dobry smartphone

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zergu
Początkujący użytkownik forum

dobry smartphone

Post autor: zergu »

Szukam dobrego smartphona. Ogólnie wszyscy mówią, że warto wydać na taki telefon trochę więcej kasy i nie kupować byle czego. W zasadzie ma to być multimedialna zabawka z wygodną dotykową możliwością obsługi internetu i poczty. Oglądałem różna modele, a najbardziej podobał mi HTC Desire. Jest on na systemie android o którym za dużo nie wiem, stąd moje pytanie, co polecacie, co się z czym je w smartach?
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: dobry smartphone

Post autor: hubert »

Tylko i wyłącznie HTC HD2, głównie ze względu na jego gigantyczny 4.3 calowy ekran, przy najmniej dla mnie ma to pierwszorzędne znaczenie w każdym smartfonie.
Jedyna wada to kiepska bateria.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

zergu pisze: najbardziej podobał mi HTC Desire. Jest on na systemie android
Zastanów się czy nie będziesz na tym smartfonie używał nawigacji. Jeżeli tak i jeżeli będzie to popularna Automapa, to zapomnij o androidzie na chwilę obecną.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

hubert pisze:Jedyna wada to kiepska bateria.
Czyli ile znosi?
hubert

Jo_gurt pisze: Czyli ile znosi?
Przy wyłączonym htc sense(czyli tej nakładki z zegarem na pół ekranu, podobno zwiększa to żywotność baterii) i obniżonej jasności ekranu do 30 procent i kiedy większość czasu leży w kieszeni w trybie czuwania, to trzy dni. Przy intensywniejszym użytkowaniu, czyli przeglądanie sieci, słuchanie radia, mp3, youtube itp, czyli de facto to do czego urządzenie zostało zaprojektowane, po jednym dniu trzeba doładowywać.
Ale przy takich parametrach jak jedno gigahercowy procesor, no i ten wielki wyświetlacz, to czego można było się spodziewać.
Podobno Htc ma zrobić większą bateryjkę do tego modelu ze zmodyfikowaną tylną "garbatą" klapką aby zmieścić większe fizycznie ogniwo.
zDaleKi

hubert pisze:Podobno Htc ma zrobić większą bateryjkę do tego modelu ze zmodyfikowaną tylną "garbatą" klapką aby zmieścić większe fizycznie ogniwo.
Wiesz coś więcej kiedy ma się to wydarzyć?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
darkiz

Post autor: darkiz »

Mój kolega już gdzieś kupił taką grubszą baterię z klapką tylną wybrzuszoną-ale psuje ona wygląd urządzenia. Posiadam także HTC HD2 i dokupiłem do niego zapasową baterię. Teraz nie mam problemów z brakiem energii.
hubert

Na allegro pojawiła się bateria o pojemności 2400mAh za 110zł do której jest właśnie dodawana wygięta tylna klapka, jest to chyba jakaś niemarkowa produkcja, ale kusi mnie żeby sobie ją zapodać.
O tym zwiększonym akumulatorku Htc dowiedziałem się z forum xda-developers, nie mam pojęcia kiedy by ewentualnie miało się to pojawić na rynku.
zergu

Post autor: zergu »

Nawigacja już jest w samochodzie więc obecnie raczej nie, chyba że akurat będzie taka potrzeba. Mówisz że problem może być na chwilę obecną z automapą, ale rozumiem, że tylko z nią?
HD2 ma faktycznie duży wyświetlacz, ale Desire nie wiele mniejszy, bo 3,7 cała, także i tak całkiem spory. Podobno ma on mieć niedługo upgrade systemu, także wydaje się bardziej przyszłościowy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

zergu pisze:ale rozumiem, że tylko z nią?
Automapa póki co nie wydała wersji na androida.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zDaleKi

krystianb pisze:Automapa póki co nie wydała wersji na androida.
I nie wiadomo kiedy wyda i czy wyda.
Chyba, że coś się zmieniło ostatnio.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
pasza_sadyka

Post autor: pasza_sadyka »

I trzymają to w tajemnicy - podejrzewam że jeśli wydadzą coś na chwilę obecną będzie to w pierwszej kolejności iPhone, może w dalszej android. W każdym bądź razie support milczy jak zaklęty. Na androidzie nie działają też programy pod Windows Mobile ale w chwili obecnej jeśli przebolejesz brak automapy to jest to jak najbardziej przyszłościowa platforma. Gdybym miał coś polecić to HTC Desire.
usagi

Post autor: usagi »

hubert, mam do ciebie kilka pytań dotyczących HTC HD 2. Mianowicie waham się pomiędzy OMNIA 2 a HTC HD 2. Nie wiem co wybrać. Oto moje pytania:
1. Jak działa multitouch z WinMo, który go fabrycznie nie obsługuje?
2. Dużo korzystam z neta w komórce, lubię oglądać You tube. Jak się ma wówczas bateria? Czy może ten telefon zagwarantować mi ten jeden dzień, a nie np.: 2 godziny?
3. Czy na HTC HD 2 można słuchać radia internetowego?
4. Czy jego rozmiar to faktycznie taki problem, jak mówią?
5. Jak z przeglądarką? Czy przy przesuwaniu stron w dół pojawiają się te denerwujące kwadraciki?
6. Czy jest to telefon nadający się do grania w oldschoolowe gry?
7. Czy aparat tego HTC jest naprawdę taki tragiczny?
Usagi
ursus
Stały użytkownik forum

Post autor: ursus »

Po prawie 3 latach korzystania z WM w omni przesiadłem się na androida. Od 4 miesięcy korzystam z motoroli milestone, oba urządzenia głownie służą do radio internetowe, przeglądanie www, udostępnianie netu WM przoduje działającym flashem, ale już nie długo to się zmieni. A po za tym android góruje pod każdym względem. Co do konkretnego modelu to się nie wypowiem, bo nie mam doswiadczenia z innymi na androidzie jak milestone, ale motorola powala.
android>>>>>wm

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-30, 22:20 ]
Podzielenie słowotoku na jakieś w miarę logiczne i sensowne zdania. Lecz nie wiem czy dobrze oddałem intencje autora, ponieważ jak się pisze bez podziału na zdania to ciężko cokolwiek zrozumieć, a ja szklanej kuli nie posiadam.
Ostatnio zmieniony 2010-06-30, 21:18 przez ursus, łącznie zmieniany 1 raz.
hubert

usagi pisze:hubert, mam do ciebie kilka pytań dotyczących HTC HD 2. Mianowicie waham się pomiędzy OMNIA 2 a HTC HD 2. Nie wiem co wybrać. Oto moje pytania:
1. Jak działa multitouch z WinMo, który go fabrycznie nie obsługuje?
Powiększanie zdjęć dwoma palcami przez ich rozsunięcie działa, w taki sam sposób powiększa się strony internetowe, także chyba działa.
usagi pisze:2. Dużo korzystam z neta w komórce, lubię oglądać You tube. Jak się ma wówczas bateria? Czy może ten telefon zagwarantować mi ten jeden dzień, a nie np.: 2 godziny?
Ciężko powiedzieć, zależy jak intensywnie będziesz w tym trybie go używał, ale dzień powinien trzymać.
usagi pisze:3. Czy na HTC HD 2 można słuchać radia internetowego?
Nie korzystam, nie sprawdzałem, ale to chyba kwestia odpowiedniego programu.
usagi pisze:4. Czy jego rozmiar to faktycznie taki problem, jak mówią?
Z początku ciężko się przyzwyczaić , ale po jakimś czasie używa się go bez problemu.
Przede wszystkim bardzo mi przypadła pełna klawiatura querty, przy tej przekątnej ekranu pisanie na niej esemesów to bajka.
usagi pisze:5. Jak z przeglądarką? Czy przy przesuwaniu stron w dół pojawiają się te denerwujące kwadraciki?
Tak, pojawiają się, ale mi to zupełnie nie przeszkadza, chwile po przewinięciu strony znikają.
usagi pisze:6. Czy jest to telefon nadający się do grania w oldschoolowe gry?
Nie gram i się tym nie interesowałem.
usagi pisze:7. Czy aparat tego HTC jest naprawdę taki tragiczny?
Na mój gust robi dobre zdjęcia, a w szczególności dobrze wychodzą w słabych warunkach oświetleniowych, ma świetną lampę błyskową.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

usagi pisze:3. Czy na HTC HD 2 można słuchać radia internetowego?
Jak na każdym WM kwestia softu. O dziwo da się słuchać tych rozgłośni które korzystają z WMP osadzonego na stronie :szok: Na jakim innym sprzęcie da się to zrobić (wiem ze takich samobójczych rozgłośni jest mało, ale jedną taką mam)
hubert pisze:Tak, pojawiają się, ale mi to zupełnie nie przeszkadza, chwile po przewinięciu strony znikają.
Która wersja opery tam jest? 9.x? Bo w 10 się bardzo postarali i w nowszych wersjach 10 nie ma tego problemu, na prawie 2 razy wolniejszym sprzęcie z vga nie udało mi się jeszcze kwadracików zobaczyć.
hubert

krystianb pisze:Która wersja opery tam jest? 9.x?
9.7
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Warto zainstalować 10.x nawet mimo tego że 9 zostanie (mowa o fabrycznym sofcie) Aha opera na WM ma funkcję blokowania adresów url, wystarczy dobry plik urlfilter.ini zapisać go sobie w pda, potem w operze wpisać opera:config poszukać odpowiedniego pola (nazwa taka sama) i podać ścieżkę. Reklamy i analiza adsense :papa:
Awatar użytkownika
Borg

Post autor: Borg »

Nie wiem czy temat aktualny ale po 1,5 roku użykowania HTC HD1 miałem dylemat czy HD2 czy coś innego. Po kilku testach i wizytach w salonie wybrałem HTC Desire i powiem nigdy więcej Windowsa Mobile 6.1 czy 6.5. Przy praktycznie zbliżonych podzespołach HD2 jest wolniejszym w działaniu do tego fabryczny soft posiada błędy. Oczywiście po zabawie z wgrywaniem nieoficjalnych softów można go zmusić do szybkiej pracy. Do tego standardowa przeglądarka nie obsługuje flash'a. Obecnie na rynku pojawiła się jeszcze mocniejsza maszyna niż Desire a do tego tańsza i posiadająca 4,3 cala ekran aomled Samsung Galaxy S. Warto się nad nim zastanowić jeżeli ktoś będzie chciał grać - ma na rynku najszybszy procesor a do tego niezłą baterie. Co do AutoMapy to zawsze można kupić tanią marketową nawigacje i zainstalować na niej AM.

Ps. Co raz mniej softu będzie się pojawiać na WM 6.5 - najnowszej Opery Mini na razie nie ma i nie wiadomo czy będzie coś oprócz obecnej bety z poważnymi błędami. Skyfire też jest wygaszana, Skype już nie będzie nowych wersji. Nadchodzi WP7 i Microsoft bardzo zaczął zabiegać o programistów - nowy Windows nie będzie zgodny wstecznie.
HD2 oficjalnie nie dostanie WP7 więc pozostaną spece z XDA forum.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Borg pisze:Do tego standardowa przeglądarka nie obsługuje flash'a.
Tam chyba jak zwykle jest opera mobile, niestety w marnej wersji 9.7. Ja na swoim htc oprocz fabrycznej 9.5 zainstalowałem 10 (wreszcie nie beta) A co do samego flasha to windows fabrycznie nigdy go nie obsługuje. Wystarcza plugin flash lite. Ale flash to tylko gadżet.
Borg pisze:Co raz mniej softu będzie się pojawiać na WM 6.5 - najnowszej Opery Mini na razie nie ma i nie wiadomo czy będzie
W trybie natywnym jest 5.0 chyba nie beta. Ale jakoś na WM lepsza jest mobile.

Ale i tak chyba masz racje, nie ma sensu brać w tej chwili sprzętu z WM, jak się nic nie zmieni to WM7 będzie kompletną klapą, obostrzenia w sofcie będą tak wielkie że nikt nic nie napisze na ten system.
Awatar użytkownika
Borg

Ee na Iphone'a piszą to i na WP 7 tym bardziej że mówi się o cichym podkupywaniu przez MS programistów którzy tworzyli hity na jabłko.

Co do klapy to nie byłbym taki pewien z pewnością duża liczba posiadaczy Xbox360 będzie chciała mieć urządzenie z tym systemem bo będzie Live, gry, avatary i inne kizie mizie :). U nas może Xbox Live nie jest tak popularny bo dopiero w listopadzie ma oficjalnie ruszyć ale na zachodzie jest dużo ludzi dla których Xbox Live to życie :) . Jeżeli MS sensownie zaimplementował obsługę Live (a zakładam że własną usługę trudno popsuć) to będzie mógł wykroić ładny kawałek tortu z 14 milionów użytkowników Xbox Live.

ps. tutaj test działania fabrycznych przeglądarek na HD2, Iphonie 3GS i Desire - warto zauważyć że Desire musiał więcej ładować elementów na stronach (reklamy, video) a i tak chyba mu nieźle poszło :hyhy: . Ciekawe jak Samsung Galaxy S by wypadł.

http://www.youtube.com/watch?v=3Buh_dkzpYc

Jestem ciekawy jak po wejściu Froyo będzie pracował Desire - mówi się o przyspieszeniu pracy systemu kilka razy. Jeżeli Galaxy S na obecnym systemie jest szybszy od Desire to ciekawe co będzie jak również dostanie nowego Androida 2.2 - normalnie aż strach się bać :hurra: .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Borg pisze: tym bardziej że mówi się o cichym podkupywaniu przez MS programistów którzy tworzyli hity na jabłko.
Podkupywanie to jedno, a np ja czytałem że nie wyjdzie chociażby skype na wm7. Śmieciowe aplikacje to nie wszystko...
Awatar użytkownika
Borg

Skype nie wyjdzie ale jak pisałem wcześniej - użytkownicy Xbox'ów wejdą w to miejsce, zresztą ze Skype jest coś dziwnego na Androidzie też nie ma na razie stabilnej wersji. Wyszła jakaś ale podobno jest dedykowana pod jakiegoś amerykańskiego dostawcy - więc coś zaczynają kombinować ze Skype - selekcję na który system będzie a na który nie. W sumie to da pole do rozwoju takim aplikacjom jak Fring Babble czy OpenWengo .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Chyba jest WM umarł na dobre. A przynajmniej stoi na szubienicy a katem jest M$.
Definitywny koniec wielozadaniowości w systemie który ja wprowadził :rotfl2:
http://pdaclub.pl/index.php?option=com_ ... Itemid=103
Grasz sobie w najlepsze, ups przyszedł sms/ktoś zadzwonił. Trzeba zaczynać grę od początku :rotfl:

Nie mówiąc już o słuchaniu muzyki przy przeglądaniu netu czy graniu w pasjansa...
Awatar użytkownika
Borg

No dobrze a jak to rozumieć co piszą w tym link co podałeś
Oczywiście Microsoft dopuszcza do działania w tle systemowe aplikacje jak np. telefon.
Ja to rozumiem tak że grasz a sms przychodzi i nic się nie wyłącza bo jest to aplikacja systemowa. Tak samo jeżeli używasz systemowej przeglądarki i odtwarzacza mp3 to obie aplikacje działają razem. Nie wiem czy tak nie jest / było w iPhonie i Samsungach z Bada OS .
temp333

Post autor: temp333 »

Jak chcesz dzisiaj kupić smartfona bez klawiatury, to Galaxy S albo Desire. Generalnie lepszy jest Galaxy S, bo ma szybszy procesor i ma dwa razy szybszy akcelerator grafiki, co daje duże pole do popisu w grach, które się pojawią za jakiś czas. Co ciekawe akcelerator ten generuje więcej mln wielokątów na sekundę od Playstation2! Brak mu tylko diody LED :/ No i i tutaj jest właśnie przewaga Desire nad tzm sprzętem.

HD2 nie jest wart wydawania kasy, bo WM 6.5 już umarł - nic się już tam nie dzieje, nie powstają programy, nie ma pełnego Flasha na stronach, system jest sporo wolniejszy od Androida. Poza tym chory pomysł połączenia ekranu pojemnościowego do obsługi WM 6.5. Jakość zdjęć fatalna w porównaniu do dzisiejszych smartfonów, do tego nie nagrywa w HD, co potrafi np. Galaxy S. Nie jest to zły sprzęt, ale to już nie ta epoka. Szansą jest WM 7, ale startuje od zera bez żadnych programów w czasach, gdy rynek został podzielony przez iphone'a i Anroida, który rozwija się w zastraszająco szybkim tempie. Już nawet forum XDA będące ostoją WM porzuciło WM na rzecz Androida.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Borg pisze:Ja to rozumiem tak że grasz a sms przychodzi i nic się nie wyłącza bo jest to aplikacja systemowa.
Ja to rozumiem tak, że aplikacja telefon działa w tle, ale jak ktoś dzwoni to musi wyjść na wierzch, a wtedy w tle musiała by działać gra, która w tle działać z założenia nie może więc zostaje zamknięta. Oczywiście może trochę przesadzam i aż tak źle nie będzie.
Borg pisze:Tak samo jeżeli używasz systemowej przeglądarki i odtwarzacza mp3 to obie aplikacje działają razem.
Tego stwierdzenia to już całkiem nie rozumiem. Chyba że dziadowski WMP będzie miał jako "systemowy" możliwość pracy w tle. Ja używam innych odtwarzaczy. Nie mówiąc już o przeglądarce która znając M$ przymusowo, żeby była wygodna musi być inna.
Borg pisze:Nie wiem czy tak nie jest / było w iPhonie
W iklocku przed ios4 programy zminimalizowane były zamrażane. z tego co czytałem i na wersji 4 dalej dzieje się tak samo z powodu ograniczeń w samych programach
W wm7 z tego co piszą:

Kod: Zaznacz cały

Ta notka chyba jasno sugeruje, że system przy wyjściu z aplikacji będzie definitywnie zabijał ją.
Czyli jeszcze gorzej. A jak nawet nie to i tak nici choćby z komunikatorów czy narzędzi biznesowych na bieżąco aktualizujących dane. Aha wielozadaniowość mam w starym SE k610i gdzie gadugadu w javie uruchomione w tle potrafi odebrać wiadomość.

MS ze swojego systemu, który kiedyś był jednym z najbardziej profesjonalnych obok bb dla biznesu zrobić centrum rozrywki dla rozwydrzonych dzieciaków, tylko że ci mają już swojego iphona... Czy xbox live wystarczy? Za jakiś czas się przekonamy.

Ja stawiam mojego Touch pro na piedestale, bo jak się zepsuje to będzie duży problem.
bolka

Post autor: bolka »

Witajcie!

Niedawno temu EISA wybrał najlepsze gadżety 2010-2011.
Jeśli macie ochotę, to przeczytajcie sobie artykuł:
http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... zcami.html

pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bolka pisze:wybrał najlepsze gadżety 2010-2011.
Taa wybrali tych co najlepiej zapłacili. Znaczy się specjalnie tak skonstruowali kryteria tak żeby wygrał ten a nie inny, najlepszy przykład: "Europejski telefon społecznościowy" :rotfl2: A gdzie telefon biznesowy?
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

A jaki jest Waszym zdaniem najlepszy system w takich fonach?- i dlaczego?
Właśnie coś zamierzam kupić z dużym ekranem do orange free na kartę,chcę też Wi-Fi aby w domu korzystać czasem z rutera CDMA .Sam nie wiem jaką ''firmę'' wybrać i system? - z dużych fonów to miałem tylko Nokię N95 .
Fajne są samsungi-ale nie mają radia,które jest dla mnie ważne ;) przydał by się aparat z lampą błyskową , Wi-Fi i to by było wszystko czego potrzebuję .
Na razie zastanawiam się nad HTC, Samsung,Nokia,SE :niepewny: W tej kolejności-tylko ciągle nie wiem jaki model?
ODPOWIEDZ