SE GC85 - problem z zasięgiem?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arek_inc
Początkujący użytkownik forum

SE GC85 - problem z zasięgiem?

Post autor: arek_inc »

Witam,

Czy jest możliwe aby antenka tego modemu łapała sieć tylko z jednej strony (prawej)?

O co chodzi...

kilka dni temu zmieniłem laptopa i teraz karte wsadzam do niego z prawej strony (po prawej rece) a wczesniej mialem z lewej. Internet praktycznie przestal dzialac. Co ciekawe - okno mam ze strony prawej, wiec bylem przekonany ze ta zmiana chociaz w niewielkim (nawet 0,01%) jakos pomoze, tymczasem net sie rypnal. Jest to pokoj od podworka, wiec na pewno jest troche gorzej z zasiegiem (w pokoju od ulicy strony nie maja znaczenia - wszystko dziala super!).

Zeby bylo smieszniej, jak podlaczam w swoim pokoju jako modem motorole v235 wszystko jest ok - tzn. dziala EDGE tylko na poziomie 10-12kb/s (czyli w sumie nienajgorzej).

Wnioski mam takie:
1. raczej to nie wina plusa - w koncu dziala na telefonie edge.
2. raczej nie wina laptopa - dziala w pokoju obok.
3. raczej nie wina karty - dziala wczesniej, w pokoju obok tez dziala.
4. moze rozumuje prymitywnie, ale moj jedyny wniosek to zmiana polozenia antenki wzgledem zrodla zasiegu, ale czy zmiana 40 cm moze az tak drastycznie to zmienic?

Ewentualnie co powinienem zrobic: kupic antenke, wymienic karte czy moze kupic druga motorole i miec pewnosc ze bedzie dzialac? Nie chce wydawac pieniedzy w bloto....

Z gory dzieki za pomoc :)
ODPOWIEDZ