ?
[ Dodano: 2010-06-22, 14:30 ]
Kiedy najwcześniej ? W jakiej fazie trwającej umowy ? Czy jest to określone ?marens pisze:Tak, pod warunkiem że wybierzemy plan taryfowy o takiej samej wartości, albo droższy.vika6 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-06-22, 22:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 21:07 przez vika6, łącznie zmieniany 1 raz.
vika6
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli operator wprowadzi w przyszłości korzystniejsze plany taryfowe w większości przypadków umożliwia zmianę na nowe taryfy w trakcie trwania umowy.vika6 pisze:Kiedy najwcześniej ? W jakiej fazie trwającej umowy ? Czy jest to określone ?
Warunek jest jeden, będziesz płaciła tyle samo albo więcej.
-
Ten sposób jest przetestowany i działa. Osobiście sprzedawałem doładowania w formie przelewu SMS za 72% wartości i wszystkie transakcje zakończyły się powodzeniem.vika6 pisze:Czy te transakcje na Allegro W TYCH cenach rzeczywiście dochodzą do skutku, bo wystawić to jedno, ale musi to jeszcze ktoś kupić...
Jeśli tak jest jak przedstawił to adaxim i ktoś ten sposób stosował - to proszę o potwierdzenie. !!
Ale: Trzeba pamiętać o tym, że osobie, która np. nie ma wiarygodnej opinii na Allegro (komentarze) będzie o wiele trudniej, poza tym ludzie najczęściej oczekują doładowań w jak najkrótszym czasie, więc najlepiej być często dostępnym na GG, bo zwiększa to szanse na szybszą sprzedaż. Najlepiej wejdź na stronę Allegro z doładowaniami i przejrzyj oferty, gdzie ludzie wystawiają po kilka takich doładowań i zobacz jak się sprzedają.
No i trzeba też brać pod uwagę, że podaż doładowań tego typu rośnie, więc i ceny będa pewnie nieco spadać w przyszłości, no i jest też możliwość, że Orange wyłączy w przyszłości usługę Przelewów SMS.
Aha i jeszcze jedno - usługę Skarbonka (dodatkowe 5% z każdego doładowania) można włączyć dopiero po 30 dniach od aktywacji taryfy/zakupu startera.
Ale w tej chwili to działa dokładnie tak jak opisał @adaxim.
Jeśli chcesz instrukcję krok po kroku, to też podaję

1. Zakup startera Orange Free na kakrtę lub zmiana taryfy z POPa
2. Włączenie uslugi Skarbonka (jeśli już możliwe) - krok opcjonalny
3. Doładowanie konta za 100 PLN - Od teraz masz już 6GB i możesz korzystać z sieci.
4. Zaznajomienie się z informacjami nt. usługi Przelew SMS http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=2783239
5. Wystawienie aukcji lub ogłoszenia z doładowaniem
6. Sprzedaż doładowania i jego wykonanie zgodnie z instrukcją z linka = Profit

-
No ale moim zdaniem po co sprzedawać jak można samemu wykorzystać kasę na rozmowy i smsy. W orange free na kartę jak zobaczyłem cenę połączenia za minute rozmowy to się zdziwiłem bo ja w Plusie mam jakieś 69 gr czy 79 gr za minute rozmowy a oferta to mix, czyli w orange wychodzi bardzo tanio, no tylko brak naliczania sekundowego niestety ;Dadamos22 pisze:Ten sposób jest przetestowany i działa. Osobiście sprzedawałem doładowania w formie przelewu SMS za 72% wartości i wszystkie transakcje zakończyły się powodzeniem.vika6 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ale w tej chwili to działa dokładnie tak jak opisał @adaxim.
Jeśli chcesz instrukcję krok po kroku, to też podaję
1. Zakup startera Orange Free na kakrtę lub zmiana taryfy z POPa
2. Włączenie uslugi Skarbonka (jeśli już możliwe) - krok opcjonalny
3. Doładowanie konta za 100 PLN - Od teraz masz już 6GB i możesz korzystać z sieci.
4. Zaznajomienie się z informacjami nt. usługi Przelew SMS http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=2783239
5. Wystawienie aukcji lub ogłoszenia z doładowaniem
6. Sprzedaż doładowania i jego wykonanie zgodnie z instrukcją z linka = Profit
Vika6 sorrki nie zauważyłem pod nickiem hehe ja już tak mam ale z tego co mówisz to nie mamy do siebie takiej zbytnio długiej odległości hehe ;D
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 21:09 przez Michael Dicson, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Choćby z jednego prostego powodu - nie każdy wykorzystuje 115 zł miesięcznie na rozmowyMichael Dicson pisze:No ale moim zdaniem po co sprzedawać jak można samemu wykorzystać kasę na rozmowy i smsy

Drugim powodem jest to, że nie można jednocześnie używać jednej karty w telefonie i w modemie, więc to traci sens. Można oczywiście przelać sobie kasę na inny własny numer Orange, ale tu znów mamy problem z ważnością konta, której Przelew SMS nie przedłuża.
IMO sprzedaż jest najlepszym sposobem, ale oczywiście każdy w miarę możliwości może robić co mu się bardziej opłaca.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Można ostatecznie mieć jedna karte SIM a dwa numery jeśli masz dużo znajomych w Orange(jeden numer do transferu danych a jeden do rozmow a oba numery beda aktywne). Teraz widze ze coraz wiecej osob bedzie sprzedawac przelewy sms ale ostatecznie na pewno gdzies za 75zl te 115zl sprzedasz bo chetnych na pewno nie zabraknie, w koncu chocby mojej siostrze to po kilka razy doladowuje konto przez przelew sms bo kaska ze zwyklego doladowania za 100zl nigdy na dluzej niz na dwa miesiace nie wystarcza.
-
no w sumie racja hehe ja teraz na koncie mam 80 zł i sam nie wiem co z tą kwotą mam robić ;D