AirLive WL-5470AP - konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: AirLive WL-5470AP - konfiguracja
Mimo, że chwaliłem się wcześniej, że zestawiłem UR, to jednak potwierdzam, że działa to bardzo niestabilnie. co więcej, niestabilność 'rozszerza' się na całą sieć (przynajmniej w moim przypadku) - znaczy, łącze WiFi rwie mi się jeśli działa UR. Jeśli go wyłączyć jest stabilna.
-
Ponownie odświeżam temat
:
mam dostęp do Internetu drogą radiową i chcę rozdzielić internet w domu na laptop i pc. W obu mam karty wifi. Na ustawieniach fabrycznych wszystko się pięknie łączy, jednak wg instrukcji muszę go ustawić na tryb WISP + Universal Repeater, aby uzyskać pożądany efekt. Po włączeniu tego trybu AP nie jest widoczny dla żadnego z komputerów. Na innych trybach (z wyjątkiem samego WISP) jest widoczny. W czy problem, czy o prostu sam coś źle robię ?
PS. do gniazda antenowego podłączam splitter, do jednego końca przypinam kabel od antenki na zewnątrz a do drugiego antenkę dołączoną do AP, tak zrobił mój znajomy, działało, ale niestety nie mam z nim kontaktu, żeby się poradzić.

mam dostęp do Internetu drogą radiową i chcę rozdzielić internet w domu na laptop i pc. W obu mam karty wifi. Na ustawieniach fabrycznych wszystko się pięknie łączy, jednak wg instrukcji muszę go ustawić na tryb WISP + Universal Repeater, aby uzyskać pożądany efekt. Po włączeniu tego trybu AP nie jest widoczny dla żadnego z komputerów. Na innych trybach (z wyjątkiem samego WISP) jest widoczny. W czy problem, czy o prostu sam coś źle robię ?
PS. do gniazda antenowego podłączam splitter, do jednego końca przypinam kabel od antenki na zewnątrz a do drugiego antenkę dołączoną do AP, tak zrobił mój znajomy, działało, ale niestety nie mam z nim kontaktu, żeby się poradzić.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Skonfigurowałeś poprawnie tę zakładkę WISP + Universal Repeater ? U mnie działało prawidłowo po jej skonfigurowaniu.
-
sęk w tym, że aby ją skonfigurować, trzeba najpierw zmienić tryb, a podczas zmiany trybu na WISP+ UR AP się zwyczajowo rozłącza, a potem nie chce się połączyć, tzn. nie widać go w wyszukiwanych sieciach. Podczas zmiany na inne tryby nie ma tego problemu, ale mi jest potrzebny akurat ten
czyżby uszkodzenie sprzętu? dostalem go dziś świeżutko pocztą. nowy oczywiście.

- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz konfigurować przez kabel.michciu pisze:a podczas zmiany trybu na WISP+ UR AP się zwyczajowo rozłącza,
Nie pomagam na PW!
-
Za to przy próbie podłączenia przez kabel (podłączam do gniazda LAN1) i konfiguracji ręcznej IP, czyli na podsieć 192.168.100.x, niby się łączy ale nie da się wywołać strony konfiguracyjnej .
Ostatnio zmieniony 2010-02-23, 16:31 przez michciu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
michciu, a ping na niego idzie?
-
Nie, wyskakuje ze uplynal limit czasu zadania. Robie tak, podlaczam AP na ustawiwniach fabrycznych kablem sieciowym do komputera (karta sieciowa jest w biosie aktywna), ustawiam recznie IP na podsiec 192.168.100.1, a brame domyslna na 192.168.100.252 czyli adres AP. Windows pokazuje, ze polaczona z siecia, ale AP nie odpowiada, pingowanie tez nic nie daje. Taki to problem 
Temat można zamknąc, problem rozwiązany : )
A mianowicie, popełniłem głupi, błąd zapominając o tym, żeby najpierw włączyc ruter, a potem PC, w odwrotnej kolejności nie działa. Potem ustawiłem wszystko pięknie i elegancko śmiga. Dzięki za odpowiedzi.
Dobra drugi problem, wszystko niby działa, ale strasznie wolno, połączenie się często zrywa... Czy to jest coś związane z konfiguracją AP? Wcześniej, gdy podłączałem antenę bezpośrednio do karty sieciowej, wszystko było w porządku.

Temat można zamknąc, problem rozwiązany : )
A mianowicie, popełniłem głupi, błąd zapominając o tym, żeby najpierw włączyc ruter, a potem PC, w odwrotnej kolejności nie działa. Potem ustawiłem wszystko pięknie i elegancko śmiga. Dzięki za odpowiedzi.
Dobra drugi problem, wszystko niby działa, ale strasznie wolno, połączenie się często zrywa... Czy to jest coś związane z konfiguracją AP? Wcześniej, gdy podłączałem antenę bezpośrednio do karty sieciowej, wszystko było w porządku.
-
Mam problem z konfiguracją AP Airlive WL-5470, moja konfiguracja wygląda tak: http://zapodaj.net/ebd60afe002e.bmp.html
chciałbym tak skonfigurować AP(airlive) ,żeby była na AP była ta sama sieć bezprzewodowa co na ruterze asmaxa(netii) i oczywiście było można odbierać internet po LANIE na AP. Czy ktoś ma jakiegoś pomysła
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-28, 21:13 ]
Poprawa linka na klikalnego.
chciałbym tak skonfigurować AP(airlive) ,żeby była na AP była ta sama sieć bezprzewodowa co na ruterze asmaxa(netii) i oczywiście było można odbierać internet po LANIE na AP. Czy ktoś ma jakiegoś pomysła

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-28, 21:13 ]
Poprawa linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2010-06-28, 20:13 przez zema, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Potrzebujesz ustawić tryb Acces Point o ile ten sprzęt go posiada.
Nie pomagam na PW!
-
ale który sprzęt asmax czy airlink i gdzie to sie ustawiawojteks pisze:Potrzebujesz ustawić tryb Acces Point o ile ten sprzęt go posiada.
wi-fi fajna rzecz
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy asmax ma WiFi?zema pisze:ale który sprzęt asmax
Logujesz się do Ovislinka przez jego IP podane na etykiecie, konfigurujesz i juz. Poczytaj wzema pisze:airlink i gdzie to sie ustawia

Nie pomagam na PW!