Multimo? czy to normalna prędkość ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Multimo? czy to normalna prędkość ?
Witam, właśnie mi przerzucili prędkość na 2mb w mutlimo (2048) i ku mojemu zdziwieniu pliki pobierają się z prędkością no max 170 ale to na ułamek sekundy się pojawia, 150 to norma, czy to w tym necie tak już jest ?? przecież 2048/8 to 256...
Jak miałem 1024 to pobierało mi 130kb/s czyli o te 2 kb/s więcej niż powinno , a terzz aż o 100kb/s mniej ?? kpina czy ja czegoś nie rozumiem ??
Jak miałem 1024 to pobierało mi 130kb/s czyli o te 2 kb/s więcej niż powinno , a terzz aż o 100kb/s mniej ?? kpina czy ja czegoś nie rozumiem ??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Multimo? czy to normalna prędkość ?
To jest prędkość do 2048 kb/s, to łącze ma CIR = 0 % czyli brak gwarancji. To, że nie osiągasz tych 2 Mb/s, może być spowodowane przez niewystarczalne parametry linii telefonicznej, na świadczenie usługi dostępu do sieci z prędkością do 2 Mb/s. Na jaką prędkość synchronizuje Ci się linia ?
-
- Użytkownik forum
Ale jak miałem 1024 to o te 2kb.s wiecej szlo niz powinno , mieszkam w centrum Wrocławia wiec duża metropolia ,kable są nowe bo to nowe osiedle, czego jeszcze chcieć więcej ?
I nie oczekuję prędkosci caly czas 256, ale niech te 200 kb idzie no ...
I nie oczekuję prędkosci caly czas 256, ale niech te 200 kb idzie no ...
Ostatnio zmieniony 2010-07-01, 23:35 przez Szpadyzor, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Na jaką prędkość synchronizuje Ci się linia ? Jaki modem ? To, że nowe kable to nic jeszcze nie oznacza - może daleko masz do DSLAM'u.Szpadyzor pisze:czego jeszcze chcieć więcej ?
-
- Użytkownik forum
synchronizuje czyli co jest w tym dymku koło zegara ?? 2.5 Mb/s
modem od neostrady , jakiś Sagem ADSL
http://ola-os.com/c/files/modem-adsl-sagem-fast.jpg F800
modem od neostrady , jakiś Sagem ADSL
http://ola-os.com/c/files/modem-adsl-sagem-fast.jpg F800
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem co jest w dymku koło zegaraSzpadyzor pisze:synchronizuje czyli co jest w tym dymku koło zegara ??

-
- Użytkownik forum
To napisz o co chodzi z tym synchronizowaniem , sagem fast 800 ;] na USB , nie wiem jak się wchodzi w jego ustawienia itp ;]
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Masz jakiś program do zarządzania tym modemem ?
-
- Użytkownik forum
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
O ten program właśnie mi chodziło
Z tego co widzę, to linia synchronizuje się jak należy.
Wina może leżeć po stronie:
1. Modemu - może lepiej by działało na jakimś modemie z Ethernetem i dodatkowym zasilaniem,
2. Twojego komputera - jak to laptop, sprawdź czy nie ma włączonej opcji, mniejszego poboru prądu, (jakie masz porty USB 1.1 czy 2.0 ?),
3. Operatora - obciążona sieć.

Wina może leżeć po stronie:
1. Modemu - może lepiej by działało na jakimś modemie z Ethernetem i dodatkowym zasilaniem,
2. Twojego komputera - jak to laptop, sprawdź czy nie ma włączonej opcji, mniejszego poboru prądu, (jakie masz porty USB 1.1 czy 2.0 ?),
3. Operatora - obciążona sieć.
-
- Użytkownik forum
1.A przedtem jak miałem niższą to było ok ?? to nie jest przesiadka z 1mb na 20mb 
2.To stacjonarny... 2.0 oczywiscie , komp ma 3 lata xd
3.Wątpie - o tej godzinie ? to co będzie o 16 w piątek Oo
To co jeszcze radzisz ?? dzwonic do nich i opieprzyc ze mialo byc 2048 czyli 2mb/s a jest jakby 1.5mb/s ??
btw. teraz pobrałem jakieś sterowniki tego "programu" co ci pokazałem , ja miałęm v.3.0.1 a pobrałęm 4.0.10 , może to być też przez to ?? bo jak nie to nie będe ryzykował instalacji bo potem może zaś coś nie działać ;]

2.To stacjonarny... 2.0 oczywiscie , komp ma 3 lata xd
3.Wątpie - o tej godzinie ? to co będzie o 16 w piątek Oo
To co jeszcze radzisz ?? dzwonic do nich i opieprzyc ze mialo byc 2048 czyli 2mb/s a jest jakby 1.5mb/s ??
btw. teraz pobrałem jakieś sterowniki tego "programu" co ci pokazałem , ja miałęm v.3.0.1 a pobrałęm 4.0.10 , może to być też przez to ?? bo jak nie to nie będe ryzykował instalacji bo potem może zaś coś nie działać ;]
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak,Szpadyzor pisze:1.A przedtem jak miałem niższą to było ok ??
OK. Ale o co chodzi z systemem operacyjnym. Piszesz z XP, a screen z VistySzpadyzor pisze:2.To stacjonarny

Wakacje sąSzpadyzor pisze:3.Wątpie - o tej godzinie ?

Jeżeli byłaby możliwość, to może na innym komputerze sprawdzić,Szpadyzor pisze:To co jeszcze radzisz ??
Miało być do 2048 kb/s, i jest do 2048 kb/sSzpadyzor pisze:dzwonic do nich i opieprzyc ze mialo byc 2048 czyli 2mb/s a jest jakby 1.5mb/s ??

-
- Użytkownik forum
a co z tym ?btw. teraz pobrałem jakieś sterowniki tego "programu" co ci pokazałem , ja miałęm v.3.0.1 a pobrałęm 4.0.10 , może to być też przez to ?? bo jak nie to nie będe ryzykował instalacji bo potem może zaś coś nie działać ;]
To jest theme do XP , nie żaden Windows Blinds , tylko plik wrzucony do folderu i ręcznie włączony we właściwościach... jestem przeciwnikiem wodotrysków co zmieniaja wyglad CAŁY na vistę;] no właśnie nie mam jak sprawdzić na innym ...
A ja się ciągle upieram , poprzednio było do 1024 czyli 128 a pobierało 134 nawet w nocy czasem ;]
Ostatnio zmieniony 2010-07-02, 13:47 przez Szpadyzor, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli ten program służy tylko do "podglądania" info o modemie, to raczej to nic nie zmieni - chyba, że to jest coś 2 in 1 ze sterownikami razem,Szpadyzor pisze:a co z tym ?
To sobie zmniejsz do 1 Mb/sSzpadyzor pisze:A ja się ciągle upieram , poprzednio było do 1024 czyli 128 a pobierało 134 nawet w nocy czasem ;]
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Tak w ogóle, to jak Ty ten transfer sprawdzasz ? Sprawdź z jaką prędkością idzie pobieranie pliku z serwera www.noc.gts.pl Najlepiej sprawdzaj pobierając 2 różne plik na raz - nawet z tego samego serwera.
-
- Użytkownik forum
Tak własnie z tej stronki pobierałem ;]
no to jest do podglądania i jednocześnie sterowniki ...
no to jest do podglądania i jednocześnie sterowniki ...
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Szpadyzor,
1) w okienku które pojawia się po dwukliknięciu tego "zielonego trójkąta" naciśnij Alt-D i zrób screenshoty wszystkich zakładek okienka, które Ci się wtedy pokaże.
2) sprawdzanie przez ściąganie jakiegoś tam pliku z jakiegoś tam serwera to kiepski test. Spróbuj pobrać jakiś plik z www.noc.gts.pl i zobacz jaki stamtąd masz transfer, albo przynajmniej zrobić test na www.speedtest.net
1) w okienku które pojawia się po dwukliknięciu tego "zielonego trójkąta" naciśnij Alt-D i zrób screenshoty wszystkich zakładek okienka, które Ci się wtedy pokaże.
2) sprawdzanie przez ściąganie jakiegoś tam pliku z jakiegoś tam serwera to kiepski test. Spróbuj pobrać jakiś plik z www.noc.gts.pl i zobacz jaki stamtąd masz transfer, albo przynajmniej zrobić test na www.speedtest.net
Ostatnio zmieniony 2010-07-02, 00:25 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To nie to okienko, którego kolega dał Screenshota ?.guteq pisze:1) dwukliknij ten "zielony trójkąt" i zrób screenshot okienka, które Ci się wtedy pokaże
- guteq
To _jest_ to okienkoTo nie to okienko, którego kolega dał Screenshota?

Przeedytowałem swój post powyżej i poprosiłem Szpadyzora o szczegółowe debugi z tego softu Sagema - wtedy będzie można zobaczyć jakie tłumienie linii itp.
Ale nie sądzę, by z łączem był jakikolwiek problem - po prostu transfery bywają różne o różnym czasie i z różnych serwerów... poza tym wiarygodnym testem jest puszczenie kilku równoległych transferów z różnych miejsc i sprawdzenie sumarycznej przepustowości.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tłumienie i margin sa bardzo, bardzo dobre jak na taką szybkość, wiec wina leży albo po stronie przeciążonej centralki albo sprobuj na innym modemie.Szpadyzor pisze:fajna kaszana...
-
Ja bym jeszcze dla pewności proponował pobranie programu TCP Optimizer 2.0.3 i wybrać opcję "Optimal settings", następnie "Apply changes" po czym restart systemu.
poza tym czy jesteś pewien, że w systemie nie ma żadnych programów lub złośliwego oprogramowania, które wysyła / pobiera dane w tle ?
poza tym czy jesteś pewien, że w systemie nie ma żadnych programów lub złośliwego oprogramowania, które wysyła / pobiera dane w tle ?
-
- Użytkownik forum
Jestem pewien , jak sprawdzałem to powyłączałem AQQ , Sidebara itp , spróbuję z tym TCP Optimizer...
[ Dodano: 2010-07-02, 23:44 ]
No i jestem w szoku bo nie wiem czy to ten program tak zrobił czy po prostu linia została "poprawiona" ale teraz elegancko idzie nawet 260kb/s
[ Dodano: 2010-07-02, 23:44 ]
No i jestem w szoku bo nie wiem czy to ten program tak zrobił czy po prostu linia została "poprawiona" ale teraz elegancko idzie nawet 260kb/s
-
- Mistrz bezprzewodowy
Raczej chodzi o 260kB/s? Skoro ten program pomógł to pewnie systemowi przydałoby się odświeżenie, bo nie świadczy to zbyt dobrze o "kondycji" windowsa.No i jestem w szoku bo nie wiem czy to ten program tak zrobił czy po prostu linia została "poprawiona" ale teraz elegancko idzie nawet 260kb/s
-
- Użytkownik forum
CCleanerem często skanuję , bajerami typu ad aware i spyware też, format robię tylko wtedy gdy komp już nie działa normalnie albo w ogóle się nie włącza...
Wiesz, swojego czasu dużo grzebałem w ustawieniach bo nie mogłem podłączyć xboxa 360 do neta i musiałem na zasadzie komp > konsola i wtedy może coś się pozmieniało...
Wiesz, swojego czasu dużo grzebałem w ustawieniach bo nie mogłem podłączyć xboxa 360 do neta i musiałem na zasadzie komp > konsola i wtedy może coś się pozmieniało...