[problem] Czym się różnią te dwie anteny kierunkowe???
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
[problem] Czym się różnią te dwie anteny kierunkowe???
Witam zamierzam dokupić do mojego modemu Adu635WA antenę zewnętrzną tylko nie wiem którą wybrać. Znalazłem 2 antenki, jedną na stronie Dipola a drugą na allegro(producent też Dipol). Sęk w tym że wyglądają podobnie ale różnią się ceną. Ta na stronie Dipola kosztuje 62,31 zł a na allegro 86 zł. Czemu taka różnica w cenie? Mieszkam 5km od stacji bts, teren w miarę równy, jedyną przeszkodą jest Wisła ale to chyba nie będzie miało większego wpływu na osiągi netu. Zamierzam zamontować antenę na kominie, budynek mam dość wysoki ok 11m. Czy ta antena w znacznym stopniu poprawi to prędkość netu??? Teraz predkość oscyluje w granicach 1,5 mega.
http://www.allegro.pl/item1081870507_an ... _500a.html
http://www.dipol.com.pl/antena_komunika ... _A7011.htm
http://www.allegro.pl/item1081870507_an ... _500a.html
http://www.dipol.com.pl/antena_komunika ... _A7011.htm
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Czym się różnią te dwie anteny kierunkowe???
W zestawie jest konektor (antena z allegro),pelek23 pisze: Czemu taka różnica w cenie?
A jakie masz transfery w nocy ?,pelek23 pisze:Czy ta antena w znacznym stopniu poprawi to prędkość netu???
I tak jest nieźle, jak bez antenypelek23 pisze:Teraz predkość oscyluje w granicach 1,5 mega

Podaj miejscowość, gdzie korzystasz z CDMA, to zobaczę jakie masz rozmieszczenie stacji bazowych w okolicy.
-
Re: [problem] Czym się różnią te dwie anteny kierunkowe???
Z netu korzystam zazwyczaj w godzinach wieczornych od 18 do ok 22 godz, nigdy nie sprawdzałem jak chodzi net w nocy, ale w tych godzinach prędkość nigdy nie spadła poniżej 1 mega. Ostatnio przeglądałem forum i czytałem opinie jednego użytkownika adu635, który zamontował antenę zewnętrzną. Podobno osiągnął prędkość 2,7 mega a do bts-u miał ok 11 km, a antenę na wysokości 3,5 metra, czyli u mnie też nie powinno być tak źle? Czym wyżej umieszczę antenę tym lepiej? Antena na 11metrach to nie przesada? Ten konektor jest niezbędny do mojego modemu? Mieszkam w miejscowości Nowe Kraski, pow. garwolin, woj. mazowieckie
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Więc możliwe, że stacja bazowa, z której korzystasz nie jest mocno obciążona, i antena w takim przypadku może w jakimś stopniu pomóc - ale nic nie jest pewne,pelek23 pisze: ale w tych godzinach prędkość nigdy nie spadła poniżej 1 mega
Przy nie obciążonej stacji bazowej jest to jak najbardziej możliwe. Oczywiście moc sygnału też jest bardzo ważna. Jeżeli spełniał te warunki to mógł osiągać takie transfery,pelek23 pisze:Podobno osiągnął prędkość 2,7 mega a do bts-u miał ok 11 km
Wszystko zależy w głównej mierze od obciążenia stacji bazowej. Kupisz antenę to się dowiesz jak to będzie działać - ja nie wróżka,pelek23 pisze:czyli u mnie też nie powinno być tak źle?
Zazwyczaj lepiej, ale nie jest to reguła. To zależy też czy twój dom jest niżej, czy wyżej jak położenie stacji bazowej,pelek23 pisze:Czym wyżej umieszczę antenę tym lepiej?
Dość wysoko. Ale to dobrze w sumie,pelek23 pisze:Antena na 11metrach to nie przesada?
Tak. A jak chcesz podłączyć antenę do modemu ?,pelek23 pisze:Ten konektor jest niezbędny do mojego modemu?
Zgadza się. Do najbliższej stacji bazowej masz ~5 km, znajduje się ona w Ryczowole.pelek23 pisze:Mieszkam w miejscowości Nowe Kraski, pow. garwolin, woj. mazowieckie
-
Dzięki za pomoc. Zamówię sobie dziś tą antenkę, po zamontowaniu i przetestowaniu podzielę się wrażeniami 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
pelek23, na forum w jednym wątku stosujemy zasadę dawania tylko po jednym punkcie dla jednego usera dlatego zdejmuję drugi punkt ,,POMÓGŁ,, .
-
- Początkujący użytkownik forum
Podłącze się.... Mam ten sam modem w Orange... Bez antenki łapie mi czasem CDMA.... Miejscowość: Nieszawa 87-730 (link do mapy BTS )LINK )
Pytanie czy antena którą podaliście wyżej ustabilizuje połączenie CDMA?? Czy jęśli będę miał dobry zasięg to będę też miał dobre transfery? Da się sprawdzić lub dowiedzieć który BTs jest bardziej obciążony ??
Pytanie czy antena którą podaliście wyżej ustabilizuje połączenie CDMA?? Czy jęśli będę miał dobry zasięg to będę też miał dobre transfery? Da się sprawdzić lub dowiedzieć który BTs jest bardziej obciążony ??
Jeśli możesz pomóż... Może ktoś pomoże i Tobie...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Mówisz, że bez antenki czasami Ci łapie CDMA, więc ta stacja bazowa w Starym Zbrachliniu jest jeszcze raczej nie odpalona. Tylko, że wg. mapki poglądowej wydaje się jakby jednak był stamtąd zasięg. Druga stacja bazowa znajduje się w Lipnie ok. ~20 km, i jest ona już na pewno uruchomiona,macpoland pisze:Podłącze się.... Mam ten sam modem w Orange... Bez antenki łapie mi czasem CDMA
Powinna pomóc,macpoland pisze:Pytanie czy antena którą podaliście wyżej ustabilizuje połączenie CDMA??
Zazwyczaj jedno z drugim idzie w parze,macpoland pisze:Czy jęśli będę miał dobry zasięg to będę też miał dobre transfery?
No tak do końca to nie da rady tego sprawdzić. Ale tak poglądowo to kierujesz antenkę w stronę każdej stacji bazowej, i patrzysz, z której masz najlepsze transfery.macpoland pisze:Da się sprawdzić lub dowiedzieć który BTs jest bardziej obciążony ??
-
Dlaczego sadzisz że ta w starym Zbrachlinie jest jeszcze nie odpalona? jak to sprawdzić przed kupnem anteny? Czy z Lipna złapie mi zasięg? skoro to 20km i prawie przez całą długość lasy... Wolałbym właśnie wiedzieć czy z tej ze starego Zbrachlina pociągnę CDMA...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja właśnie tego nie wiem. Trudno to określić - dziwna sytuacja. Jak by była odpalona, to raczej byś łapał bez problemów sygnał z tej stacji bazowej. Jak masz mozliwość to podjedź pod nią, i zobacz czy jest mocny sygnał, rozwiejesz wtedy swoje wątpliwości.macpoland pisze:Dlaczego sadzisz że ta w starym Zbrachlinie jest jeszcze nie odpalona
-
No myślę że jest bo jak wyjdę na zewnątrz to jest zasięg i są transfery... W domu też, tylko chodzi o to że mam niby 2 kreski a jak połączę to spada do 0... Po kupnie anteny ukierunkować ją tak na oko czy jest jakiś sposób żeby wymierzyć dokładnie kierunek? W jakim programie mogę zmierzyć dokładnie silę sygnału, bo get info mi nie pyka na AnyData (gps/edge)? I pytanie czy antena kierunkowa do częst. CDMA najmocniejsza to ta na wzór atk 10 czy są mocniejsze na tą częstotliwość (np. tuba lub atk20 bo się nie spotkałem jeszcze z owymi na 450)
[ Dodano: 2010-06-26, 14:56 ]
Mam pytanie do znawców kolejne.... Zobaczie na mapie moje położenie (nieszawa 87-730). Teraz tak. W Ciechocinku mam UMTS (10-11km) a w starym Zbrachilnie CDMA (6-7km)... Nie wiem jaką mam kupić antene
Czy na CDMA czy na UMTS
Pomóżcie
[ Dodano: 2010-06-26, 14:56 ]
Mam pytanie do znawców kolejne.... Zobaczie na mapie moje położenie (nieszawa 87-730). Teraz tak. W Ciechocinku mam UMTS (10-11km) a w starym Zbrachilnie CDMA (6-7km)... Nie wiem jaką mam kupić antene

- wojteks
- *** Administrator ***
Niestety jeżeli chcesz kupowac to musisz kupić 2 różne anteny.macpoland pisze:Nie wiem jaką mam kupić antene
Nie pomagam na PW!
-
Ale pytam czy da rade ściągnąć UMTS z 10 km.... bo podobno stacje nadawcze UMTS mają słabe zasięgi... Jak jest z siłą nadawczą stacji CDMA ? I jakie anteny są najmocniejsze dla UMTS ? panelowa czy atk16 (tuba) ??
- wojteks
- *** Administrator ***
To zależy jak daleko kończy się zasięg bez anteny (np. sprawdzany telefonem z 3G i poprzez wideorozmowę). Z jednych Node B się da z innych nie, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć.macpoland pisze:czy da rade ściągnąć UMTS z 10 km
Nie wiem o co Ci chodzi ale zasięg powinien być 10-15km a nawet dalej w zależności od ukształtowania terenu.macpoland pisze:Jak jest z siłą nadawczą stacji CDMA ?
Zdecydowanie lepsze są panelowe np.macpoland pisze:I jakie anteny są najmocniejsze dla UMTS ? panelowa czy atk16 (tuba) ?
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wg. moich pomiarów, do najbliższego node B Orange masz ok. ~8 km, znajduje się on w Ciechocinku, przy ul. Wojska Polskiego 5. Jak masz telefon z 3G to sprawdź czy łapiesz w Nieszawie sygnał UMTS sieci Orange, jeżeli samo nie wskoczy możesz spróbować jeszcze wymusić. Jak byś już złapał to łączysz się z internetem i sprawdzasz czy działa jak należy. Oczywiście te testy musisz wykonać na zewnątrz budynku.macpoland pisze:Mam pytanie do znawców kolejne.... Zobaczie na mapie moje położenie (nieszawa 87-730). Teraz tak. W Ciechocinku mam UMTS (10-11km) a w starym Zbrachilnie CDMA (6-7km)... Nie wiem jaką mam kupić anteneCzy na CDMA czy na UMTS
Pomóżcie
PS. Wykonywanie wideorozmowy jest dobrym rozwiązaniem, tylko mało kto posiada telefon z możliwością realizowania takich połączeń. Osoba, do której dzwonimy też chyba musi mieć taką możliwość. Więc jak dla mnie ten sposób na dzień dzisiejszy nie jest zbyt realny do wykonania.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No nie do końca. Chyba można do testów wydać 1.22zł za minutę. Chodzi mi TVN24 video właśnie działający na zasadzie wideorozmowy. Koszt, jak wspomniałem wyżej, to 1.22zł brutto. Dzwonimy z wideo pod numer *7124 i pokazuje się menu. Wybieramy co nas interesuje i leci sobie obraz. Wg mnie do testów w sam raz.sp6huk pisze:Wykonywanie wideorozmowy jest dobrym rozwiązaniem, tylko mało kto posiada telefon z możliwością realizowania takich połączeń. Osoba, do której dzwonimy też chyba musi mieć taką możliwość. Więc jak dla mnie ten sposób na dzień dzisiejszy nie jest zbyt realny do wykonania.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A no chyba, że coś takiegoja.michal pisze:Wg mnie do testów w sam raz.

-
Byłem przed domem z laptopem i nawet przy wymuszeniu nie chciał wejść UMTS. Czy to oznacz że nie da nic nawet antena panelowa? czy mam jeszcze podjechać 2-3 km i tam sprawdzić zasięg czy to juz nie bedzie miało znaczenia ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Może powiedz co robiło za modem (model), i w jaki sposób wymuszałeś UMTSmacpoland pisze:Byłem przed domem z laptopem i nawet przy wymuszeniu nie chciał wejść UMTS. Czy to oznacz że nie da nic nawet antena panelowa? czy mam jeszcze podjechać 2-3 km i tam sprawdzić zasięg czy to juz nie bedzie miało znaczenia ?

[ Dodano: 2010-06-27, 14:09 ]
ja.michal nie mogę wykonać tej "wideorozmowy" dzwoniąc pod *7124. Na drugi telefon, który obsługuje wideorozmowy mogę dodzwonić się normalnie

-
Używam standardowego Easy Wireles Net. Modem AnyData 635Wa bodajże. Typ połączenia : preferowane 3G. Nie łapało na zewnątrz
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem. A nie masz telefonu z 3G ?macpoland pisze:Używam standardowego Easy Wireles Net. Modem AnyData 635Wa bodajże. Typ połączenia : preferowane 3G. Nie łapało na zewnątrz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dziwne. Ja właśnie się połączyłem. A jakiej sieci masz? A przy wybieraniu dajesz połącz wideo czy tylko dajesz dzwoń? W sumie ja mam Playa i na Playu to działa. Nie sprawdzałem nigdy na innej sieci.
-
Nie mam fona z 3G na pewno bo mam starego zasłużonego klamota :p Nie da się wyjść z lapkiem i sprawdzić ? nawet podjechać rowerem mogę parę km i sprawdzić na lapku
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Era,ja.michal pisze:A jakiej sieci masz?
No to nicja.michal pisze:Nie mam fona z 3G

No da radę. Tylko sposób z telefonem jest lepszy, przynajmniej dla mnie.ja.michal pisze:Nie da się wyjść z lapkiem i sprawdzić ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To może to jest powód. Ja jak miałem Erę to swego czasu nie mogłem się z wideo dodzwonić do kumpla z Playem.sp6huk pisze:Era,
macpoland pisze:Nie da się wyjść z lapkiem i sprawdzić ?
Jednak na komputerze bardziej będzie odzwierciedlona faktyczna prędkość, na którą możemy liczyć. Telefon nam, tylko pokaże czy jest 3G i czy się da połączyć.sp6huk pisze:Tylko sposób z telefonem jest lepszy, przynajmniej dla mnie.
-
ok to jak sprawdzic z lapkiem ? podjezdzac i zobaczyc gdzie złapie ??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
P.S.
Znów przemo z cytowaniem szaleje i nie moja wypowiedź jest jak moja.![:]](./images/smilies/splash.gif)
Znów przemo z cytowaniem szaleje i nie moja wypowiedź jest jak moja.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Era <--> Era działa bez problemów, innej sieci nie mam możliwości przetestować,ja.michal pisze:To może to jest powód. Ja jak miałem Erę to swego czasu nie mogłem się z wideo dodzwonić do kumpla z Playem
Telefon też można do komputera podłączyć.ja.michal pisze:Jednak na komputerze bardziej będzie odzwierciedlona faktyczna prędkość, na którą możemy liczyć. Telefon nam, tylko pokaże czy jest 3G i czy się da połączyć
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No ja tylko ewentualnie Play<->Play rozmawiam (rzadko).sp6huk pisze:Era <--> Era działa bez problemów, innej sieci nie mam możliwości przetestować,
Po co kombinować jak ma się modem?sp6huk pisze:Telefon też można do komputera podłączyć.

Dobra, ale tutaj kolega macpoland walczy o szybsze połączenie ze światem a my o wideorozmowach i komórkach robiących za modem.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Muszę Ci powiedzieć, że na telefonie daną technologię wymusza się lepiej niż na modemie. Przynajmniej jest tak w moim przypadku. E176 w tym samym miejscu szuka, szuka i szuka sieci, a C702 po wymuszeniu od razu się do niej logujeja.michal pisze:Po co kombinować jak ma się modem?