Option czy Merlin pod iPlus

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dellos
Początkujący użytkownik forum

Option czy Merlin pod iPlus

Post autor: dellos »

Szukam najlepszego modemu pod PCI Express myślę o 2 aktualnie:

Merlin X950D Express Card HSUPA\HSDPA 3G 7,2Mb/s

oraz

Option GlobeTrotter 441 Express Card HSDPA

który lepszy a może jeszcze jakiś lepszy jest na rynku ?? Proszę o szybką podpowiedź dziś muszę kupić, generalnie interesuje mnie szybkość + możliwość podpięcia zewnętrznej anteny. Używam iPlus DATA Card

[ Dodano: 2010-07-02, 09:07 ]
Jeszcze mnie zainteresowała karta OPTION GE0301 ze względu na cenę 50% modelu X950d... proszę o pomoc!!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Option czy Merlin pod iPlus

Post autor: sp6huk »

Porównując te trzy modele Novatel Merlin X950D, Option Express 441 i Option GlobeTrotter GE-0301:

Novatel Merlin X950D:
=> Obsługuje UMTS/HSDPA/HSUPA 850/1900/2100 MHz
=> Posiada złącze ExpressCard 34mm lub 54mm
=> Ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej

Option Express 441:
=> Obsługuje UMTS/HSDPA/HSUPA: 850/900/1900/2100 MHz
=> Posiada złącze ExpressCard 34mm
=> Nie ma możliwości podłączenia anteny zewnętrznej

Option GlobeTrotter GE-0301:

=> Obsługuje UMTS/HSDPA/HSUPA 850/1900/2100 MHz
=> Posiada złącze ExpressCard 34mm lub 54 mm
=> Ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej.

Edytowałem częstotliwości dla GlobeTrotter Express 441.
Ostatnio zmieniony 2010-07-03, 07:18 przez sp6huk, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

dellos, bardzo ładnie Ci podsumował sp6huk info o kartach...

Co do Option Express 441: jeśli podłączenie anteny zewnętrznej jest dla Ciebie najistotniejsze, to ten model odpada - a szkoda, bo w/g strony Optiona obsługuje wszystkie najpopularniejsze pasma UMTS: 850/900/1900/2100 MHz więc praktycznie we wszystkich sieciach na całym świecie można z niego korzystać. Zwłaszcza pasmo UMTS900 jest przydatne także w Polsce i bardzo się przyda w najbliższych latach.

Novatel Merlin X950D i Option GlobeTrotter GE0301 są kartami nieco starszymi od Expressa 441. Możliwości mają mniejsze niż Express 441 (brak pasma 900, wolniejsze HSUPA) ale mają podstawową zaletę: gniazdo anteny zewnętrznej.

Używam obydwu tych kart, obie sprawują się świetnie, są szybkie i stabilne.
Gdybym musiał wybrać jedną z nich, to chyba byłby to Novatel - nadal jest produkowany (GE0301 jest już wycofana z produkcji) i ładnie wspierany, a przede wszystkim jest wygodniejszy w użytkowaniu - jest mniejszy, wygodne jest w nim to, że różnymi kolorami diody LED sygnalizuje dokładnie aktualny standard połączenia (z dokładnością do: GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA) i w/g mnie jego oprogramowanie jest nieco lepsze (np. pozwala sprawdzić poziom sygnału w dBm a nie tylko "sygnał słaby/dobry/bardzo dobry" jak w sofcie Optiona).

Aha, jeśli chciałbyś mieć kartę która "może wszystko" ;) to zainteresuj się Sierrą AirCard 503 - to fantastyczny sprzęt, ma HSPA+ (quad-band: 850/900/1900/2100 MHz) i doskonały soft, a wysoka jakość wsparcia świadczonego przez jej producenta jest już legendarna.
Jedynie cena jest mniej doskonała bo wysoka ;) ale w/g mnie AC503 to karta która wystarczy na kilka najbliższych lat.
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

guteq pisze:że różnymi kolorami diody LED sygnalizuje dokładnie aktualny standard połączenia (z dokładnością do: GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA
Option załatwia to kolorem i ilością mignięć w cyklu.
guteq pisze:w/g mnie jego oprogramowanie jest nieco lepsze (np. pozwala sprawdzić poziom sygnału w dBm a nie tylko "sygnał słaby/dobry/bardzo dobry" jak w sofcie Optiona).
Wystarczy kliknąć diagnostykę żeby zobaczyć csq (dbm=-113+2csq) niestety nie jest aktualizowane na bieżąco.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
guteq

krystianb pisze:Option załatwia to kolorem i ilością mignięć w cyklu. (...) Wystarczy kliknąć diagnostykę żeby zobaczyć csq (dbm=-113+2csq) niestety nie jest aktualizowane na bieżąco.
Owszem, ale na tym właśnie polega wygoda Merlina że nie trzeba liczyć ilości mignięć diody ani przeliczać CSQ na dBm :)
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

guteq pisze: nie trzeba liczyć ilości mignię
Liczyć to się raczej tego nie da, raczej jest to ocena częstotliwości, na szczęście są tylko 2 opcje albo 2 mignięcia spokojne, albo 4 szybkie wyglądające jak stroboskop. Option w starych modemach trochę przesadził z mocą niebieskiej diody i to strobo w nocy wręcz uciążliwe było, nie wiem jak jest w nowszych.
Awatar użytkownika
guteq

krystianb pisze:Liczyć to się raczej tego nie da, raczej jest to ocena częstotliwości
W instrukcjach do moich Optionów (GT Max HSPA i GT Express HSPA) znalazłem następujące znaczenia ilości "krótkich mignięć":

- dwa krótkie czerwone = połączenie GPRS
- cztery krótkie czerwone = połączenie EDGE

- dwa krótkie niebieskie = połączenie UMTS
- cztery krótkie niebieskie = połączenie HSxPA

Może się to komuś przyda.
krystianb pisze:Option w starych modemach trochę przesadził z mocą niebieskiej diody i to strobo w nocy wręcz uciążliwe było, nie wiem jak jest w nowszych.
Jest lepiej, bo diodka o wiele mniejsza czyli słabsza :) W seriach GT 3G/3G+, Fusion itp. jest solidna duża dioda (ze 2 mm średnicy) a w GTMax'ach i GTExpress'ach mała, jednomilimetrowa.
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Za to biała dioda w Iconie 7.2 może z powodzeniem robić za latarkę - nie miga w trakcie połączenia, a moc ma taką, że u mnie oświetla strych (ok. 80m^2 powierzchni) na tyle, że można od biedy tam wejść bez zapalania światła :hyhy:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

guteq pisze:- dwa krótkie czerwone = połączenie GPRS
- cztery krótkie czerwone = połączenie EDGE

- dwa krótkie niebieskie = połączenie UMTS
- cztery krótkie niebieskie = połączenie HSxPA

Dodam jeszcze
- równomierne miganie podobne do stylu dwa krótkie, ale bez przerwy fioletowe (czerwona i niebieska dioda świecą razem) brak zalogowania do sieci.
- pojedyncze miganie jednej z diod modem zalogowany do samego voice bez transmisji pakietowej.
- miganie 2 razy niestety oznacza też samo zalogowanie do transmisji pakietowej, bez aktywnego połączenia.

Jeszcze kiedyś spotkałem się z miganiem 4 razy na fioletowo oznaczającym hspa, ale nie jestem pewien.
dellos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dellos »

Zakupiłem jednak Option'a GT GE-0301 a oto powód decyzji:

- Cena (za 100zł używaną na gwarancji 12mc, od sprzedawcy)
- Obsługuje 7,2 i tyle mi się łączy z domu z iPlus'em
- Potrzebuję na max 7-10dni teraz internet potem mam Netię stałe

Decyzja padła na GE gdyż był o 150zł tańszy od najtańszego X950D, prócz tego z tego co czytałem te dwie karty są bardzo zbliżone ze sobą a potrzebowałem dobrej i sprawdzonej karty na okres do 2tyg, więc szkoda inwestować w coś by potem w szafie się marnowało.

Odnośnie innych częstotliwości to cóż, w PL mi działa poza PL pewno będzie problemem w US, ale tam nie planuję jechać z moim laptopikiem więc looz. Na razie testuję i jest super szybki, nie zrywa połączeń i wyjechałem już 400MB transferu w chwilkę ponad 2h, jest super stabilny wg. mnie chodź miałem problem z instalacją pod XP, dopiero odinstalowanie i zainstalowanie ponownie modemu (2gi razem) udało się uruchomić maszynkę...

Dziękuję za opinię, może w przyszłości będę się jeszcze bawił w ww. technologię, chodź nie należy niestety do tanich :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dellos pisze:poza PL pewno będzie problemem w US
Akurat ta karta działa w sieciach GSM/3G w USA bo ma 3G 850/1900MHz (no i używane w Polsce 2100MHz) i GSM 850/900/1800/1900 MHz.
ODPOWIEDZ