Linksys WRT54GL jako AP Client - problem z konfiguracja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bulion
Początkujący użytkownik forum

Linksys WRT54GL jako AP Client - problem z konfiguracja

Post autor: bulion »

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich użytkowników.

A teraz do rzeczy: Odbieram od sąsiada internet radiowy, który on rozsyła anteną dookólną umieszczoną na dachu swojego domu, mieszkam od niego około 40m. Do tej pory internet odbierałem kartą sieciową, do której była podłączona antena zewnętrzna umieszczona na moim dachu - wszystko działało jak należy.

Teraz kupiłem Router Linksys WRT54GL, wgrałem mu Tomato ver. 1.27 i chciałbym tym sprzętem podzielić odbierany radiowo internet. Miałem w planach aby Linksys pracował w trybie access point client, a ja wtedy mógłbym kablem podłączyć się laptopem i stacjonarnym PC pod wejścia LAN.

Sąsiad przypisuje stały adres IP, dla mojego routera przypisał 192.168.1.13.
reszta wygląda tak:
Maska podsieci - 255.255.255.0
Brama domyślna - 192.168.1.1
Preferowany serwer DNS - 192.168.1.1

Zapewne wielu z Was posiada ten router, dlatego bardzo proszę aby ktoś podzielił się cenną radą i pomógł mi go skonfigurować. Prosiłbym o napisanie co, gdzie powinienem wpisać aby wszystko działało jak należy.

Posiadam też inny problem: antena podłączona do karty sieciowej ma siłe sygnału odbieranego internetu 45%, kiedy podłączę tą samą antenę do Linksysa sygnał wynosi około 20%? Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak jest?

Antena to: http://allegro.pl/item1094073978_antena ... _wifi.html

czy jeśli jako Clienta będę używał takiego sprzętu to sygnał będzie znacznie lepszy?
http://www.allegro.pl/item1063461114_ov ... _wroc.html

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Linksys WRT54GL jako AP Client - problem z konfiguracja

Post autor: wojteks »

bulion pisze:Antena to:
To rura kanalizacyjna a nie antena, na 40m powinno działać na malutkim panelu 8dBi.
Jaką stosujesz przejściówkę z SMA-RP na RP-TNC bo takie złącze ma linksys?
Procentami się nie sugeruj, każdy producent liczy je inaczej.
Nie pomagam na PW!
bulion

Taką przejściówkę używam http://allegro.pl/item1091554661_przejs ... p_sma.html

Czy to może być wina przejściówki? Ta sama antena podłączona bezpośrednio do karty sieciowej w PC ma 3 razy mocniejszy sygnał.

Czy jeśli jako klienta będę używał: http://www.allegro.pl/item1094744716_ov ... oclaw.html
to sygnał będzie lepszy niż na linksysie?

Jaką ewentualnie antene polecasz?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bulion pisze:Ta sama antena podłączona bezpośrednio do karty sieciowej w PC ma 3 razy mocniejszy sygnał.
Już pisałem, % nic nie znaczą, podaj w dB. Czy podłączasz antenę do właściwego gniazda?
bulion pisze:Czy jeśli jako klienta będę używał:
Czy będzie sygnał lepszy tego nie wie nikt.
bulion pisze:Jaką ewentualnie antene polecasz?
Trudno coś polecić, Pewnie masz antene znacznie niżej niz antena sąsiada nad dachem.
W normalnej sytuacji wystarczyło by coś takiego: http://www.wisp.pl/index.php?p608,interline-panel-8
Oczywiście jeżeli nie masz 20m kabla antenowego.
Osobiście wystawiłbym router z oryginalnymi antenami na strych po stronie domu sąsiada i powinno elegancko działać chyba że sąsiad ma jakieś "cudowne" anteny 30dBi itp. a nie normalną anteną dookólną 10dBi.
Nie pomagam na PW!
bulion

Czy podłączam antene do właściwego gniazda? Hm.. tam chyba nie mam zbyt wielu możliwości, bo jak mógłbym to źle podłączyć? jest jakaś różnica czy jest to miejsce z lewej albo prawej strony tego linksysa? taka antene jak pokazałeś też mam, ale niestety nie jest dużo lepsza.

A jak mogę sprawdzić moc nadajnika/odbiornika w dBi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bulion pisze:jest jakaś różnica czy jest to miejsce z lewej albo prawej strony tego linksysa?
Oczywiście że jest, jedno gniazdo jest TX/RX a drugie tylko RX. Antena musi być podłaczona do TX/RX ale które to gniazdo to nie pamiętam. Zresztą są tylko 2 możliwości.

Z poziomu routera na sygnał patrzysz w "Site Survey" czy podobnie. W karcie WiFi np. programem NetStumbler.
Nie pomagam na PW!
bulion

Okej, sprawdziłem sygnał tym programem i pokazało mi -72dBi, to chyba dużo za mało, prawda?

Wystawiłem router w oknie (20m od sąsiada, jakieś 10 m niżej niż jego antena) sygnał też jest beznadziejny, jakieś 25%/-70dBi.
Czyli można przypuszczać, że wina leży po stronie anteny dookólnej, którą sąsiad rozsyła sygnał?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bulion pisze:sprawdziłem sygnał tym programem i pokazało mi -72dBi, to chyba dużo za mało
A co z SNR?
bulion pisze:jakieś 10 m niżej niż jego antena
I to jest problem, prawdopodobnie sąsiad ma mocną antenę szczelinową żeby siać daleko a to powoduje że jesteś poza wiązką tej anteny.
Nie pomagam na PW!
bulion

Sąsiad ma słabą antenę dookólną, bo obojętnie z jakiej odleglosci sygnał jest niestety mizerny, nawet jak wystawie odbiornik na równym poziomie...

Zaskakuje mnie tylko tak słaby odbiór na tym linksysie - myślałem, że to dobry sprzęt, a zwykłą sieciówką bezprzewodową w PC odbieram znacznie lepszy sygnał.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-27, 16:15 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-06-27, 15:14 przez bulion, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ