Jaki modem pod windows 7 kupic?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jaki modem pod windows 7 kupic?

Post autor: artureal »

scathlock pisze: Potrzebuję modemu, który działa pod Win7 x64 i Linuksem x64.
Czy ten Huawei E122 się kwalifikuje?
Na 100% zadziała w Win7x64, ale pytanie o jaki Linuks chodzi. Mam doświadczenie jedynie z Ubuntu - i stwierdziłem, że z modemami tej firmy najpewniej działa 9.04; W nowszych wersjach przedobrzyli coś w kernelu i niektórych modemów Huaweia system w ogóle nie widzi, a inne rozpoznaje, ale nie łączy. Spróbuj najpierw odpalić Linuksa z płyty bez instalacji (trwa kilka minut i nie zapisuje niczego na twardym dysku) i zobacz, czy łączy się z internetem. W tym celu w Network Managerze, który powinien ruszyć automatycznie po wpięciu modemu, wybierasz jedynie operatora i ewentualnie wpisujesz PIN. Jeśli NM nie rusza, to już jest kicha; można próbować z innymi managerami połączeń, ale wówczas na pewno nie obejdzie się bez konsoli :niepewny:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Linux od dawien dawna posiada sterowniki do tego rodzaju urządzeń, nieważne, czy skompilowany na ARM, MIPS, PPC, x86, amd64, czy np. sparc ;)
Awatar użytkownika
artureal

Post autor: artureal »

Sterowniki ma na pewno, tyle że bardzo często nie można się połączyć z internetem :dobani: Mój E220 działa stabilnie tylko do v 9.04; w nowszych wersjach Ubuntu, chociaż rozpoznany i zainstalowany, nie łączy się z siecią. Przeryłem multum forów i zauważyłem, że właśnie z modemami Huawei jest najwięcej problemów, nie wiedzieć czemu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

artureal pisze:Przeryłem multum forów i zauważyłem, że właśnie z modemami Huawei jest najwięcej problemów, nie wiedzieć czemu.
Nie wiem, gdzie Ty te problemy widzisz...trzeba użyć wvdial, który działa ze wszystkim od czasów tam-tamów :hyhy: , i po sprawie.
Okienkowe menedżery połączeń nie tylko w Ubuntu są skopane, niestety to przypadłość większości "cukierkowych" dystrybucji Linuxa.

A problemów z Huawei widać na forach najwięcej, bo zwyczajnie są one najpopularniejsze na rynku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Molek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Molek »

Witam, własnie wyjeżdżam na wakacje i chciałem zakupic sobie modem do laptopa. Równiez mam windows 7 64bitowy. przeczytałem co sie tylko dało i jestem przekonany co do sierry, ale chciałbym zaoszczedzić jesli sie tylko da. znalazłem modem

Option iCON 505 modem USB HSDPA 14.4/5.76 Mbps cena 300 zł. Wygląda dobrze, co sądzicie? ktoś używa?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Molek, modem na USB Cię interesuje rozumiem?
Może popatrz na eBay? Tam Sierry tańsze są.
Molek

na ebay nie ma na razie zadnego. Jade za tydzien na prawie 2 mc wiec w tydzien i tak by paczka nie doszła z hondurasu czy z USA. wiec potrzebuje na gwałt tego modemu zeby pozniej wykozystac 6mb z doładowań Orange. Specjalnie laptopa kupiłem na wyjazd a sie okazało ze kolega mi nie pozyczy modemu jak sie znim umawiałem. Tak więc podbijam temat abyscie pomogli mi cos wybrac, jak nie to bede zmuszony kupic ta sierre chociaz 6paczek to sporawo szczegolnie ze nie bede korzystał z tego necika nadmiernie.

Wiec pomoze ktos z tym ICOn 505? rozsadna cena, firma chyba tez dobra. Jakies porpozycje?
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Molek, są. Źle szukasz. Musisz użyć zaawansowanego wyszukiwania i zaznaczyć dostępne dla Polska. Paczki USPS International Express dochodzą (mi tak szyły) 3-5 dni.

[ Dodano: 2010-06-25, 22:48 ]
Ale jak chcesz na szybko raz dwa to w komutroniku na drugi dzień pewnie do odbioru by był, albo welcom i kurier.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Molek pisze:Wiec pomoze ktos z tym ICOn 505? rozsadna cena, firma chyba tez dobra. Jakies porpozycje?
O tym modemie słyszałem pozytywne Opinie, pod W7 działa podobno bez problemów. Do tego można go dostać w przystępnej cenie, ok. ~270 zł więc to nie dużo jak za modem o takich parametrach. Option jako producent m.in. modemów jest OK :ok: W tej cenie nic rozsądniejszego raczej nie dostaniesz.
berni

Post autor: berni »

Molek pisze:Option iCON 505 modem USB HSDPA 14.4/5.76 Mbps cena 300 zł. Wygląda dobrze, co sądzicie? ktoś używa?
Mam tego Optiona iCON 505. Modem jest super - nie zrywa połączeń. Mankamentem jest brak wyjścia na antenkę zewnętrzną.
Sprawdzałem jego instalację w Windows 7 Home Premium 64 bit, nie ma tutaj żadnych problemów. Program instalacyjny jest zawarty w tym modemie, jest to GlobeTrotter ver. 3.1.0.1086. W Połączenie lokalne->Stan->Szybkość jest 14,4 Mb/s.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

berni pisze: Połączenie lokalne->Stan->Szybkość jest 14,4 Mb/s.
Tam jest podana maksymalna szybkość połączenia, a nie aktualna.
Molek

Dzieki za pomoc jutro kupie tego Optiona, Gdybym mial zamiar duzo uzywacz neta w laptopie to pewnie zainwestowałbym w tą sierre a tak 400zł w kieszeni zostanie na wakacje. Dzieki pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sorry, ale jak masz czasem używać tego to jest sens kupować 505? 14.0 to rzadkość.
Moim zdaniem lepiej kupić Optiona iCON XY. Też jest nowy jak 505 i będzie działać z 7, a jest tańszy i ma 7.2/5.76.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Sorry, ale jak masz czasem używać tego to jest sens kupować 505? 14.0 to rzadkość.
Moim zdaniem lepiej kupić Optiona iCON XY. Też jest nowy jak 505 i będzie działać z 7, a jest tańszy i ma 7.2/5.76.
I ma lipne złącze USB, przynajmniej może się tak wydawać :roll:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Coś za coś. Ale jak na jakiś czas tylko modem to ja nie wiem czy jest sens wydawać kasę na nowe Optiony.
Molek

Nienawidzę jak mi sie cos psuje a czy zapłace 160zł z ten modem na H huwai czy jakos tak to za 100zł wole wziąć nowoczesny i działajacy pod win 7. Napisze jak sie sprawuje po zakupie a btw: wiem ze to nie odpowiedni temat, ale moz ektos sie orientuje czy jak mam telefon w orange i doladowuje go po 100zł to gdy wykupie 6gb internetu to bede mógł korzystac z tej samej karty raz w telefonie a raz w modemie? w sensie 100zł na rozmowy i w tym dodatkowo 6gb na internet czy albo jedno albo drugie?. Sry z off
Ostatnio zmieniony 2010-06-29, 08:40 przez Molek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Molek pisze:wiem ze to nie odpowiedni temat, ale moz ektos sie orientuje czy jak mam telefon w orange i doladowuje go po 100zł to gdy wykupie 6gb internetu to bede mógł korzystac z tej samej karty raz w telefonie a raz w modemie? w sensie 100zł na rozmowy i w tym dodatkowo 6gb na internet czy albo jedno albo drugie?. Sry z off
Masz telefon w Orange Free na Kartę ? Jeżeli tak, to doładowujesz telefon kwotą 100 zł, przy czym dostajesz bonus 6 GB + te 100 zł na połączenia głosowe, SMS i transmisję danych. Oczywiście możesz z OFnK korzystać również w modemie.
Molek

Właśnie mi o to chodziło. Dzieki!
Dervish

Rav ir-pytanie o Draytek i AnyData 635

Post autor: Dervish »

Mam pytanie do Ravira- jeśli jeszcze przegląda forum;)
widziałem na forum Twój zamiar sparowania obu wymienionych w temacie sprzętów.
Ponieważ potrzebuję ten modem wykorzystać jako łącze - i puścić przez jakiś router,
mam pytanie-jak Ci się powiodła próba łączenia AnyData 635WA z Vigorem 2910?

Działa? jakieś problemy? jakieś specjalne kombinacje?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Dziękuję i pozdrawiam
ODPOWIEDZ