Pomoc w doborze anteny - chęć złapania 3g/Hsdpa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Pomoc w doborze anteny - chęć złapania 3g/Hsdpa

Post autor: BarteqW »

Witam ponownie. Dzięki radą użytkownikom forum zakupiłem modem huawei e122 i jestem zadowolony. Działa dobrze na Windows 7 a to był priorytet. Ale do rzeczy od pewnego czasu pojawiła się u mnie możliwość złapania sygnału 3g/Hsdpa. To znaczy będąc w domu nie odbiera w tej technologii, natomiast gdy wyjdę na dwór to udaje się mi złapać wsdpa i pokazuje 2 kreski w Mobile Partner. Kolega mieszka ok. 500m ode mnie i łapie w mieszkaniu może niezbyt stabilne ale HSDPA.

Doszedłem do wniosku, że antena może znacznie poprawić moją sytuacje. Próbowałem sam poszukać na portalu potrzebnych informacji, ale nie jestem do końca pewien co mam kupić, nie wiem też z którego nadajnika odbieram sygnał. Dlatego proszę o rady. Mieszkam w Borui Nowej a najbliższy nadajnik powinien być w Borui Kościelnej, jakieś 3-4km ode mnie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Pomoc w doborze anteny - chęć złapania 3g/Hsdpa

Post autor: Tomek7 »

Wszystko jest jasne potrzebna Ci taka antena http://allegro.pl/item1065422823_antena ... _e176.html
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

BarteqW pisze:Mieszkam w Borui Nowej a najbliższy nadajnik powinien być w Borui Kościelnej, jakieś 3-4km ode mnie
Nie mogę znaleźć żadnej Borui, ale jest Boruja :) Nie napisałeś też o jakiego chodzi operatora, ale z twojego profilu mogę wywnioskować, że o Plusa chodzi. W Boruji Kościelnej, ok. ~3 km od Boruji Nowej jest stacja bazowa Plusa, ale działająca w standardzie EDGE, a stacja bazowa działająca w standardzie UMTS znajduje się w Nowym Tomyślu, przy ul. Poznańskiej, ok. ~7 km.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Tak mam iplusa. Czyli taka antena jak poleca Tomek7 wystarczy. Nie trzeba nic mocniejszego? Może potrzebne wam jeszcze jakieś dodatkowe informacje.
Nie mogę znaleźć żadnej Borui, ale jest Boruja
W sumie mam zawsze problem mam zawsze z odmianą nazwy mojej miejscowości. Jest jeszcze problem taki że była kilka zmian nazwy Boruja Nowa/ Nowa Boruja/ Boruja Nowa.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

BarteqW pisze:Czyli taka antena jak poleca Tomek7 wystarczy
Jeżeli już łapiesz sygnał 3G na zewnątrz budynku i możesz łączyć się z siecią, to antena będzie OK.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Serdeczne dzięki, po zakupie anteny, którą wcześniej polecił Tomek7 udało mi się złapać maksymalny zasięg HSDPA.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

BarteqW, a osiągi się coś poprawiły?
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

ja.michal Tak i to sporo lepiej. Kiedyś miałem przy ściąganiu max ~20 kB/s, średnio ~10 (oczywiście gdy miałem niewykorzystany limit, ale przy tej prędkości to rzadko mi się to udawało). Teraz mam na razie max 300 kB/s jak do tej pory, a średnio około 200. Tylko limit 2GB jest teraz za mały, przydałoby się tak z 8GB. Bo strasznie szybko to leci.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

BarteqW pisze:Tylko limit 2GB jest teraz za mały, przydałoby się tak z 8GB. Bo strasznie szybko to leci.
A iPlusopobieracz? Jaką masz taryfę? Może da radę zwiększyć niewiele zwiększając koszty.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Obecnie mam abonament 49zł i rabat 15%, umowa kończy mi się jakoś jesienią to wtedy jakoś pokombinuje. Jako, że sam kupiłem modem, to może uda się mi wtedy coś korzystniejszego wynegocjować.
A o pobieraczu, myślałem ale nie za bardzo wiem o co z tym chodzi :zdziwko: . Za dużo to nie ściągam, ale może warto w to się pobawić. Muszę pomyśleć.
Piotrex44
Stały użytkownik forum

Post autor: Piotrex44 »

No nie dziwie sie że szybko leci te 2gb ja mam 20gb i staram się ściągać w nocy i niekiedy wykorzystam ten limit dzienny lub po prostu ipluspobieracz się kończy i pobiera mi z normalnego limitu... A antenka którą kupiłeś jest dobra, potwierdzam bo taką posiadam i łapię sygnał umts z nadajnika z odległości 15km (linnia prosta). Miałem okazje też testować ją w odległości 2km od btsa w trudnych warunkach, tak że w telefonie gubiło zasięg i powiem szczerze antena nie radziła sobie mimo że była jakieś 6metrów nad ziemią... Wiec nie zawsze się sprawdza, ale z tymi 15km jestem mile zaskoczony.. Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-09, 22:28 ]
Proszę dzielić wypowiedź na jakieś sensowne zdania.
Ostatnio zmieniony 2010-07-09, 21:26 przez Piotrex44, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Witam po dłuższej przerwie. Zastanawiam się czy założyć nowy temat, ale w sumie nie wiem w którym dziale, bo do każdego by pasowało. Więc spróbuje tutaj uzyskać odpowiedź.

Mianowicie mimo iż internet odbierał u mnie średnio. To jakoś jego prędkość mnie zadowalała. Od jakichś dwóch tygodni coś jest nie tak, działa to jakoś nie stabilnie. Raz działa nieźle, za chwile się ciągle rozłącza, po czym działa dobrze. No ale czasami przez krótki czas nie można w ogóle otworzyć strony internetowej. A modem zrywa połączenie, po czym znowu działa. Nie mogę dojść co jest nie tak. Może mam coś uszkodzone.
Mam takie pytania?
1. Jak sprawdzić czy z modemem wszystko Ok? Bo ma już dwa lata, może się przegrzewa?
2. Czy zmiana na nowszy model (huawei e3131) ma sens? Czy przy tych samych warunkach nowszy huawei może poprawić prędkość pobierania?
3. Router pokazuje signal strentgh 22% czyli kiepsko, było wcześniej koło 29%. Może warto spróbować mocniejszej anteny 20dbi?

Mieszkam w Borui Nowej koło Nowego Tomyśla.
Mam iplusa, modem huawei e122, antenę panelową cybertech 15dBi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy to nie zaczęło się około 1.10? Wtedy nastąpiła rekonfiguracja sieci Aero2 i przełączenie jej na sieć Plus.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Hmm, być może, ale nie pamiętam dokładnie :niepewny: . Bo jestem przyzwyczajony, że czasami ten mobilny internet stroi fochy, ale jakoś długo to już trwa.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Dzisiaj specjalnie ściągnąłem antenę (przy okazji wyrwałem końcówkę kabla sic!) i położyłem na dachu żeby sprawdzić czy będzie lepiej. No jest -89dbi w najlepszym położeniu, w miejscu gdzie jest standardowo -95 dbi. Nie wiem czy to duża różnica. W każdym razie internet działa nadal chimerycznie. Szlak mnie już trafia. Jak tu zlikwidować problem nie znając winowajcy.
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

U mnie zmiana Huawei E173 na E3131 przyniosła poza poprawą sygnału także rzeczywisty wzrost prędkości, ale w Twojej lokalizacji nie widać innego operatora z zasięgiem 3G do którego można by się przenieść, ale to można sprawdzić komórką ze starterami innych operatorów. Teraz gdy łączy się Plus z Aero2, Neworks (T-Mobile i Orange) mają wspólne maszty i dokładają dodatkowe anteny na 3G mapa BTS na http://mapa.btsearch.pl/ nie nadąża z pokazywaniem zmian. @BarteqW kilka kilkanaście km na zachód w Twojej lokalizacji Networks pewnie już wprowadził zmiany.
ODPOWIEDZ