Podział sygnału z sieci lokalnej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podział sygnału z sieci lokalnej
Witam.
Mam komputer stacjonarny z karta sieciową D-Link AirPlus XtremeG+ DWL-G520+ sygnał do niej dostarczony jest z sieci lokalnej bezprzewodowo. Chciałem sygnał z PC przerzucić bezprzewodowo do laptopa czyli podzielić sygnał na dwa komputery. Moje pytanie jest następujące: czy istnieje możliwość podziału sygnału bezprzewodowo bez użycia routera? Podobno jest coś takiego jak nadajnik wifi na usb, który podłączył bym do PC i on przekazał by sygnał do laptopa.
Na PC mam zainstalowany win XP Prof. a na laptopie win7 HP.
Pozdrawiam.
Mam komputer stacjonarny z karta sieciową D-Link AirPlus XtremeG+ DWL-G520+ sygnał do niej dostarczony jest z sieci lokalnej bezprzewodowo. Chciałem sygnał z PC przerzucić bezprzewodowo do laptopa czyli podzielić sygnał na dwa komputery. Moje pytanie jest następujące: czy istnieje możliwość podziału sygnału bezprzewodowo bez użycia routera? Podobno jest coś takiego jak nadajnik wifi na usb, który podłączył bym do PC i on przekazał by sygnał do laptopa.
Na PC mam zainstalowany win XP Prof. a na laptopie win7 HP.
Pozdrawiam.
Rób co lubisz, to nie będziesz musiał pracować
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Podział sygnału z sieci lokalnej
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>red4 pisze:czy istnieje możliwość podziału sygnału bezprzewodowo bez użycia routera?
To normalna karta WiFi na USB pracująca w trybie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>.red4 pisze:Podobno jest coś takiego jak nadajnik wifi na usb,
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest router (Tp-Link WR543G, Ovislink WL1600GL, WL5460v2) ale który to zależy czy w sieci jest zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ewentualnie karta wi-fi mająca możliwość pracowania w trybie softAP (programowy AP). Wtedy sieć wi-fi jest widziana jako "normalna" w którym karta wi-fi przejmuje rolę routera. Jednak z doświadczenia wiem, że pod Windows ten tryb potrafi być mocno kapryśny.wojteks pisze:To normalna karta WiFi na USB pracująca w trybie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Witam.
Kupiłem kartę TP-LINK TL-WN721N podłączyłem do PC i poprosiłem operatora mojej sieci o pomoc. Cała konfiguracja zajęła mu koło 45 min i internet działa na obydwóch komputerach. Jest tylko jeden mały problem wynikający z braku czasu przez operatora sieci, otóż za każdym razem przy uruchamianiu połączenia do sieci z laptopa muszę wpisywać hasło dostępu. Nie jest to jakiś większy problem ale jak jest możliwość pominięcia tego to prosił bym o wskazówki.
Pozdrawiam.
Kupiłem kartę TP-LINK TL-WN721N podłączyłem do PC i poprosiłem operatora mojej sieci o pomoc. Cała konfiguracja zajęła mu koło 45 min i internet działa na obydwóch komputerach. Jest tylko jeden mały problem wynikający z braku czasu przez operatora sieci, otóż za każdym razem przy uruchamianiu połączenia do sieci z laptopa muszę wpisywać hasło dostępu. Nie jest to jakiś większy problem ale jak jest możliwość pominięcia tego to prosił bym o wskazówki.
Pozdrawiam.
-
Witam.
Odnowie trochę temat ponieważ padł mi komputer stacjonarny i obecnie nie stać mnie na jego naprawę(płyta główna odmówiła współpracy) a sam laptop nie wykrywa sieci z której miałem sygnał. Pomyślałem o jakimś routerze, do którego mógłbym podłączyć antenę od swojej sieci i podać sygnał na laptopa. Mam do dyspozycji Asusa wl-600g ale on podobno nie nadaje się do tego typu sieci. Prosił bym o jakieś proste i w miarę tanie rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Odnowie trochę temat ponieważ padł mi komputer stacjonarny i obecnie nie stać mnie na jego naprawę(płyta główna odmówiła współpracy) a sam laptop nie wykrywa sieci z której miałem sygnał. Pomyślałem o jakimś routerze, do którego mógłbym podłączyć antenę od swojej sieci i podać sygnał na laptopa. Mam do dyspozycji Asusa wl-600g ale on podobno nie nadaje się do tego typu sieci. Prosił bym o jakieś proste i w miarę tanie rozwiązanie.
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tp-Link WR543G o ile nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> albo Ovislink WL1600GL z tomato.red4 pisze:Prosił bym o jakieś proste i w miarę tanie rozwiązanie.
Nie pomagam na PW!
-
Witam.
Przyglądałem się obydwu urządzeniom ale nie mogę znaleźć wejścia na antenę zewnętrzną kablem koncentrycznym, chyba żeby wykręcić tą która jest i w to miejsce podłączyć zewnętrzną. Tylko jak router będzie przekazywał sygnał do laptopa bez anteny.
Pozdrawiam.
Przyglądałem się obydwu urządzeniom ale nie mogę znaleźć wejścia na antenę zewnętrzną kablem koncentrycznym, chyba żeby wykręcić tą która jest i w to miejsce podłączyć zewnętrzną. Tylko jak router będzie przekazywał sygnał do laptopa bez anteny.
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tylko tak da się zrobić.red4 pisze:chyba żeby wykręcić tą która jest i w to miejsce podłączyć zewnętrzną.
Niestety musisz dokupić jeszcze AP (Acces Point) lub od razu zakupić urządzenie podwójne Ovislink G.Duo ale wtedy będzie problem z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>red4 pisze:Tylko jak router będzie przekazywał sygnał do laptopa bez anteny.
Nie pomagam na PW!
-
Witam.
Kolejny dylemat co lepsze router+AP czy jedno urządzenie z obiema funkcjami.
Jeżeli chodzi o TTL to chyba nie jest tak źle bo zawsze przy sprawdzaniu pingiem było powyżej 1.
A ten asus o którym wspominałem to rzeczywiście się do tego nie nadaje, bo jego mam od zaraz i za darmo.
Pozdrawiam.
Kolejny dylemat co lepsze router+AP czy jedno urządzenie z obiema funkcjami.
Jeżeli chodzi o TTL to chyba nie jest tak źle bo zawsze przy sprawdzaniu pingiem było powyżej 1.
A ten asus o którym wspominałem to rzeczywiście się do tego nie nadaje, bo jego mam od zaraz i za darmo.
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie jako AP dałby się użyć. Nie znam tego sprzętu, ale jak nie ma trybu WISP czy AP Client router to tylko może być AP/switchem.red4 pisze:ten asus o którym wspominałem to rzeczywiście się do tego nie nadaje,
Nie pomagam na PW!