Problem z polaczeniem dwoch routerow ADSL

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Crusi
Początkujący użytkownik forum

Problem z polaczeniem dwoch routerow ADSL

Post autor: Crusi »

Witam wszystkich uzytkownikow. Mam pewien problem ze skonfigurowaniem sieci bezprzewodowej i proslbym o pomoc :) Problem wyglada tak jak opisalem to ponizej.

Robie jednej babce siec bezprzewodowa zeby miala neta w calym domu. Sytuacja wyglada tak ze babka ma neta z TP. Oczywiscie juz wczesniej zanim sie ze mna skontaktowala kupila sobie dwa routery. Jeden z nich to Linksys by Cisco, model WAG120N, drugi to Pentagram P6331-42.

Dom jest na tyle duzy i ma na tyle grube sciany ze jeden router powiedzmy po podlaczenu obejmuje polowe domu, ale w drugiej gdzie jest biuro juz nie lapie sygnalu. Sprawe probowalem rozwiazac tak ze do Linksysa podlaczylem neta, poustawialem i z niego dziala wszystko ok (tzn. po podpieciu laptopa bezprzewodowo jest net). Kupilem kabel ethernet, wpialem do portu LAN Linksysa i przeciagnalem go powiedzmy na druga strone domu gdzie podlaczylem do niego Pentagrama tez do portu LAN i wydaje mi sie ze Pentagram powinien lapac przez ten kabelek neta? Problem w tym ze tak sie jednak nie dzieje. Oczywiscie na obu swieca sie kontrolki od portu LAN, takze polaczenie i kabelek sa ok, jednak po polaczeniu kompa do Pentagrama przez WiFi nie ma neta. Robie cos zle? Moze trzeba wprowadzic jakies dodatkowe ustawienia? Jest szansa ze bedzie to dzialac w ten sposob? Z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z polaczeniem dwoch routerow ADSL

Post autor: sp6huk »

Po co w sieci dwa routery ADSL. Wystarczy jeden. Drugim urządzeniem powinien być Access Point. Ale może da rade coś z tym zrobić. Podłącz do portu LAN w Linksysie jedną RJ-tkę, i w porcie LAN w Pentagramie drugą RJ-tkę. Zaloguj się do Pentagrama i wyłącz w ustawieniach serwer DHCP. W ogóle laptop widzi (zasięg) tego Pentagrama ?
Crusi

Wiem ze dwa routery ADSL to glupota, ale co poradzic jak babka kupila zanim w ogole sie skontaktowala ze trzeba jej siec poskladac. Widzi i jeden i drugi router, tzn. laptop jak go podlaczam w jednej czesci to laczy do linksysa i jego widzi, a w biurze komp widzi pentagrama, laczy do niego tylko nie dziala net.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Crusi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Crusi pisze:laczy do niego tylko nie dziala net.
A wyłączyłeś już w tym Pentagramie serwer DHCP ? Nie działa ? Jak jest ustawione przydzielanie IP - dynamicznie, statycznie ?
Crusi

Wlasciwie to nic nie ustawialem poza netem w linksysie i haslem do wifi, bo w sumie nie wiem za bardzo co trzeba w takiej konfiguracji poustawiac. Czyli rozumiem ze w linksysie nie musze nic juz ustawiac, a w Pentagramie mam wylaczyc serwer DHCP i ustawic IP statycznie, czy dynamicznie?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Crusi pisze:i ustawic IP statycznie, czy dynamicznie?
W sumie jak podłącza się do LAN'a to nie gra roli, ale niech będzie dynamicznie.
Crusi

Ok dzieki za informacje. We wtorek jade i bede z tym walczyl. Odezwe sie jak sie cos uda albo nie uda zrobic.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Niestety pentagram to kijowy router bo ma mało opcji. Za to można użyć tego Linksysa jako router WAN także. Wtedy musiałby działać pentagram jako brama czyli ten podłączony ADSL.

W Linkysie wchodzi się w Setup=>Ethernet i jest opcja:
1st Ethernet Port Ethernet Connection: Use as WAN Port
Resztę zostawiamy na auto.

Podłączamy skrętką pierwszy port w Linksysie z którymkolwiek portem LAN w Pentagramie i mamy drugą sieć zrobioną za pomocą Linksysa.

Może się przyda to co napisałem bo Linksys akurat ma tą fajną funkcję.
Oczywiście nie będzie to jedna duża sieć tylko dwie różne.
ODPOWIEDZ