Moderator: Moderatorzy
Kabel od IDU podłączasz do WAN routera, WAN konfigurujesz jako PPPoE z User/hasło od Ery (na umowie) i to wszystko, jeszcze pozostaje zabezpieczyć WiFi szyfrowaniem WPA2-PSK. Konfiguruj router przez kabel podłaczony do gniazda LAN.kamilekk93 pisze:jak skonfigurować i podłączyć Era Wimax do tego routera
Najpierw naucz się konfigurować na fabrycznym sofcie, na tomato zawsze jest czas.kamilekk93 pisze:A co z tym tomato jak je wgrać i jaka wersje?
Użyj forumowej szukajki, było już wiele tematów o tym, niektóre dosyć obszerne.kamilekk93 pisze:Strace wtedy gwarancje?
Skąd biorą się te dziwne mity? Przecież ten router stworzono z myślą o alternatywnym oprogramowaniu. Producent ma nawet na swojej stronie internetowej instrukcję jak wgrać alternatywny soft i możesz liczyć na support z jego strony.kamilekk93 pisze:Strace wtedy gwarancje?
Z poprzednich routerków, takich jak WRT54GL, gdzie producent nie przewidywał kombinacji z softemBlido pisze:Skąd biorą się te dziwne mity?
Jaką dokładnie? Powinna to być wersja ze strony http://tomato.groov.pl/RAF/ bo jak dotąd to jedyna polska wersja Tomato która w pełni współpracuje z tym routerem. Z angielskich pomidorów najlepszy jest ten zmodyfikowany przez VICTEK-a. Pozostałe sprawiają na tym routerze różne problemy.kamilekk93 pisze:wgrałem poprzez program Tomato wersje 1.25 Pl
Jeśli to jest Tomato z tej strony którą podałem, to nic więcej nie trzeba robić.kamilekk93 pisze:czy samo wgranie Tomato wystarczy zeby działał port Wan
Wejdź w zakładkę Podstawowe/Sieć i skonfiguruj wszystko tak jak na screenie. Będzie hulać.kamilekk93 pisze:Jak mam dalej skonfigurować połączenie Era Wimax?
To znaczy że z połączeniem wszystko w porządku - router łączy się z Internetem. puść ping z routera (np. na Onet) i zobacz czy pójdzie. Jeśli tak, to znaczy że problem leży w konfiguracji komputera, a nie routera. Jeśli nie wiesz jak puścić ping, to podpowiem, że chodzi o zakładkę Narzędzia/Ping.kamilekk93 pisze:Status Połączony
Czyli problem występuje tylko po WiFi. A jak dokładnie ten problem wygląda, czym się objawia? Komputer w ogóle nie łączy się z routerem, czy tylko nie wczytują się strony lub nie idą pingi?kamilekk93 pisze:Internet bezpośrednio kablem do karty sieciowej działa bezproblemowo.
Chyba WPA2 bo nie istnieje WEP2. Myślę że to może być źródłem problemu, bo być może twoja karta sieciowa nie obsługuje tego szyfrowania lub masz Windows XP bez SP3 (SP2 obsługuje tylko WPA) Przełącz szyfrowanie na WPA Personal i zobacz czy zadziała.kamilekk93 pisze:szyfrowanie Wi-Fi to WEP2
Proszę, ale nie wiem czy Ci to coś powie, bo tam nie ma zbyt dużo do konfigurowania:kamilekk93 pisze:Blido a mogłbyś mi przesłać w screnie swoje ustawienia co i jak masz ustawione
Wyłącz całkowicie szyfrowanie, usuń z Windows wcześniej wykryta sieć, wyszukaj ponownie i podłącz się do nowo wykrytej sieci WiFi, sprawdź czy działa.kamilekk93 pisze:zmieniłem szyfrowanie jednak problem nie ustapił.