Karta sieciowa wysyła pakiety ale nic nie odbiera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Karta sieciowa wysyła pakiety ale nic nie odbiera

Post autor: sardo nunspa »

Dziś podłączono mi radiówkę

Duży problem
Połącznie jest, ale tylko wysyła a nic nie odbiera
Internet udało się podłączyć tylko na Dellu 610 brata, na stacjonarnym mimo wielu prób nie, tak samo na trzech laptopach Toshiba, Compaq, HP. Mam kartę Realtec RTL8100B LAN w blaszaku. TCP/IP skonfigurowane prawidłowo, wyłączałem zerową sieć bezprzewodową też nie pomaga. Na Dellu 610 też czasem tylko wysyła, a nie odbiera, wtedy wpisujemy ping 192.168.0.1 i zaczyna odbierać. Nazwaliśmy to „przepychaniem rury” :lol: . Tylko, że to działa tylko na Dellu610 na pozostałych nie.
Proszę o jakąś poradę

Mniejszy problem
Net Traci jakieś 40%pakietów jednym słowem przy ściąganiu ten mój żółw GPRS 56kb/s prześciga zająca, bo chociaż jest wolny, ale traci tylko 3% pakietów i mozolnie, ale bez przerwy ściąga te 5,6kB/s. Monterzy powiedzieli, że coś zakłóca. Czy może to być radiodostęp z tepsy ? jak na pierwszy korzystania z radiówki, to porażka :cry: .

Antena panel 15dB kabel 5m, AP Planet WAP1963, 15m skrętki 1200m do nadajnika, zasłania dom.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Karta sieciowa wysyła pakiety ale nic nie odbiera

Post autor: morion »

no jak zasłania dom to masz odpowiedź...

Kod: Zaznacz cały

ping 192.168.0.1
idzie bo wysyła małe pakiety, ale jak wpiszesz

Kod: Zaznacz cały

ping 192.168.0.1 -l 1500
to już nie masz co liczyć na działanie... a swoją drogą jak ci podłaczali net to działało? bo chyba nie skasowali cie za nie działające łacze i sobie poszli ;)) ja u siebie nie wyobrażam sobie takiej sytuacji
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Miałem dokładnie ten sam problem. Karta zachowywała się bardzo dziwnie. Pakiety odbierała, ale nie była w stanie nic wysłać.
Mam w laptopie Broadcoma.
Przeinstalowałem nawet Windowsa żeby się upewnić, że nie są to problemy związane z nim. Poszedłem do znajomego i podłączyliśmy się do jego laptopa i też nie było komunikacji.
W końcu żeby się nie denerwować, po prostu kupiłem kartę sieciową na PCMCIA.

Ostatnio jednak, postanowiłem spróbować uruchomić tę kartę i o dziwo, zadziałała.

Nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodziło, ale teraz karta działa i nie ma problemów.

Jak pomóc, nie wiem.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Szadzik pisze:
Mam w laptopie Broadcoma.
Ciekawe, tu dziala tylko na Broadcomie zmieniali apeka na Planet WAP4033 i dalej to samo jeden laptop chodzi a reszta nie. W koncu zostawili stary.Bedziemy kombinowac.

morion pisze:bo chyba nie skasowali cie za nie działające łacze i sobie poszli Wink) ja u siebie nie wyobrażam sobie takiej sytuacji
Internet juz smiga po prostu byla zle zacisnieta wtyczka skretki, zadzwonilem, przyjechali, naprawili, na tym lapku dziala. Jak rakieta :) .
Pytasz dlaczego maja takie fory? poniewaz sa to pierwsi ludzie od czasu wyginiecia dinozaurow, ktorzy przyszli i zaoferowali internet w mojej wiosce. Tez dlatego, ze zadzownilem do nich o jedenastej a o pierwszej juz byli mierzyc. Po tygodniu juz byla antena na dachu i cos dzialalo. teraz po dwoch godzinach byli naprawic wtyczke. Dlaczego to takie wyjatkowe, to popatrz na hyde parku jak opisalem szybkosc dzialania TPsa i porownaj.

ps sorki za brak polskich znakow
Latka lecą...
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

piszę dlatego że sam próbuję być providerem i wychodzę od klienta dopiero wtedy kiedy sam uwazam ze na tak skonfigurowanym sprzecie sam mógłbym pracować...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Cóż było? Ano wtyczka źle zaciśnięta, znów. Pierwsze była źle zaciśnięta przy APeku Stąd takie straty pakietów, które opisałem wyżej. Eliminując możliwe przyczyny błędu doszliśmy, że jak poprawiali tę wtyczkę przy APeku zacisnęli ją na T568B a drugi koniec na T568A. Myślałem, że to jest przyczyną ale monter powiedział że teraz to nie powinno mieć znaczenia, ale zacisną przy APeku na T568A i dalej kicha. Postanowił zacisnąć jeszcze raz wtyczkę w domu i… nastąpiło UFF :!: Najpierw poszła Toshiba potem reszta kompów, w tym mój blaszak. Mówił, że mogły się lekko nakładać kable i temu nie szło. Ciekawe że na Dell”u brata i monterów (610 i 600 karta Broadcom) chodziło bez problemów. Mówił, że od kiedy zaciska wtyczki pierwszy raz coś takiego się mu zdarzyło. Teraz net śmiga jak rakieta aż się w głowie kręci :D .

Witam wszystkich radiowców 8)
Latka lecą...
ODPOWIEDZ