Play online w Wiśle czy może zadziałać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pawlllosss
Początkujący użytkownik forum

Play online w Wiśle czy może zadziałać?

Post autor: Pawlllosss »

Witam, na mapie play online część Wisły jest oznaczona, że działa tam play online, miejsce gdzie ja się znajduję nie jest zaznaczone zasięgiem, czy są szanse żeby jednak działało? Bo jestem tylko z 3-5 ulic od miejsca gdzie jest zasięg.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Play online w Wiśle czy może zadziałać?

Post autor: wojteks »

Pawlllosss pisze:Bo jestem tylko z 3-5 ulic od miejsca gdzie jest zasięg.
Jak masz telefon z 3G (UMTS) to sprawdź czy wykryje Play 3G i czy się zaloguje (czy da się przeprowadzić videorozmowę). Może to wymagać zakupienia startera Play Fresh albo Play Online na kartę.
Nie pomagam na PW!
Pawlllosss

Tylko, że problem polega na tym, że będę tam dopiero jutro, dodam, że to miejsce jest położone dość wysoko.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Pawlllosss pisze:miejsce gdzie ja się znajduję nie jest zaznaczone zasięgiem
Mapa zasięgu jest tylko poglądowa.
Pawlllosss pisze:czy są szanse żeby jednak działało
Szanse są, tylko wymaga to przetestowania przed zainwestowaniem w sprzęt / podpisaniem umowy. Akurat byłem miesiąc temu w Wiśle i mam mieszane uczucia jeśli chodzi o pokrycie zasięgiem 3G miejscowości. Spróbuj pożyczyć od kogoś telefon / modem 3G, później kup starter Play Online, Fresha (kupując pakiet internetowy) i sprawdź sam.
Pawlllosss

Jak już mówiłem nie mam możliwości sprawdzenia tego teraz.

Tylko zastanawia mnie jedna rzecz są 2 nadajniki w centrum ja jestem z kilometr, góra dwa od centrum i tam już nie ma zasięgu(południe Wisły), a na północy Wisły jest bardzo daleki.

I słyszałem, że jestem możliwość zwrócenia modemu i moje pytanie brzmi gdzie go można zwrócić, tylko w tym punkcie play gdzie się kupiło modem czy w dowolnym?

EDIT:Jak miałem tam orange business everywhere to działał tam 3g nawet w domu.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Weź pod uwagę, że mapka wskazuje zasięg na zewnątrz budynków. Ja bym się w to nie ładował bez zewnętrznej anteny. Ewentualnie bym sprawdził na telefonie czy jest 3g w budynku wyszukując ręcznie sieć.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Moje doświadczenia są takie, że mapa zasięgu Playa jest bardzo "zachowawcza" (np. liczona dla pomieszczeń zamkniętych i pracy bez anteny zewnętrznej) i zazwyczaj pokrycie sygnałem znacznie przekracza granice oznaczone na mapie. Wielokrotnie korzystałem z PlayOnline w miejscach oddalonych o kilka km od granic zasięgu i było OK.
Pozdro,
GutEQ
kedi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedi »

guteq pisze:Moje doświadczenia są takie, że mapa zasięgu Playa jest bardzo "zachowawcza" (np. liczona dla pomieszczeń zamkniętych i pracy bez anteny zewnętrznej) i zazwyczaj pokrycie sygnałem znacznie przekracza granice oznaczone na mapie. Wielokrotnie korzystałem z PlayOnline w miejscach oddalonych o kilka km od granic zasięgu i było OK.
Nawet jeszcze lepiej. Ja mieszkam w miejscu w którym według mapki zasięgu już nie mam a gdy wyjde przed dom zasięg 3G w telefonie mam na maxa w domu troche słabszy ale play online chodzi.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Pawlllosss pisze:Tylko zastanawia mnie jedna rzecz są 2 nadajniki w centrum ja jestem z kilometr, góra dwa od centrum i tam już nie ma zasięgu(południe Wisły), a na północy Wisły jest bardzo daleki.
Jak popatrzysz na rozmieszczenie nodeB to nie bedzie Cie nic zastanawiać, oprocz jednego nodeb w centrum jest jeden dalej na północ dlatego na północ jest dużo wiekszy zasięg. Generalnie ten nodeB Playa PODEJRZEWAM może być mocno zawalony, proponuje mimo wszystko przetestować także Plusa, Erę, Orange i CP, wszyscy wymienieni będa mieli na południu Wisły lepszy zasięg i mam nadzieje dobrą(może lepszą) jakość świadczonych usług.
ODPOWIEDZ