gprs, bluetooth, windows 7 i firefox
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
gprs, bluetooth, windows 7 i firefox
Witam,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że czytałem FAQ, ale nic nie pasowało do mojego problemu, więc jeżeli jego rozwiązanie jednak by się tam znajdowało to prosiłbym o konkretne odwołanie.
Mam Nokie 5130 Xpress Music w Orange, skonfigurowaną domyślnie do łączenia się z internetem (wszystko działa na telefonie). Po podłączeniu w Windows 7 telefon via bluetooth wszystko domyślnie się skonfigurowało i jeżeli tel jest podłączony to mam opcję "Połącz używając: punkt dostępu". Po wyborze rodzaju sieci (dom, praca, publiczna), wg komputera jestem już prawidłowo podłączony do sieci. Po części jest to racja, bo np gadu działa bez zarzutu, ale firefox twierdzi że nie jestem podłączony do sieci! Jak to możliwe że jedna aplikacja ma więc połączenie z siecią, a druga nie?
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że czytałem FAQ, ale nic nie pasowało do mojego problemu, więc jeżeli jego rozwiązanie jednak by się tam znajdowało to prosiłbym o konkretne odwołanie.
Mam Nokie 5130 Xpress Music w Orange, skonfigurowaną domyślnie do łączenia się z internetem (wszystko działa na telefonie). Po podłączeniu w Windows 7 telefon via bluetooth wszystko domyślnie się skonfigurowało i jeżeli tel jest podłączony to mam opcję "Połącz używając: punkt dostępu". Po wyborze rodzaju sieci (dom, praca, publiczna), wg komputera jestem już prawidłowo podłączony do sieci. Po części jest to racja, bo np gadu działa bez zarzutu, ale firefox twierdzi że nie jestem podłączony do sieci! Jak to możliwe że jedna aplikacja ma więc połączenie z siecią, a druga nie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: gprs, bluetooth, windows 7 i firefox
Musisz dodać adresy DNS bo jak GG działa a www to wina DNSów.
-
Nie wiem tylko jak. Znalazłem FAQ odnośnie zmiany DNSów, ale niestety nic nie jest tak jak u mnie. Poza tym tamten FAQ był dla połączeń dial-up, a ja łącze się przez ten "punkt dostępu". (wybaczcie naprawdę jestem zielony). W których opcjach mam grzebać? Winda wykrywa mi telefon jako szereg różnych urządzeń bluetooth, z którym się bawić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W połączeniach sieciowych masz połączenie, które tworzyłeś?
-
nie mam. Na liście moich połączeń sieciowych, mam tylko sieci Wifi (domową i w pracy), a którymi mnie automatycznie łączy. Podczas połączenia w centrum sieci i udostępniania sieć widnieje jako "połączenie sieciowe bluetooth". Mogę zmienić jej ustawienia, ale tylko gdy jest włączona (jak nie jest to nie wiem nawet jak wejść w te ustawienia) zmieniłem domyślne DNSy dla ipv4 na te proponowane tutaj dla Orange, ale dalej działa mi tylko gadu i skype, a firefox nie.
w razie jakby to było pomocne to powiem, ze we własciwościach połączenia bluetooth było napisane, ze w protokole ipv4 mam połączenie z internetem a w ipv6 nie mam żadnego
[ Dodano: 2010-06-21, 21:50 ]
i jeszcze jedno po automatycznym diagnozowaniu sieci dostałem coś w sylu "sieć jest skonfigurowana poprawnie ale serwer DNS nie odpowiada" czyli masz rację, coś jest nie tak z tym.
w razie jakby to było pomocne to powiem, ze we własciwościach połączenia bluetooth było napisane, ze w protokole ipv4 mam połączenie z internetem a w ipv6 nie mam żadnego
[ Dodano: 2010-06-21, 21:50 ]
i jeszcze jedno po automatycznym diagnozowaniu sieci dostałem coś w sylu "sieć jest skonfigurowana poprawnie ale serwer DNS nie odpowiada" czyli masz rację, coś jest nie tak z tym.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zobacz OpenDNS.
Nie próbowałeś robić dial-up? Jakiś zakręcony sposób to opisujesz.
Nie próbowałeś robić dial-up? Jakiś zakręcony sposób to opisujesz.
-
dial-up'em próbowałem i o dziwo nawet działa, tylko jest taki problem ze sciąga mi kase nie z pakietów tylko normalnie, a to bardzo źle.
openDNSow próbowałem i znowu nie działa, cały czas to samo...
openDNSow próbowałem i znowu nie działa, cały czas to samo...