Pytanie trochę ogólne o GPRS\EDGR\UMTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jackiller
Użytkownik forum

Pytanie trochę ogólne o GPRS\EDGR\UMTS

Post autor: Jackiller »

Witam

Mam kilka pytń (nowicjuszowych), których nie udało mi się wyłuskać z pomocę szukaj.
Jeśli są linki prosze podac - a doczytam

1 - co dają sektory w opisie BTS-a... czy ważne jest któtry sektor, czy ile sektorów
2- jak rozpoznać (kierując antenę) który nadajnik jest GPRS czy EGDE czy UMTS (3G). czy opis BTS-a daję możliwośc zakumania tego problemu ??
3- czy UMTS jest możliwy w obu częstotliwościach (orange). Nie wiem czy nie pośpieszyłem sie z zakupem anteny (900)

Dziękuję i pozdrawiam
Sk?d mam wiedziec co my?l?,je?li nie s?ysz? co mówi?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pytanie trochę ogólne o GPRS\EDGR\UMTS

Post autor: Ufo atakuje »

1) Po numerze sektorów można wywnioskować wiele rzeczy. Na przykład na jakim pasmie pracuje nadajnik (jaka częstotliwość) a nawet w którym kierunku się znajduje. Ilość sektorów wskazuje ilu zaskesowy jest nadajnik. Przeważnie 3 sektory-jedno pasmo(900 lub1800), sześć sektorów-oba. Piszę "przeważnie", bo jest sporo wyjątków. Poczytaj to:
http://www.bez-kabli.pl/ftopic3571-20.h ... 8c84eb3ac2
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 783b030f07
2)No cóż, najłatwiej empirycznie, poprzez testy prędkości :D Wiele modeli telefonów, także modemów, pozwala rozróżniać UMTS, a nawet EDGE poprzez opowiednią sygnalizację itp. Ponadto w bazie www.btsearch.org ostatnio widziałem dodatkowe oznaczenie o UMTS przy BTS-ach.
3)Zaraz, zaraz. UMTS chodzi na 2100MHz. Na 900MHz możesz co najwyżej EDGE złapać, a i to nie jest takie pewne, bo w Orange bardzo popularne są też nadajniki na samo 1800MHz.
PS. Osobiście nie badałem jeszcze nadajników UMTS, z powodu ich niewystępowania w mojej okolicy i braku odpowiedniego sprzętu. Sam jestem ciekaw jak tam to jest wszystko oznaczone.
Jackiller
Użytkownik forum

Re: Pytanie trochę ogólne o GPRS\EDGR\UMTS

Post autor: Jackiller »

W sumie to i tak zadałem pytanie pro-forma bo antenę 900 kupiłem...
Nadajnik na TEJ stronie był 900 only.
Jak sie okazało na btsearch.org jest 900/1800.
W sumie to może i lepiej ze kupiłem 900MHz bodo nadajnika jest 4,5 km więc 1800 może by słabo ściagał. I w BOK - orange powiedzieli mi że tam jest EDGE.

Dzięki za info
Sk?d mam wiedziec co my?l?,je?li nie s?ysz? co mówi?
ODPOWIEDZ