Mam problem z bezprzewodowym polaczeniem z internetem i mam nadzieje, ze znajde na tym forum kogos, kto pomoze mi go rozwiazac

Problem jest nastepujacy:
Korzystam z bezprzewodowego internetu neostrada. Jest to niezabezpieczona siec mojego sasiada, która bez trudu wykrywa mój laptop (HP Pavilion dv6000 - jesli to ma znaczenie). Zainstalowane na nim oprogramowanie to Windows XP. Oprogramowanie jest oryginalne, niestety w jezyku angielskim, poniewaz komputer byl zakupiony w USA, co dodatkowo utrudnia mi konfiguracje róznych ustawien. Do tej pory polaczenie to dzialalo na moim komputerze bez zarzutu, jednak komputer wymagal juz sformatowania dysku i wlasnie po tym zabiegu pojawil sie problem. Komputer uzyskuje polaczenie ze wspomniana niezabezpieczona siecia, jednak dziala, jakby tego polaczenia nie bylo. Przegladarki nie laduja stron (Mozilla, Explorel 6), nie dziala równiez gg, ani zaden inny program wymagajacy polaczenia z internetem.
Jesli ktos zdecydowalby sie pomóc, to w miare swojej wiedzy i umiejetnosci udziele wszelkich potrzebnych informacji. Z góry zaznaczam, ze nie jest to z pewnoscia zlosliwosc mojego sasiada, który móglby ewentualnie cos zablokowac

Z góry dziekuje za wszelka pomoc.