Internet NIE z kabla telefonicznego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet NIE z kabla telefonicznego
Witam,
Mam router TP-LINK TD-8910G i internet w bloku ze skrzynki, do każdego mieszkania jest podprowadzony kabel gotowy do wpięcia do komputera, działa elegancko po wpięciu do stacjonarnego czy laptopa (po zmianie adresu MAC bo są przydzielone).
Czy jest możliwość żebym miał internet kiedy podepnę ten kabel pod jeden z 4 portów z tyłu routera? Nie wiem jak to skonfigurować żeby miał internet po wifi do laptopa i po kablu do stacjonarki w jednym czasie. Proszę o wskazówki
Mam router TP-LINK TD-8910G i internet w bloku ze skrzynki, do każdego mieszkania jest podprowadzony kabel gotowy do wpięcia do komputera, działa elegancko po wpięciu do stacjonarnego czy laptopa (po zmianie adresu MAC bo są przydzielone).
Czy jest możliwość żebym miał internet kiedy podepnę ten kabel pod jeden z 4 portów z tyłu routera? Nie wiem jak to skonfigurować żeby miał internet po wifi do laptopa i po kablu do stacjonarki w jednym czasie. Proszę o wskazówki
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet NIE z kabla telefonicznego
Tak, musisz podpiąć to pod port WAN i sklonować MAC, bo twierdzisz że są przydzielone. Router musi oczywiście działać w trybie AP.kubapoland pisze:Czy jest możliwość żebym miał internet kiedy podepnę ten kabel pod jeden z 4 portów z tyłu routera?
Analogicznie do tego jak ustawiasz to na komputerze. Jeśli logujesz się przez PPPoE to musisz skonfigurować PPPoE na routerze, etc.kubapoland pisze:Nie wiem jak to skonfigurować żeby miał internet po wifi do laptopa i po kablu do stacjonarki w jednym czasie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest router z modemem ADSL, więc na niewiele się zda raczej.
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kiedyś miałem dlinka z ADSL i jak podpinałem kabel z netem do jednego z 4 portów Lan to bez problemu wifi działało. Tylko że net był z innego routera i nie potrzeba było ustawiać użytkownika i hasła.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
kubapoland podłącz RJ-45, do któregoś z gniazd LAN w routerze, zaloguj się do ustawień tego routera, i wyłącz serwer DHCP.
Ostatnio zmieniony 2010-07-02, 10:21 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Rzeczywiście, nie zauważyłem tego. Kolega kubapoland musi więc zaopatrzyć się w router z portem WAN Ethernet.Jo_gurt pisze:To jest router z modemem ADSL, więc na niewiele się zda raczej.
Ale w ten sposób router będzie chyba działał jako switchsp6huk pisze:kubapoland podłącz RJ-45, do któregoś z gniazd LAN w routerze, zaloguj się do ustawień tego routera, i wyłącz serwer DHCP - może zadziała

-
a jest możliwość jakiś przejściówek ? szkoda...

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Przejściówki RJ11kubapoland pisze:a jest możliwość jakiś przejściówek ? szkoda...

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A próbowałeś zrobić wg. rady ? Nie zadziałało ?kubapoland pisze:a jest możliwość jakiś przejściówek ? szkoda...
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież 2 IP mu nie przydzieli bo niby jak?sp6huk pisze:A próbowałeś zrobić wg. rady ? Nie zadziałało ?
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dobra zaczaiłem o co kaman w tej sytuacji. Rzeczywiście potrzebny 2 adres IP. Jakby miał przed tym jeszcze router to by zatrybiło.
Ostatnio zmieniony 2010-07-02, 20:38 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tp-Link też będzie tak śmigał ale 2 IP nie przydzieli, to jest możliwe jak sieć (router) dostawcy przydziela kolejne IP. W takim przypadku sprzęt pracuje jako AP/switch.sp6huk pisze:W Asusie normalnie wyłączasz sobie DHCP, wpinasz w LAN'a i śmiga
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiem, wiem. Bo jeszcze raz dokładnie przeczytałem ten temat. Gdyby jeszcze miał przed tym router, to by mogło działać.wojteks pisze:Tp-Link też będzie tak śmigał ale 2 IP nie przydzieli, to jest możliwe jak sieć (router) dostawcy przydziela kolejne IP. W takim przypadku sprzęt pracuje jako AP/switch.
-
dobra, a da rade zeby tylko jednemu urządzeniu mogło udostepniac internet?
- wojteks
- *** Administrator ***
To po co takie urządzenie jak po kablu zawsze możesz jeden podpiąć. Chyba że chodzi Co pracę jako AP. Ale tu musisz najpierw (bardzo ważne) wyłączyć serwer DHCP po stronie LAN routera i ustawić mu inne IP niż obowiązują w sieci dostawcy a które będzie tylko do zarządzania nim.kubapoland pisze:a da rade zeby tylko jednemu urządzeniu mogło udostepniac internet?
Nie pomagam na PW!