zrywanie połączenia / słaby sygnał

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

NOTTI80
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: zrywanie połączenia / słaby sygnał

Post autor: NOTTI80 »

sp6huk pisze:Jeżeli nie korzystasz z internetu na raz, na dwóch komputerach to by zadziałało, ale to jest lamerskie rozwiązanie - nie polecam.
Dlaczego nie polecasz? Dlaczego lamerskie rozwiązanie?
Rozwiążanie lamerskie jak powiadasz, ale zda egzamin jakoś? ale tylko bedę miał neta w danym momecie na jednym komputerze.
sp6huk pisze:...dwie opcje. Jak masz w BB więcej jak 1 port lan, to pociągnij sobie skrętkę do dwóch kompów. Lub do tej skrętki, którą masz już pociągniętą, podłącz switcha - najtańszy kosztuje ok. ~25 zł, wtedy będziesz mógł nawet na 2 komputerach na raz korzystać z internetu.
Które rozwiążanie lepsze?
Ostatnio zmieniony 2010-06-27, 18:09 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

NOTTI80 pisze:Które rozwiążanie lepsze?
Jedno i drugie jest dobre. To już od Ciebie zależy, które wybierzesz. Pierwsze można powiedzieć, że będzie łatwiejsze, bo wystarczy tylko podpiąć drugi kabel do portu LAN w BB, i pociągnąć do drugiego komputera.
NOTTI80

Nie rozumiem troszkę przyznam, jednej rzeczy; rozdzielacz modulowany rj45 terotycznie rozdziela sygnał na dwa komputery, switch rozdziela sygnał w zależności od ilości wyjść rj45. Jaka jest różnica ze przez rozdzielacz sie nie da dać sygnału na dwa komputery a przez switch się da?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

NOTTI80 pisze:rozdzielacz modulowany rj45 terotycznie rozdziela sygnał na dwa komputery,
Co to jest za dziwo? Bo jeżeli to zwykła złączka to stosuje sie takie w telefonach ISDN i poza wtyczką/gniazdem nie mają nic wspólnego z siecia komputerową.
NOTTI80 pisze:switch rozdziela sygnał w zależności od ilości wyjść rj45
To urządzenie aktywne, kolejne gniazda nie sa połączone bezpośrednio a poprzez elektronikę switcha która zarządza ruchem w jego obrębie i pakiety o odpowiednich MAC adresach sa kierowane do odpowiednich portów switcha.
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

wojteks pisze:Co to jest za dziwo? Bo jeżeli to zwykła złączka to stosuje sie takie w telefonach ISDN i poza wtyczką/gniazdem nie mają nic wspólnego z siecia komputerową.
Nie wiem podaje dla przykładu: Allegro; ROZDZIELACZ LAN/ISDN 1GN/2GN (8p8c) - RJ45 - FVAT! (numer 1070182680)
wojteks pisze:To urządzenie aktywne, kolejne gniazda nie sa połączone bezpośrednio a poprzez elektronikę switcha która zarządza ruchem w jego obrębie i pakiety o odpowiednich MAC adresach sa kierowane do odpowiednich portów switcha.
Hmmm...
jak ruter ma ip 192.168.1.1 na kompa DHCP przydziela np. końcówkę .2 switch nie przydziela IP zgadza sie? to jak podpinając pod switch uzyskam dwa różne ip z koncówka 3. i 4 na dwóch kompach?
bo tak koncówke .1 ma router przydzieli np. switch końcówkę .2 a komputery 3. .4? czy coś namieszałem, bo tego tez nie rozumiem?

najtańszy switch, sprawdzony sprzęt o którym mowa, godny polecenia to jaki?

[ Dodano: 2010-06-27, 21:35 ]
i jeszcze jedno pytanie, którego nie poruszałem: jak mam impretować odczyty ping do bazy np: ping 10.0.xx.1 - t a jak ping 10.0.xx.1 -t -l 65500 albo 32750
dla przykładu:
------------------------
bajtów=32 czas=3ms
bajtów=32 czas=6ms
bajtów=32 czas=4ms
bajtów=32 czas=4ms
------------------------
upłynął limit czasu żądania
bajtów=65500 czas=359ms
bajtów=65500 czas=238ms
bajtów=65500 czas=297ms
------------------------
upłynął limit czasu żądania
bajtów=32750 czas=132ms
bajtów=32750 czas=197ms
bajtów=32750 czas=147ms
-----------------------

czy te statystyki są w jakimś stopniu niepokojące? jakie powinny być prawidłowe odczyty?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:switch nie przydziela IP zgadza sie?
Tak, prosty switch nie przydziela IP. IP przydziela router (serwer DHCP) a komunikacja wygląda tak, że switch ze swoich np 4 gniazd przełącza sygnał do jednego gniazda które jest podłączone do routera.
NOTTI80 pisze:najtańszy switch,
Obojętne jaki, Tp-Link, D-Link to wszystko to samo, różnią się tylko obudową.
czy te statystyki są w jakimś stopniu niepokojące? jakie powinny być prawidłowe odczyty?
Są prawidłowe i myślę że wiele lepsze już nie mogą być.
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

wojteks pisze: Tak, prosty switch nie przydziela IP. IP przydziela router (serwer DHCP) a komunikacja wygląda tak, że switch ze swoich np 4 gniazd przełącza sygnał do jednego gniazda które jest podłączone do routera.
To jak ma podpiać dwa komputery, tak aby pracowały jednocześnie? bo nie rozumiem czegoś, nie zostaną przyznane dwa rózne numery IP inny dla komp1 i inny dla komp2?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:To jak ma podpiać dwa komputery, tak aby pracowały jednocześnie?
Normalnie do switcha, switch jest połączony kablem do routera i to router przydziela IP do komputerów, switch to jakby taki aktywny rozgałęźnik. Zresztą pewnie w BB są 4 gniazda opisane jako LAN i to jest również switch tylko zamknięty w jednej obudowie z routerem.
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

yaga czy panel? co wybrać na 500m do bazy 2,4GHz?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

NOTTI80 pisze:co wybrać na 500m do bazy 2,4GHz?
Zdecydowanie panel.
NOTTI80

Jaco pisze:Zdecydowanie panel.
OK zmieniam Yagi na Panel? Mysle o jakieś dobrej Tetra.

[ Dodano: 2010-06-28, 21:27 ]
A jak to jest?, bo mi operator powiedział ze na 2,4Ghz to nie koniecznie musi być widoczność wizualna, matomiast w 5Ghz jest już to wskażane.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:bo mi operator powiedział ze na 2,4Ghz to nie koniecznie musi być widoczność wizualna, matomiast w 5Ghz jest już to wskażane.
W jednej i drugiej częstotliwości podstawą dobrego linku (połączenia) jest widocznośc optyczna anten o czysta strefa Fresnela. Jak dostawca na 2.4GHz chce robić bez widoczności to urynanet na całego.
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

wojteks pisze:podstawą dobrego linku (połączenia) jest widocznośc optyczna anten o czysta strefa Fresnela. Jak dostawca na 2.4GHz chce robić bez widoczności to urynanet na całego.
No to urynanet z pewnością u wiekszości użytkowników w sieci; wieś teren zabudowany, na długości 1,5km róznica wysokości terenu 50m.

[ Dodano: 2010-06-29, 07:45 ]
Powracając do mojego tematu: zmieniłem cały sprzęt;
antena yagi 19dBi - 0,5m. kabla do AP/Router BlacBoxSmart - 12m. kabla skrętka - zasilanie adapter POE.

...ale nadal mam problemy z rozłączaniem. Jest okres w pewnych godzinach ze jest wszytko okej a w pewnych coś się tnie i...
Nie wiem, ale zauważyłem ze problem pojawia się przeważnie wtedy kiedy w sieci pojawia sie pewna osoba, wtedy się dzieje czary mary! Ale to wydaje mi się absurdalne.

Pozostaje zamienić jeszcze antenę na jakiś dobry panel. hmmm? Nie wiem, a moze te BlackBox są wadliwe jakieś?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-29, 08:25 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-06-29, 07:25 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:ale zauważyłem ze problem pojawia się przeważnie wtedy kiedy w sieci pojawia sie pewna osoba, wtedy się dzieje czary mary!
Może ta osoba ma szybszy pakiet i przeciąża bazę, zapuszcza jakiegoś torrenta albo ma wirusa generującego duży ruch w sieci a wtedy osoby ze słabszym sygnałem są odłączane lub maja zaniki.
NOTTI80 pisze:antena yagi 19dBi
To kiepski wybór, lepszy by był panel.
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

Może ktoś przedstawić obrazowo jak wyglądają schematy promieniowania np. dla yaga tuba a jak dla panel tetra?

Yaga tuba promieniuje punkt w punkt zgadza sie? natomiast... z tego co wyczytałem, gdzieś na konkurencyjnym forum; "...panele mają kąty promieniowania 20-30 stopni w obu osiach, co za tym idzie jest możliwość pozbierać odbicia i właśnie postawić link na odbiciu.

Czy to też złe rozwiązanie? Wiem urynanet padnie odpowiedź!?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:Yaga tuba promieniuje punkt w punkt zgadza sie?
Nie, tak samo można ją odchylić ale .....
NOTTI80 pisze:, co za tym idzie jest możliwość pozbierać odbicia i właśnie postawić link na odbiciu.
No cóż wcześniej linki bez widoczności a teraz z odbić, normalnie rozpacz mnie ogarnia jak to czytam a potem się dziwicie drodzy forumowicze że wam nie działa i nie wiadomo dlaczego.
NOTTI80 pisze:Wiem urynanet padnie odpowiedź!
No dokładnie.

Ja już w tym temacie nie będę się wypowiadał.
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

wojteks pisze:...normalnie rozpacz mnie ogarnia jak to czytam.
Ja szukam jak najbardziej alternatywnego rozwiązania w trudnych niestety warunkach. Nie zamierzam stosować jakiś urynanet. Chce to wykonać w miarę ma minimum z urynanetam jeśli się inaczej nie da.

[ Dodano: 2010-06-29, 18:08 ]
Postawienie stabilnych i 100% linków igra z cudem zawsze się znajdzie przeszkoda uniemożliwiającą wykonanie tego. Czy to wieś czy miasto, wszędzie są przeszkody, i w obu przypadkach w bardzo niewielkim stopniu postawimy 100% link. Brak 100% widoczności może faktycznie nie gwarantuje stabilnego połączenia wi-fi ale jest zawsze ale… zawsze jakaś alternatywa się znajdzie.

[ Dodano: 2010-06-29, 18:13 ]
Ja w mym przypadku stawiam, na umyślne/bądź tez nie zagłuszanie przez daną osobę w sieci, bądź poza siecią, rozsiewanie zakłóceń przez jakieś urządzenie działające w pobliżu bazy, bądź mego AP-Klient. Tylko jak to udowodnić operatorowi, by to wziął pod uwagę i to sprawdził.
NOTTI80

Antena Tetra Elbox 19Dbi-2,4GHz
0,5m kabla H-155 złacza wtyk N i wtyk RP-SMA
AP/Router BlackBoxSmart w Obudowie Outdoor AP 3A1
Kabel FTP-CU 12m. wtyk rj-45
Adapter PoE Injector + zasilacz od AP/Router
(takie coś: http://www.allegro.pl/item1108612975_ad ... ostka.html)

Mam pytanie odnośnie, co jest zastosowane w obudowie tzn. jak jest podłączony AP/Router poprzez skrętke. Proszę o przykłady, bo nie mogę podejrzeć, mam plombę założoną.

Faza testów...
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 11:24 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:co jest zastosowane w obudowie tzn. jak jest podłączony AP/Router poprzez skrętke
Normalnie, antena zamiast małej fabrycznej antenki, skrętka przez odwrotność PoE Injectora do LAN1 i gniazda zasilania (o ile od razu BB Smart nie ma wejścia do PoE).
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

wojteks pisze:...antena zamiast małej fabrycznej antenki, skrętka przez odwrotność PoE Injectora do LAN1 i gniazda zasilania (o ile od razu BB Smart nie ma wejścia do PoE).
Ale zakręciłes, nic nie wiem z tej wypowiedzi, ale dziekuje... Mniej więczej wiem o co chodzi, ale jak byś dał przykłąd np. z allegro, albo itd...
BB Smart ma 1WAN 4LAN i wejscie na zasilanie pod zasilacz nic innego nie ma.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:, ale jak byś dał przykłąd np. z allegro,
Tu masz przykład zasilania PoE (taki PoE Injector).
NOTTI80 pisze:BB Smart ma 1WAN 4LAN i wejscie na zasilanie pod zasilacz nic innego nie ma.
I nic innego nie będzie miał.
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

Adaptor PoE - zasilanie przez LAN
Przejściówka do podłączenia zasilacza sieciowego oraz kabla sieciowego zwana inaczej "MIESZACZ" tego instaluje przy zasilaczu.
Przejściówka do podłączenia zasilanego urządzenia oraz kabla sieciowego zwana inaczej "SPLITER" tego instaluje przy AP/Router.

Zgadza się? :) Już wiem, co z czym się je...
ODPOWIEDZ