Czy jestem z zasięgu HSDPA iplus?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy jestem z zasięgu HSDPA iplus?
Miejscowość Nowe Kraski powiat garwolin woj. mazowieckie, nadajnik umts jest ode mnie ok 6 km.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-24, 20:46 ]
Proszę używać kropek oraz wielkich liter na początku zdania.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-09, 12:45 ]
Przenosze do "zasiegu", bo w takim kierunku watek sie rozwinal.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-24, 20:46 ]
Proszę używać kropek oraz wielkich liter na początku zdania.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-09, 12:45 ]
Przenosze do "zasiegu", bo w takim kierunku watek sie rozwinal.
Ostatnio zmieniony 2010-06-24, 19:45 przez pelek23, łącznie zmieniany 1 raz.
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Czy jestem z zasięgu HSDPA iplus?
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.72571 ... 33597/z/12 W Nowych Kraskach nie będzie HSDPA ipusa bez anteny zewnętrznej. Jest za to cdma orange.
-
Jaką antenę zewnętrzną wybrać do modemu huawei e170 bo nie mogę żadnej anteny do tego modemu znaleźć, co lepiej wybrać CDMA orange czy HSDPA plusa? Jeśli antenka będzie bardzo wysoko poprawi to w dużej mierze zasięg? ( mój dom ma wysokość ok 12 metrów )
Ostatnio zmieniony 2010-06-24, 19:46 przez pelek23, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Żadną ?,pelek23 pisze:jaką antenę zewnętrzną wybrać do modemu huawei e170
Bo ten modem nie ma złącza na antenę zewnętrzną,pelek23 pisze:bo nie mogę żadnej anteny do tego modemu znaleźć
To już zależy od tego, gdzie będą lepsze osiągi,pelek23 pisze:co lepiej wybrać CDMA orange czy HSDPA plusa?
Jak podłączysz antenę (do nowego modemu) to się okaże.pelek23 pisze:jeśli antenka będzie bardzo wysoko poprawi to w dużej mierze zasięg?
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
E170 nie ma wyjścia antenowego, więc musiał byś zmienić modem. Dobrze, że masz tak wysoki budynek, ale ważne jest żeby antena miała widoczność optyczną ze stacją bazową. Budynek ma wysokość 12 metrów, ale tracisz na poziomie terenu.
-
Właśnie otrzymałem odpowiedź od BOK plusa,
"Odpowiedź (xxxxxxxxxxxxxx) 24/06/2010 19:24
Uprzejmie informuję, iż we wskazanej miejscowości nie ma zasięgu 3G."
Teraz to już nie wiem co mam zrobić, co myślicie o tym żebym kupił na próbę internet SIMDATA plus na kartę i sprawdził w telefonie czy faktycznie nie łapie zasięgu 3g.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-24, 20:55 ]
Na forum nie podajemy nazwisk!
[ Dodano: 2010-06-24, 20:56 ]
Jaki polecacie mi modem z wyjściem na antenę zewnętrzną? Jaka antenka będzie najlepsza do tego modemu?
"Odpowiedź (xxxxxxxxxxxxxx) 24/06/2010 19:24
Uprzejmie informuję, iż we wskazanej miejscowości nie ma zasięgu 3G."
Teraz to już nie wiem co mam zrobić, co myślicie o tym żebym kupił na próbę internet SIMDATA plus na kartę i sprawdził w telefonie czy faktycznie nie łapie zasięgu 3g.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-24, 20:55 ]
Na forum nie podajemy nazwisk!
[ Dodano: 2010-06-24, 20:56 ]
Jaki polecacie mi modem z wyjściem na antenę zewnętrzną? Jaka antenka będzie najlepsza do tego modemu?
Ostatnio zmieniony 2010-06-24, 19:54 przez pelek23, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli masz telefon z 3G (UMTS) to wystarczy głosowa karta Plusa (nawet pożyczona) i próba wykonania videorozmowy.pelek23 pisze:co myślicie o tym żebym kupił na próbę internet SIMDATA plus na kartę i sprawdził w telefonie
Nie pomagam na PW!
-
Czyli karta sim Simplusa wystarczy żeby przetestować czy 3g u mnie działa?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak + telefon z UMTS'em (3G).pelek23 pisze:Czyli karta sim Simplusa wystarczy żeby przetestować czy 3g u mnie działa?
-
Kupiłem dziś kartę plusa i zasięg 3g w telefonie mam tylko na dachu (telefon pokazuje jedną kreskę zasięgu 3g). Po przejściu ok 500 metrów w stronę nadajnika pokazuje już 2 kreski zasięgu. Czy antena zewnętrzna zamontowana na dachu poprawi moc sygnału? Czy lepiej zdecydować się na CDMA orange, znajomy w pobliżu mnie korzysta z CDMA bez anteny zewnętrznej i osiągi w godzinach szczytu kształtują się w granicach 1Mb/s 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A rozmowę telefoniczną możesz wykonać?
[ Dodano: 2010-06-25, 17:58 ]
Oj, wideorozmowę.
[ Dodano: 2010-06-25, 17:58 ]
Oj, wideorozmowę.
-
Mój telefon nokia 6233 nie obsługuje wideorozmów. Mogę wybrać jedynie tryb sieci (GSM lub UMTS)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli sam UMTS? Żadne HSDPA 1.8 chociaż?
Przydałoby się wejść z modemem i kompem w miejsce gdzie jest sygnał 3G i sprawdzić co i jak.
Przydałoby się wejść z modemem i kompem w miejsce gdzie jest sygnał 3G i sprawdzić co i jak.
-
Kolega ma jakąś nokie z HSDPA, hmmm spróbuję pożyczyć
stacjonarnego kompa raczej nie dam rady wnieść na dach 12 metrowego budynku
mam modem huawei e170 który ma simlocka w orange więc karty plusa nie włożę, ehh biednemu zawsze wiatr w oczy 

![:]](./images/smilies/splash.gif)

- wojteks
- *** Administrator ***
Upewnij się czy na pewno ma przez włożenie dowolnej karty SIM np. z Plusa i sprawdź czy się zaloguje do sieci. Jeżeli wyjdzie że ma to zdjęcie go zajmie kilka chwil, linki i opisy na forum.pelek23 pisze:mam modem huawei e170 który ma simlocka w orange
Nie pomagam na PW!
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Przy tej wysokości budynku pamiętaj jeszcze o jednej bardzo ważnej rzeczy:Antena zewnętrzna (dobra i dobrze dobrana) na pewno sporo poprawi sygnał ale 12 m(lub więcej) kabla tak go wytłumi że wysiłki prawdopodobnie pójdą na marne.Lepiej weź CDMA w Orange.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Norfnet, nie do końca. Jeśli sygnał modem tak czy inaczej łapie np. te 30% to przy stracie na kablu takim jak zysk anteny i tak będzie sygnał w modemie.
Do tego jak się da porządny kabel do anteny to kilka dB się odzyska i powinno działać.
Do tego jak się da porządny kabel do anteny to kilka dB się odzyska i powinno działać.
-
Teraz to już całkiem nie wiem co mam zrobić. Zdania są podzielone. A ja w dalszym ciągu nie wiem co mam wybrać orange czy plus?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jakie masz fundusze? Na samej górze masz jakiś strych czy coś? W sumie to może nawet nie być strychu.
Pomysł jeszcze jest taki, żeby zamontować puszkę hermetyczną z routerem, który obsługuje modemy USB (np. Edimax 3G-6200n jest już za 140zł w necie i obsługuje E170), wrzucić tam modem, puścić zasilanie PoE i tym samym kablem internet do komputera.
Puszkę zamontować pod anteną, albo nawet razem z anteną dzięki czemu kabel będzie krótki i zysk będzie niemal 100%.
Kod wygenerujesz na podstawie IMEI na stronce.
http://a-zgsm.com/huawei.php
Albo aplikacją.
http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_o.htm
[ Dodano: 2010-06-26, 15:09 ]
Coby nie powiedzieć to Plus będzie tańszy bo pewnie bez modemu ze zniżką 25% na abo byś brał i umową tylko na rok. Do tego w zależności od abo mógłby być iplusopobieracz czyli +100GB w nocy.
Orange CDMA jak chcesz z routerem to tylko 3GB miesięcznie.
Szkoda, że nie masz laptopa, żeby wejść i sprawdzić jak to chodzi na górze. Plus się ostatnio poprawił bardzo z 3G.
pelek23, które to Maciejowice?
Pomysł jeszcze jest taki, żeby zamontować puszkę hermetyczną z routerem, który obsługuje modemy USB (np. Edimax 3G-6200n jest już za 140zł w necie i obsługuje E170), wrzucić tam modem, puścić zasilanie PoE i tym samym kablem internet do komputera.
Puszkę zamontować pod anteną, albo nawet razem z anteną dzięki czemu kabel będzie krótki i zysk będzie niemal 100%.
Za free można zdjąć.pelek23 pisze:mam modem huawei e170 który ma simlocka w orange więc karty plusa nie włożę, ehh biednemu zawsze wiatr w oczy
Kod wygenerujesz na podstawie IMEI na stronce.
http://a-zgsm.com/huawei.php
Albo aplikacją.
http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_o.htm
[ Dodano: 2010-06-26, 15:09 ]
Coby nie powiedzieć to Plus będzie tańszy bo pewnie bez modemu ze zniżką 25% na abo byś brał i umową tylko na rok. Do tego w zależności od abo mógłby być iplusopobieracz czyli +100GB w nocy.
Orange CDMA jak chcesz z routerem to tylko 3GB miesięcznie.
Szkoda, że nie masz laptopa, żeby wejść i sprawdzić jak to chodzi na górze. Plus się ostatnio poprawił bardzo z 3G.
pelek23, które to Maciejowice?
-
Fundusze to ok 300zł jakie chciałbym przeznaczyć na to wszystko. Tak, na samej górze mam strych. Nie rozumiem tylko jednego , jak podłączyć antenę zewnętrzną do routera, jakaś przejściówka musi być, czy router ma już takie wejście pod antenę zewnętrzną? Jakim kablem puścić net od routera do komputera. Proszę o dość szczegółowe wyjaśnienie bo jestem w tym temacie laikiem. Już wygenerowałem kod na podstawie IMEI i co dalej potrzebuje jakiegoś programu żeby zdjąć simlocka z tego modemu? A może zdecydować się na mobilny z orange, taryfa optimum z obsługą CDMA jest za 75zł, limit 7GB. Jeśli bym kupił gdzieś modem CDMA za jakieś 300-350zł to mógłbym mieć zniżkę na abonament 25 procent. Wiem że CDMA u mnie chodzi dobrze ok 1Mb/s bez anteny zew.( tak u kolegi chodzi) ale może poprzez HSDPA miałbym lepsze transfery niby do 7,2 Mb/s powinno być ale jak to jest w praktyce tego nie mogę na razie sprawdzić. Mała pomyłka zaszła bo miejscowość w której mieszkam to Nowe Kraski w gminie maciejowice. Z tego co sprawdzałem na mapce zasięgu to jestem na granicy zasięgu HSDPA/3G. Nadajnik jest ode mnie ok 6-7 km w prostej linii i faktycznie raz łapie mi telefonie 3G, raz nie. Wystarczyło przejść się z telefonem ok 500 metrów w stronę nadajnika a zasięg 3G na telefonie pokazywał już 2 kreski.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To fundusz mały nie jest. Da się coś zrobić już.pelek23 pisze:Fundusze to ok 300zł jakie chciałbym przeznaczyć na to wszystko.
No to dobrze. Gniazdo 230V jakieś jest rozumiem?pelek23 pisze:Tak, na samej górze mam strych.
Nie antenę jako tako tylko ten router, który podałem ma gniazdo USB do obsługi modemów. Podpinasz tego swojego E170 do routera, do E170 antenę i wio.pelek23 pisze:jak podłączyć antenę zewnętrzną do routera, jakaś przejściówka musi być, czy router ma już takie wejście pod antenę zewnętrzną?

Potem dalej do komputera po WiFi lub po kablu puścić internet.
Karta SIM innej sieci wystarczy i powinno pojawić się okno w managerze (pod warunkiem, że to nie jest aplikacja Orange) do wpisania kodu.pelek23 pisze:Już wygenerowałem kod na podstawie IMEI i co dalej potrzebuje jakiegoś programu żeby zdjąć simlocka z tego modemu?
W sumie to niedaleko od Warszawy.pelek23 pisze:Mała pomyłka zaszła bo miejscowość w której mieszkam to Nowe Kraski w gminie maciejowice.
Trochę daleko. Może skakać sygnał i zanikać.pelek23 pisze:Nadajnik jest ode mnie ok 6-7 km w prostej linii i faktycznie raz łapie mi telefonie 3G, raz nie.
Jak do samego CDMA to ADU-500A, ale coś mało tego widać. Jak już brać Orange z CDMA to lepiej Multimo (na infrastrukturze Orange) weź bo 55zł na czas nieokreślony, działa na CDMA i też ma oficjalnie 7GB (nieoficjalnie podobno 20).pelek23 pisze:taryfa optimum z obsługą CDMA jest za 75zł, limit 7GB. Jeśli bym kupił gdzieś modem CDMA za jakieś 300-350zł to mógłbym mieć zniżkę na abonament 25 procent. Wiem że CDMA u mnie chodzi dobrze ok 1Mb/s bez anteny zew.( tak u kolegi chodzi)
Niestety oficjalnie Orange limituje CDMA do 1Mb/s właśnie. Zasięg masz ładny bo stacja pod nosem.
Można powiedzieć, że CDMA to pewniak, ale Plus może być szybszy. No i łatwiej sprzęt do Plusa zdobyć., a właściwie to już masz modem.
[ Dodano: 2010-06-26, 19:01 ]
Tak patrzę to 3G Plusa leci z elektrowni Kozienice chyba. Sygnał po wodzie więc szansa, że będzie łapać cały czas. Do tego jesteś niżej aniżeli stacja bazowa.
P.S.
U operatorów nie ma nadajników. Są to urządzenia dwukierunkowe więc nadawczo-odbiorcze jak chcemy używać coś jak nadajnik. Bardziej poprawnie jest jednak nazywać to stacja bazowa, albo node B (dla 3G) albo BTS (dla GSM/2G).
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
I wio z konektorem indukcyjnymja.michal pisze:Podpinasz tego swojego E170 do routera, do E170 antenę i wio.![]()

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No masz Ci. Nie sprawdziłem tego i piszę jak wariat. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
No nic. To trzeba by było modem zmienić na takie z wejściem.
No nic. To trzeba by było modem zmienić na takie z wejściem.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Zdarza sięja.michal pisze:No masz Ci. Nie sprawdziłem tego i piszę jak wariat.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wybacz sp6huk sesję mam i człek zamotany. 
No nic. Niech kolega pelek23 wypowie się co i jak. I będziemy myśleć dalej.

No nic. Niech kolega pelek23 wypowie się co i jak. I będziemy myśleć dalej.

-
Z tego co czytałem na stronie Multimo to nie posiadają dostępu do internetu w technologii CDMA, tylko HSDPA. Stacje bazową mam pod nosem ale to jest BTS CDMA, nie UMTS.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie piszą o tym oficjalnie, ale kolega z forum ma Multimo i dostał kartę dualną, która umożliwia mu korzystanie również z technologii CDMA. Multimo to nic innego jak Orange sprzedawane pod inną marką. Musisz oczywiście wyposażyć się też w odpowiedni modem, aby korzystać z CDMA.pelek23 pisze:Z tego co czytałem na stronie Multimo to nie posiadają dostępu do internetu w technologii CDMA, tylko HSDPA
-
Niestety sygnał ze stacji bazowej plusa blokuje mi parę wysokich drzew, kiedy wyjdę poza te drzewa mam w polu widzenia elektrownie Kozienice (z tego co wiem właśnie na kominie elektrowni jest ten bts) i sygnał od razu na 2 kreski skacze
[ Dodano: 2010-06-26, 21:01 ]
Tak patrze po allegro to jest troszkę tych modemów, na ogół Adu 635wa, jest też router Mv410, wszystko licytacje ale myślę że za ok 400zł mógłbym wylicytować taki modem. Trochę mnie też niepokoi że orange limituje prędkość do 1 Mb/s, kolega ma freedom pro to poza godzinami szczytu łapie mu ok 2Mb/s. Czyli na to wychodzi że w multimo nie wycisnę więcej niż 1 Mb/s?

[ Dodano: 2010-06-26, 21:01 ]
Tak patrze po allegro to jest troszkę tych modemów, na ogół Adu 635wa, jest też router Mv410, wszystko licytacje ale myślę że za ok 400zł mógłbym wylicytować taki modem. Trochę mnie też niepokoi że orange limituje prędkość do 1 Mb/s, kolega ma freedom pro to poza godzinami szczytu łapie mu ok 2Mb/s. Czyli na to wychodzi że w multimo nie wycisnę więcej niż 1 Mb/s?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A z dachu widać komin?
[ Dodano: 2010-06-26, 21:02 ]
Orange oficjalnie limituje, ale nieoficjalnie chodzi ile fabryka dała. Ponad 2 Mb/s chodzi, ale mogą przyciąć w każdej chwili do 1 Mb/s.
W Multimo to samo będzie bo jeśli chodzi o te parametry to nic się nie zmienia w Orange i Multimo.
[ Dodano: 2010-06-26, 21:02 ]
Orange oficjalnie limituje, ale nieoficjalnie chodzi ile fabryka dała. Ponad 2 Mb/s chodzi, ale mogą przyciąć w każdej chwili do 1 Mb/s.
W Multimo to samo będzie bo jeśli chodzi o te parametry to nic się nie zmienia w Orange i Multimo.
-
Właśnie wspomniane wyżej 3 wysokie drzewa zasłaniają mi widok na komin. Chyba trzeba będzie odpalić piłę spalinową ![:]](./images/smilies/splash.gif)