Modem USB czy Expresscard
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem USB czy Expresscard
Przymierzam się do zakupu mobilnego internetu. Zastanawia mnie czy warto płacić więcej za Modem Expresscard około 300zł czy decydować się na zakup Modemu USB np. HUAWEI E1550? Jakie dokładnie są różnice i co warto... ?
Laptop posiada PC Card, ExpressCard/54, USB.
Internet będzie używany podczas wyjazdów:
Polska - PLAY na kartę
Za granicą w zależności gdzie będę przebywał to na terenie tego kraju będę chciał kupować kartę danego providera.
Pozdrawiam
Laptop posiada PC Card, ExpressCard/54, USB.
Internet będzie używany podczas wyjazdów:
Polska - PLAY na kartę
Za granicą w zależności gdzie będę przebywał to na terenie tego kraju będę chciał kupować kartę danego providera.
Pozdrawiam
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Modem USB czy Expresscard
Jeśli ograniczenie kosztów jest dla Ciebie istotne, a masz w laptopie złącze PCMCIA (PC Card) to najtańszy będzie modem właśnie tego typu (np. Novatel Merlin U740 - na Allegro nowe z gwarancją są w cenie od 40 PLN). Moim zdaniem modem zupełnie OK, zwłaszcza że zamierzasz używać PlayOnline na Kartę (limit przepustowości DL 1 Mbps)
Jeśli osiągi tego modemu uznasz za zbyt słabe (DL 1.8 Mbps) to lepszą alternatywą będzie Huawei E630 (DL 7.2 Mbps, ceny na Allegro od 50-60 zł).
Co do wyższości Expresscarda nad USB lub vice versa... to jak porównywanie Bożego Narodzenia z Wielkanocą
ale tak w skrócie:
Argumenty za USB : uniwersalny, można użyć też w kompie stacjonarnym, można na przedłużaczu USB wystawić modem w miejsce o lepszym poziomie sygnału, zazwyczaj mają czytnik microSD. Większość aktualnie produkowanych modemów jest na USB.
Argumenty przeciw USB: łatwo uszkodzić modem (złamać) nieuważnie przesuwając bądź opierając laptopa z podłączonym modemem. Niektóre (starsze) modemy pobierają więcej prądu niż jest w stanie dostarczyć pojedynczy port USB i potrzebny jest podwójny kabel.
Argumenty ZA ExpressCard: nie zajmuje portów USB, raczej nie ma ryzyka uszkodzenia modemu (np. wyłamania), niektóre modele tak mało wystają z portu że w ogóle nie trzeba ich wyjmować z portu na czas transportu laptopa (np. Option GlobeTrotter Express 441)
Argumenty PRZECIW ExpressCard: trudniej ich użyć w kompie stacjonarnym (potrzebna przejściówka kosztująca około 50 PLN), nieco ograniczona dostępność. Innych felerów właściwie nie mają.
Ja osobiście jestem zwolennikiem modemów ExpressCard
choć mam i ExpressCardy i USB.
Aha, co do wyjazdów zagranicznych: jeśli w grę wchodzą kierunki wyjazdów takie jak: USA, Ameryka Południowa, Azja to przed zakupem upewnij się czy wybrany modem obsługuje 3G (UMTS) także w pasmach 850 i 1900 MHz ("nasze" pasmo 2100 MHz w wielu krajach z tamtych okolic nie jest używane).
Jeśli osiągi tego modemu uznasz za zbyt słabe (DL 1.8 Mbps) to lepszą alternatywą będzie Huawei E630 (DL 7.2 Mbps, ceny na Allegro od 50-60 zł).
Co do wyższości Expresscarda nad USB lub vice versa... to jak porównywanie Bożego Narodzenia z Wielkanocą

Argumenty za USB : uniwersalny, można użyć też w kompie stacjonarnym, można na przedłużaczu USB wystawić modem w miejsce o lepszym poziomie sygnału, zazwyczaj mają czytnik microSD. Większość aktualnie produkowanych modemów jest na USB.
Argumenty przeciw USB: łatwo uszkodzić modem (złamać) nieuważnie przesuwając bądź opierając laptopa z podłączonym modemem. Niektóre (starsze) modemy pobierają więcej prądu niż jest w stanie dostarczyć pojedynczy port USB i potrzebny jest podwójny kabel.
Argumenty ZA ExpressCard: nie zajmuje portów USB, raczej nie ma ryzyka uszkodzenia modemu (np. wyłamania), niektóre modele tak mało wystają z portu że w ogóle nie trzeba ich wyjmować z portu na czas transportu laptopa (np. Option GlobeTrotter Express 441)
Argumenty PRZECIW ExpressCard: trudniej ich użyć w kompie stacjonarnym (potrzebna przejściówka kosztująca około 50 PLN), nieco ograniczona dostępność. Innych felerów właściwie nie mają.
Ja osobiście jestem zwolennikiem modemów ExpressCard

Aha, co do wyjazdów zagranicznych: jeśli w grę wchodzą kierunki wyjazdów takie jak: USA, Ameryka Południowa, Azja to przed zakupem upewnij się czy wybrany modem obsługuje 3G (UMTS) także w pasmach 850 i 1900 MHz ("nasze" pasmo 2100 MHz w wielu krajach z tamtych okolic nie jest używane).
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
w grę wchodzą wyjazdy raczej Turcja, Tunezja, Egipt, Grecja...guteq pisze:jeśli w grę wchodzą kierunki wyjazdów takie jak: USA, Ameryka Południowa, Azja to przed zakupem upewnij się czy wybrany modem obsługuje 3G (UMTS) także w pasmach 850 i 1900 MHz ("nasze" pasmo 2100 MHz w wielu krajach z tamtych okolic nie jest używane).
ExpressCard jaki możecie polecić sprawdzony model?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Z droższych - megauniwerslany i chyba najlepszy modem jaki miałem w rękach Sierra Wireless AirCard 503, z tańszych szczerze polecam Huawei E870.
-
800 zł to jednak zbyt wysoka cena, coś do 350 może?
Namierzyłem Merlin Novatel X950D 200zł - na allegro, linka nie podaje żeby nie reklamować. Warto brać?
Namierzyłem Merlin Novatel X950D 200zł - na allegro, linka nie podaje żeby nie reklamować. Warto brać?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tak faktycznie drogo ale za tą cenę jest obsługa wszystkich częstotliwości i znakomity support. Z Merlinem nie miałem do czynienia, jedynie Huawei E800 i E870 /jeśli mówimy o ExpressCard/, ten drugi to solidny modem, bezproblemowo łapał 3 kreski i je trzymał w miejscu gdzie np. SE EC400g miał jedną lub przechodził na EDGE. Musisz poszperać na forum w temacie tego Merlina.
-
Jeszcze ostatnie pytanko. Decydując się na któryś z tych modeli
http://www.playmobile.pl/pl/internet/of ... index.html
Będąc np. Turcji czy Egipcie i kupując tam kartę prepaid z miejscowych operatorów to czy będę bez problemu odbierał sygnał, na modemie Huawei E156G.
http://www.playmobile.pl/pl/internet/of ... index.html
Będąc np. Turcji czy Egipcie i kupując tam kartę prepaid z miejscowych operatorów to czy będę bez problemu odbierał sygnał, na modemie Huawei E156G.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sieci w Egipcie masz takie, z podanymi częstotliwościami:
http://gsmworld.com/roaming/gsminfo/cou_eg.shtml
W Turcji takie:
http://gsmworld.com/roaming/gsminfo/cou_tr.shtml
Huawei E156G ma 3G na 2100MHz i GSM na 850/900/1800/1900MHz.
Swoją drogą to radzę, jak jedziesz na wakacje, zrezygnować z komputera bo zakup karty sim w tamtych krajach to nie tak jak u nas. Tam musisz iść z paszportem i podpisać te ichniejsze hieroglify. Mało bezpieczne.
http://gsmworld.com/roaming/gsminfo/cou_eg.shtml
W Turcji takie:
http://gsmworld.com/roaming/gsminfo/cou_tr.shtml
Huawei E156G ma 3G na 2100MHz i GSM na 850/900/1800/1900MHz.
Swoją drogą to radzę, jak jedziesz na wakacje, zrezygnować z komputera bo zakup karty sim w tamtych krajach to nie tak jak u nas. Tam musisz iść z paszportem i podpisać te ichniejsze hieroglify. Mało bezpieczne.
-
W Turcji to samo ? czy w Egipcie tylko ?
<podpis niezgodny z regulaminem -> skasowany przez administratora>
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W Turcji na jeden paszport można kupić 3 karty sim.
W Egipcie nie wiem ile kart można kupić na paszport, ale wiem, że samej karty się nie kupi. Trzeba coś tam podpisać.
[ Dodano: 2010-07-06, 14:12 ]
http://prepaid-wireless-internet-access ... y+Turkcell
W Egipcie nie wiem ile kart można kupić na paszport, ale wiem, że samej karty się nie kupi. Trzeba coś tam podpisać.
[ Dodano: 2010-07-06, 14:12 ]
http://prepaid-wireless-internet-access ... y+Turkcell