Router d-link 2640B i Multimedia

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
peekayy
Początkujący użytkownik forum

Router d-link 2640B i Multimedia

Post autor: peekayy »

Witam jako ze po rezygnacji z usług netii przeszedłem na multimedia, napotkałem problem. Mianowicie router udostępnia internet tylko 1 laptopowi (dziedziczy on ip multimedi nie wewnętrzny sieci d-linka) próbowałem rożnych sposobów używanych na forum. np. włączenie dlinka i restart modemu multimedi, niestety nic nie pomogło. Ze zmiana adresu mac mam problem gdyż ten router nie posiada opcji copy mac adress. Proszę was o pomoc z góry dziękuje. Dodam ze chodz jest to router z modemem ADSL na zwykłych łączach udostępnianych przez RJ-45 podpiętych pod wbudowanego switcha dawał sobie świetnie rade bez żadnych konfiguracji
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router d-link 2640B i Multimedia

Post autor: Jo_gurt »

Nie da rady na tym sprzęcie.
peekayy pisze:na zwykłych łączach udostępnianych przez RJ-45 podpiętych pod wbudowanego switcha dawał sobie świetnie rade bez żadnych konfiguracji
Najwyraźniej akurat tak się złożyło z konfiguracją danej sieci. Z kablówką to nie przejdzie jeśli operator nie daje więcej niż jednego adresu IP.
peekayy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: peekayy »

Dzwonilem do multimedii i powiedzieli ze nie trzeba 2 IP wystarczy router i poprawna konfiguracja. Wybrac ustawienie Dynamic IP. Tylko pytanie czy cos jeszcze ustawiac czy vc mux czy cos?
Ostatnio zmieniony 2010-07-01, 13:38 przez peekayy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

peekayy, router wystarczy, ale nie ten, który masz.
paul klacska
Użytkownik forum

Post autor: paul klacska »

Nie rozumiem postepowania Multimedi.Widać że na siłe próbują nabić sobie kase.
Dzwoniłem do nich ostatnia i miła pani powiedziała mi że usługa jest na 1 komputer,podłaczenie drugiego za dopłatą 15 pln miesięcznie a każde następne urządzenie
to 5 pln za sztuke.Zrobiła wielkie zdziwienie jak powiedziałem jej że posiadam 20 urzadzeń w domu potrzebujących internetu.Wynika z tego że za urządzenia zapłacił bym więcej niż za internet.Nie mam pojecia jakbym rozwiązał ten problem w moim przypadku przy 20 urządzeniach.Dobrze że ten problem miała moja siostra,ma dwa kompy plus tuner tv-sat.
Kupiłem jej router WRT z wrzuciłem tomato,podbiłem TTL plus 5 i jest po sprawie.
Co będzie jeśli bedzie miała wiecej niż 5 urzadzeń? Drugie WRT ? :)
Ostatnio zmieniony 2010-07-02, 13:45 przez paul klacska, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

paul klacska pisze:Co będzie jeśli bedzie miała wiecej niż 5 urzadzeń? Drugie WRT ? :)
Po co? Switch wystarczy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

paul klacska pisze:Co będzie jeśli bedzie miała wiecej niż 5 urzadzeń?
Wtedy dok łada się switch np 24-ro portowy i kolejne 23 urządzenia można podłączyć kablem. Do WiFi tez moze być zalogowanych kilka/kilkanaście urządzeń.
paul klacska pisze:wrzuciłem tomato,podbiłem TTL plus 5
Wystarczy podbić o 1 jeżeli jest ttl=1 na początek.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ